Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@gwint nawiew w drzwiach? A jakie ma parametry ten wentylator? Nie ciagnie ci powietrza z komina?

W jakich drzwiach? Skad są te drzwi? 

Pozdrawiam Krzysiek 

Edytowane przez Khojdys
Opublikowano (edytowane)

To zwykły wentylator na prąd i jest obok komina, nawiew w drzwiach tylko że ja mam kotłownie przy budynku a nie w piwnicy

Edytowane przez gwint
Opublikowano

Ja swoich ustawień bardzo dawno tutaj nie wrzucałem, ale one wcale nie odbiegają od waszych, może tylko na 30% mam dłuższą przerwę - 65sek.  Tutaj duży wpływ na spalanie maja małe straty ciepła w domu - dobra izolacja, wentylacja z rekuperacją. Przy 100% podłogówki Lazar też mniej spali niż przy instalacji mieszanej lub samych grzejnikach. 

Opublikowano

A jaka ma wydajnosc w m3/h? I jaki sprez? Jak duże masz te otwory w drzwiach? Ile cm2? Masz ZETKE? 

Mysle ze kradnie on powietrze do spalenia opalu. 

Nie znam się na tym ale myślę że wymudzona wentylacja w kotłowni nie jest OK. 

Niech się wypowiedza specjalisci. 

Pozdrawiam Krzysiek 

• Lubię to 1
Opublikowano

Kratka w drzwiach 30/15cm, ale ten wentylator tylko sporadycznie działa reszta to grawitacja, kotłownia mam 3 na 3,5m.

Opublikowano
3 godziny temu, grzes1974 napisał:

Nie wiem czy temat rozwiązałeś ale może innym się przyda. U mnie było tak, że piec czasem się rozpalił czasem nie i tak coraz częściej więcej się nie rozpalał a mniej się rozpalał aż w końcu się nie odpalił - przyczyna: kondensator od wiatraka, nie osłuchiwałem pieca tak dokładnie tylko patrzyłem na wyświetlacz, na którym oczywiście praca wiatraka była pokazana a przecież wyświetlacz nie pokazuje fizycznej pracy wiatraka czy grzałki lecz to co ma ustawione.

Problem sie nie rozwiazal... jak uruchomie piec to wszystko dziala. Siedzialem przy nim kilka godzin i jak rozpala się ponownie to poprostu sie nie czysci... zostaje popiol, na ktory spada pelllet i mimo wysokiej temp zarnika, przez popiol pellet sie nie rozpali. Dzwonilem do serwisu to powoedzieli ze mam stary soft i mam wyslac do pluma sterownik z panelem i zaktualizuja. Czy to cos pomoze?

Opublikowano
12 godzin temu, linxus napisał:

Ma ktoś może informacje czy istnieje bezprzewodowy czujnik do sterowania pogodowego? Teraz mam sterowanie przez termostat pokojowy, ale chciałbym dodać także pogodówkę, ale nienawidzę ciągnięcia kabli i wiercenia w elewacji. Szukam prostszego i szybszego rozwiązania :)

Edit: Boże, co ja bym dał za ten ślimak w podajniku. Mam model z listopada 2018 roku. Codziennie muszę kijem przegrzebać co jest lekko denerwujące. A tak to bym sobie tylko pellet dosypywał i popiół wyciągał. Muszę pogadać z serwisantem, może jest możliwość modernizacji.

A może warto nauczyć się z tym żyć? Ja nic nie przegarniam, nawet kratkę zamontowalem. Poprostu dosypije pellet i już. Robi się lej, to dosypuje. Zostaje ok worka na ścianie, ale to i tak się miesza.

Opublikowano

Witajcie.

Śledzę od samego początku to forum. Mam SF41 zakupiony na początku roku 2018. Mam do Was pytanie. Czy w nowszych wydaniach SF poprawili już soft, mianowicie podczas rozpalania czy czyści bez potrzeby palenisko? Pisze bez potrzeby bo przy wygaszaniu robi dokładnie ta samą czynność. Zgłaszałem to w serwisie ale nie wiem czy coś zmienili. Dajcie znać.

Zawsze to mniej czasu na rozpalenie kotła o te jakieś 15 minut.

Pozdrawiam użytkowników Lazara!

Opublikowano (edytowane)

SF22 z marca 2019 i czyści przed rozpaleniem i po wygaszeniu. W sumie fakt, to czyszczenie przed rozpaleniem chyba niepotrzebne? Chociaż z drugiej strony istnieje możliwość , ze na przykład po postoju coś sie dostanie do palnika (np popiół który gromadzi się wokół palnika) i wtedy sie kocioł nie rozpali.

Wysłane z mojego SM-T580 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Mam ten sam problem... ponowne rozpalenie u mnie się nie udaje bo w palniku zalega popiól, sterownik nie otwiera klapy palnika zeby zlecial popiol i tylko dzieje sie tak przy ponownym rozpaleniu. Przy uruchomieniu kotla uruchamia sie pogrzebacz bo mam automatyczny oraz otwiera sie klapa paleniska do zrzucenia popiolu, potem przy ponownym odpaleniu klapa sie nie otwiera, zalega tam popiol i paliwo sie nie zapali...

Opublikowano

Czyli w sumie lepiej jak się jeszcze raz czyści przy rozpalaniu? Nie wiedziałem, że popiół wokoło paleniska może się zsypać podczas postoju/wygaszania.

Serwisant podczas ostatniego przeglądu mówił, że nowe kotły będą miały tą poprawkę i będzie ją można wgrać ale nie wiem czy to dobra poprawka.

Opublikowano
Godzinę temu, szybki76 napisał:

Nie wiedziałem, że popiół wokoło paleniska może się zsypać podczas postoju/wygaszania.

To tylko moja teoria. Nie wiem czy do końca prawdziwa. Ale kiedyś jak odkrecalem drzwiczki do palnika to mi się wysypało trochę popiołu do środka palnika. I gdyby nie było czyszczenia przed rozpaleniem to by pewnie się nie rozpaliło.

Opublikowano

A jest mozliwe ze po 5 latach trzeba aktualzowac soft w sterownikach naszych piecy? Ja mam ciagle jakies herezje... wlanczam kociol, na kotle temp 15 st a sterownik podaje napiecie na pompe cwu i pompy obiegowe... masakra. Wysylal ktos z Was juz do PLUMa panel z modulami po nowszy soft?

Opublikowano

Ja czekam na decyzję od nich w sprawie regulatora pokojowego jak wcześniej pisałem na forum i mają zgrys i jeszcze kazali czekać. 

Opublikowano

A ja mam propozycje....przelecmy wszystkie kody. Ja juz doszedlem do 1500 oraz wszystkie od pelnego tysiaca do kolejnej setki tj. 2000-2100. 3000-3100 itd. Na razie :

4096-palniki.

8888-ustawienia zaawansowane

9999-menu serwisowe. 

Prosze o przylaczenie sie bo juz palec boli.

Lazar SF15

Opublikowano

9988 ustawienia serwisowe
8899 ustawienia zaawansowane

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Pisklak, 40 96-palniki jak to rozumieć można przejść na mniejszą moc czy co? Bo kiedyś mi serwisant mówił jak uruchamiał piec to się pytał czy nie zmienić na mniejszą moc bo 15 może być za dużo, a jak kiedyś rozmawiałem z innym serwisant em to mówił że nie ma takiej możliwości. 

Gość berthold61
Opublikowano

Jak to nie jak tak , ja mam palnik 15-ka w kotle 10-ce i obniżona moc palnika do 10kw to normalna sprawa i tak powinno sie czynić .

Opublikowano

A czy spalanie też się zmniejszy czy nie ma to wpływu? 

Opublikowano

Patrząc w karcie produktów kotły 11kw i 15kw różni tylko średnica czopucha do komina. Pojemność wodna i rozmiary są dokładnie te same. Sądzę, że moc jest sterowana poprzez odpowiednie ustawienia podawania pelletu. Ja mogę wejść przez kod 4096 do menu palniki, ale nie pokazuje mi się żadna opcja. Jak wrócę do domu to sprawdzę bezpośrednio na piecu.

Opublikowano
14 godzin temu, Giz napisał:

A może warto nauczyć się z tym żyć? Ja nic nie przegarniam, nawet kratkę zamontowalem. Poprostu dosypije pellet i już. Robi się lej, to dosypuje. Zostaje ok worka na ścianie, ale to i tak się miesza.

Nie ma problemu jak jestem nonstop w domu. Problem pojawia się przy dłuższych wyjazdach. 

Opublikowano

U mnie jest wybór 

15760925647457241548971663766209.jpg

Opublikowano

20191211_202019.thumb.jpg.1c87709e14918417e9afedb78243b147.jpgze tak zapytam, po co jest ten zasrany zawor ktory miesza ciepla wode z kotla z powrotem? Pewnie ma jakas funkcje... jest tam moze jakies sitko? Mam go do polowy otwarty i srednio mi rosnie temp na buforze. Jak go prawie zakrecilem to temp wzrosla w szybkim tempie

Opublikowano

Ten zawór powinien być odkręcony około 2,5 obrotu.