Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To ile czasu będzie pracował na poszczególnych mocach zależy od zapotrzebowania budynku na moc. Nie musi pracować na 30% non stop. Zrobisz np przy niższych, kiedy w domu chłodno, ustawienia zbliżone do 50% i będzie chodził na 30%. Tylko jak zrobi się cieplej, to znowu będzie wchodził w nadzór i znowu gmerania i zapytania co zrobić. Wyreguluj instalację, masz grzejniki, jak potrzeba. Modulacja to rzecz normalna. Na tą chwilkę skup się na jakichś ustawieniach wyjściowych. 

Opublikowano
10 minut temu, Robson24 napisał:

Giz a czy jest to mormalne tez jak mam tm w domu osiagnięta po nadzorze wygasi się i za chwilę odpala by kocioł dobić do 75 bo histeryza opadła choć w pokoju tm osiagnięta mam

Jeśli nie masz blokad kotla i pomp, to normalne, jeśli zastosuje sz blokady, to po osiągnięciu temp zadanej na termostacie, wejdzie w nadzór, wygasi się i odpali po spadku o histereze na termostacie pokojowym, nie kotla. Ja mam tak ustawione. 

Opublikowano (edytowane)

No to raczej mam blokady bo dokladnie po osiegnieciu mojej 22stopnie wchodzi w nadzor i wygasza sie a po obnizeniu o histeryze kotla czyli 15stopni znow rusza kocioł

Duzo tych rozpalen dlatego te 100chce znizyć by było mniejsze od 50%

Budynek ocieplony ,

Edytowane przez Robson24
Opublikowano

Przy tych ustawieniach tak pracuje w takich warunkach. Mógłby bardziej modułować, ale nie gmeram w przerwach na 30%, bo każda zmiana, ciągnie za sobą dokonanie kilku innych korekt. Przerwy fabryczne. Tlenem i spalinami przestałem się przejmować. 

Screenshot_20191122-092853.png

Screenshot_20191122-092900.png

Screenshot_20191122-092930.png

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Robson24 napisał:

No to raczej mam blokady bo dokladnie po osiegnieciu mojej 22stopnie wchodzi w nadzor i wygasza sie a po obnizeniu o histeryze kotla czyli 15stopni znow rusza kocioł

Budynek ocieplony ,

Sprawdź, czy masz włączoną blokadę kotła w serwisowych, w ustawieniach kotla. Jak nie masz takiej opcji, to trzeba ją włączyć w innym menu. 

Screenshot_20191122-093736.png

Edytowane przez Giz
Opublikowano

Tylko należy pamiętać, że przed każdą zmianą ustawień dobrze jest zanotował je,  i po każdej zmianie dać popracować dla kotła jakiś dłuższy czas. 

Opublikowano

Kod 8888

Zaznacz tak blokada kotla od termostatu. 

I przy okazji praca na czas. 

Tylko nie można zmieniać innych funkcji, bo dotyczą one sprzętu też kondensacyjnego InterFire i można bałaganu narobić 

Screenshot_20191122-102611.png

Opublikowano (edytowane)

Z czasem pracy na poszczególnych mocach może być różnie, zależy to od wielu czynników. Ja bym zwracał uwagę, żeby na 100% nie pracował długo, lub więcej niż na innych mocach. No chyba, że masz bufor. 

Moje są od 23.05.

Jak działa od termostatu, lub grzeje wodę, to będzie dłużej pracował na wyższych mocach, bo musi dogrzać instalację. 

Screenshot_20191122-104346.png

Edytowane przez Giz
Opublikowano

To nie musi być źle, bo może być tak, że pracuje krótko na 50%, bo bezwladnoscią palnika przechodzi ze 100%, na krótko na 50% i dalej wchodzi na 30%. Jak wszystko dopasujesz, wyrówna się. Masz niewielkie te wartości, więc nie można jeszcze dużo powiedzieć. 

Opublikowano

Witam

Mam Taki problem piec chodzi w harmonogramie dogrzewa  do zadanej  i przechodzi w tryb nadzór. W trakcie kiedy piec był w nadzorze zabrakło CWU pompka od CWU się załączyła ale nie pracuje pompa CO bo ma blokadę od termostatu. czy można to gdzieś ustawić żeby piec po osiągnięciu zadanej temperatury w domu przechodził w nadzór i wyłączył pompę CO a gdy będzie potrzeba ładowania CWU to ją włączył.

Drugie pytanie dotyczy tej funkcji serwisowej Kominiarz do czego ona służy bo mam ją od początku wyłączoną  

Opublikowano

Możesz włączyć sobie postój pompy co podczas ładowania. Np na 1min, to wtedy włączy się ona co 1min na 30s. Jak wylaczysz blokadę pompy kotłowej, to będzie działać cały czas. Sprawdź jeszcze z wymiennikiem ciepła. Ta funkcja jest od czegoś innego, ale podobno można ją włączyć. 

Co do kominiarza, to jest to funkcja wymagana na zachodzie, chyba na rynku niemieckim. Jest to używane przy przeglądach nie serwisowych, tylko technicznych, kontroli okresowej instalacji grzewczej.

Opublikowano

Pompa CO i Cwu to dwie osobne pompy. Pierwsza pompuje wodę na grzejniki druga pompuje wodę by nagrzać cwu. Jesli jest zapotrzebowanie na cwu to sie włącza cwu, a jeśli na cieplo w domu to wlacza się pompa CO
W ustawieniach jest opcja pracy pompy cwu. Możesz ustawix bez priorytetu

Wysłane z mojego SM-T580 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
1 minutę temu, Giz napisał:

Co do kominiarza, to jest to funkcja wymagana na zachodzie, chyba na rynku niemieckim. Jest to używane przy przeglądach nie serwisowych, tylko technicznych, kontroli okresowej instalacji grzewczej.

a włączałeś ją?

Opublikowano
4 minuty temu, Bisiasty napisał:

Pompa CO i Cwu to dwie osobne pompy. Pierwsza pompuje wodę na grzejniki druga pompuje wodę by nagrzać cwu. Jesli jest zapotrzebowanie na cwu to sie włącza cwu, a jeśli na cieplo w domu to wlacza się pompa CO

Mi się wydaje, że chodziło koledze o kotlową, pewnie ma sprzęgło i zasobnik cwu za nim i pompa cwu nie ciągnie ciepła z obiegu kołowego oddzielnego sprzęgłem. Ale nie jestem pewien, czy o to chodziło. 

Opublikowano
5 minut temu, Giz napisał:
11 minut temu, Bisiasty napisał:

Mi się wydaje, że chodziło koledze o kotlową, pewnie ma sprzęgło i zasobnik cwu za nim i pompa cwu nie ciągnie ciepła z obiegu kołowego oddzielnego sprzęgłem. Ale nie jestem pewien, czy o to chodziło

Dokładnie o to chodziło. pisząc pompa CO to miałem na myśli tą za piecem przed sprzęgłem hydraulicznym. Bo ta którą mam co ogrzewania domu to pompa mieszacza 1. Jeśli chodzi o funkję wymiennika ciepła to mam ją włączoną. miałem nie włączony priorytet CWU tylko równolegle. ustawiłem teraz postój pompy podczas ładowania na 0 i zobaczę wieczorem czy to coś zmieni. 

Opublikowano (edytowane)

Zastanawia mnie ten parametr bo nie wiem czy ustawić go na minimalną wartość czyli 1 min czy ustawić na 0

Bez tytułu.jpg

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu