Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, jestem tu nowy, ale forum przeglądam od pewnego czasu. Jestem posiadaczem SF 15 od  2,5 roku, kocioł sprawuje się dosyć dobrze , pelletu spala nie za dużo, Mam bufor 800l. i do tego zasobnik CWU 300l. Do ogrzania mam 155 m podłogówki, całość podzielona na dwa rozdzielacze 4d. Jak większość mamy jakieś problemy, do tej pory kocioł pracował w/g ustawień serwisanta, mój problem to złe spalanie i brak popiołu w popielniku. Tam jest albo spiek ,albo jasno popielata kasza. Jeśli chodzi o pellet kupowałem jakiś prenium , lava i od lokalnych producentów, z każdego jest to samo. Dzisiaj pozmieniałem otwory w tych dyszach i ta dolna była bardzo mało otwarta a górna dosyć dużo, ja obie ustawiłem na 20mm.Nie wiem gdzie szukać przyczyny, jakie ustawienia zmieniać, u mnie Hist1 jest 3, Hist2 jest 5. Serwisant na ostatnim przeglądzie powiedział, że on nie widzi żadnych problemów w ustawieniach kotła i ne wie skąd te spieki.Teraz na podłogówce mam 21C, na mieszaczach 23C, sterowanie standart ,pogodówki brak, termostatów pokojowych brak, kocioł załącza się  średnio 4 razy na dobę, jeśli grzał tylko cwu to raz na dobę około 2,5 godz. Ostatnio urwało mi się ucho tego siłownika od automatycznego czyszczenia , za dużo popiołu z tyłu za popielnikiem moja niedbałość, gwarancja już się skończyła i naprawiłem sam. Ta długa gwarancja jest tylko chyba na palnik.

Opublikowano

wejdz w ustawienia serwisowe haslo 9999. Tam masz dla każdej modulacji mocy czas pracy podajnika, przerwe podajnika i moc nadmuchu. Napisz te parametry i jeszcze jaką masz temperaturę zadaną kotła.

Opublikowano

Sonda jest

Temperatura zadana kotła 75 C

100%moc nadmuchu - 60%

100%praca podajnika - 4 sek

100%przerwa podajnika - 10 sek

100% tlen - 8,5 %

50% moc nadmuchu - 50%

50%praca podajnika - 4 sek

50% przerwa podajnika - 18 sek

50% tlen - 10,5%

30% moc nadmuchu - 40%

30% praca podajnika - 4 sek

30% przerwa podajnika 34 sek

30% tlen 12,5%

Opublikowano

Ja eksperymentowalem z niskim zjazdem went na wyższych mocach i też pojawił mi się mały spiekuniek. Ja bym powyższyl nadmuch na mocy 100% i 50%. Sonda zwalnia Ci o 15%, spiek, to między innymi za malo wiatru, jeśli palisz czystym. Ja mam tyle po korekcji przez sondę i zauważyłem, że w moim przypadku to min. A uwierz, sporo przeprowadziłem eksperymentów mimo krótkiej eksploatacji. Podawanie mam podobne, z tym że na 100% to 14/5, 50% to 20/4.  Na 30% mocy zmieniłem w tej chwili went na 25% podawanie 45/4. Podstawą to nawiew powietrza do kotłowni. I te dysze ja bym otworzył dolną na min a górną na max i zobaczył jak będzie. Bo jak zwiększysz nadmuch, a zamknie sz dysze, to i tak mało pow dostarczysz. Ale to moje zdanie

Opublikowano

Ja teraz byłem w piwnicy i te dysze tak przestawiłem jak piszesz , nadmuch na mocy 100%i 50% na ile podwyższyć  ?

podawanie też pozmieniam w/g Twoich ustawień i zobaczę jutro jaki bedzie popiół. Ostatnio jak miałem wizytę serwisanta , to powiedział ,że jemu się wydaje jakby wentylator za powolno chodził, wymienił jakiś kondensator ale ja nie widzę poprawy, za wizytę 270zł. poodkurzał , stwierdził pęknięty uchwyt siłownika i to wszystko, a jeszcze kondensator.

Opublikowano (edytowane)

To moja propozycja. Ja na mocy 100% mam 80%, a na 50%-65%. Sonda i tak Ci zbije na 65 i 50. I tak długo nie przcuje na tych mocach raczej. Zobaczysz pobserwujesz. Jak Ci na 30% odpowiada to zostaw, ale bym wydłuży podawanie, i zmniejszył went na 30% narazie. Tylko musisz podnieść na 45:%(sonda obniży). Obniż tylko minimalne obroty np na 25%. Tak proponuję na początek. Może ktoś coś doda. 

Edytowane przez Giz
Opublikowano

Tutaj możesz pytać, nikt nie cwaniakuje. Każdy coś podpowie i będzie dobrze. Jak będzie dalej źle, to któryś z kolegów w wolnej chwili poradzi. Myślę, że większość z nas skorzystała, poznając lepiej nasze maszyny. 

Opublikowano

Po zmianie ustawień pojemnik na popiół był pusty , jedno przepalenie około 2,5 godz.popiołu może łyżka stołowa,żadnych spieków, ten popiół jest czarny jak sadza, ale wszystko jest spalone.

Odnośnie pelletu 6mm, nie paliłem tego 8mm , przed zakupem kotła byłem w firmie HKS Lazar i tam mi powiedzieli że na pellecie 8mm uszkodzę ślimak-podajnik. Jeśli sprawdzisz to napisz, pellet 8mm jest tańszy.

Opublikowano
1 minutę temu, zeno127 napisał:

Po zmianie ustawień pojemnik na popiół był pusty , jedno przepalenie około 2,5 godz.popiołu może łyżka stołowa,żadnych spieków, ten popiół jest czarny jak sadza, ale wszystko jest spalone.

Odnośnie pelletu 6mm, nie paliłem tego 8mm , przed zakupem kotła byłem w firmie HKS Lazar i tam mi powiedzieli że na pellecie 8mm uszkodzę ślimak-podajnik. Jeśli sprawdzisz to napisz, pellet 8mm jest tańszy.

To może ta dolną przepustnice trochę uchyla, bo może jescze troszkę powietrza brakuje i daj znać. A wcześniej to jak miałeś je ustawione? 

Opublikowano

Apropo pelletu

takie wykopaliska wylonily mi sie przy zastpie...nylonowe paski to standard

ciekawostka bylo wykopalisko w postaci fragmentu nozyka tapicerskiego

pellet kupowany we wrzesniu 950 t, mam dwa sorty,jeden jakis włoski, drugi z Bratyslawy...

jeszcze co mnie zastanawia to spora ilosc pyłu w niektorych workach,jakby zawilgniete i wysuszone ale nie popuchniete takze nie sadze ze to wina zawilgocenia...9477027C-2066-4422-8F67-74556117EEFA.thumb.jpeg.c7f7f9e5c0993f7cd3d62504daf0a638.jpeg3E36B1A1-0CD5-436C-A9DE-231A956F416A.thumb.jpeg.7624c563e03dd533deca3aeb80bad222.jpeg

Opublikowano

Ten Twój  włoski to jak się nazywa? Ja też pale włoskim Energy. W niektórych workach jest pył ale wtedy nie wsypuje całości tylko trochę zostawiam na spodzie . Póki co nie znalazłem nic niepokojącego... 

Opublikowano

Jeszcze tego bylo malo zeby przesiewac wory przed zasypem:)zastanawia mnie czy ten pyl nie szkodzi w zaden sposob na uklad podawania...

to jest ten wloski nie mam innego zdjecia cos tam widac ale niewieleFE5903A6-F539-44D2-85C6-EB08CBEA93D6.thumb.jpeg.cb9097317b9281727a6a6a7a16e62fc4.jpeg