Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Stoję przed ( w sumie siedzę) wykonaniem całej instalacji w domu...3 podłogi po około 120m - tylko ogrzewanie podłogowe, mam plan spiąć mądrze razem 2 kotły Atmos DC 20GS oraz gazowy kondensacyjny ( nie wybrany)

Oczywiście plan zakłada instalacje buforów - wiem...

Ile się da chce zrobić samemu lub z jakąś pomocą której nie za wiele jest ( więc trafiłem tu) 

Plan jest taki - Domyślny piec najbardziej używany - Gazowy

Kocioł na drewno ma być używany okazyjnie lub jak będę miał zbyt dużo drewna jak teraz.... z racji pracy drewna mam często bardzo dużo.

Chciałbym by kocioł gazowy wyłączał się w momencie gdy zacznę palić w kotle na drewno - a włączał się z powrotem gdy spadnie temperatura w buforze z kotła na drewno, do tego nie chciałbym by kocioł gazowy grzał kilkaset litrów bufora z kotła na drewno - tylko powiedzmy 200L przypisane do niego - jednocześnie o ile to nie problem można by było zrobić tak by podczas palenia w kotle na drewno ogrzewane były 2 bufory duży i mały.

Nie robiłem nigdy kotłowni ale coś tam kumam i wiem co chce... - nie odsyłajcie mnie do firm bo i tak nie dam tego do zrobienia firmie choćby dla zasady że chce sam lub z czyjąś pomocą.... dom też sam buduje - więc się da.

Chciałem najbardziej krótko i konkretnie opisać co chce, bez lania wody.

Opublikowano

Rozumiem że chcesz połączyć jeden kocioł Atmos i Jeden kocioł gazowy ? Jeśli tak to tu masz gotowy schemat Junkersa, oczywiście solary do wywalenia. Obecnie moduły zastąpione są przez Bosch innymi CW, MM, MS. Ściągnij sobie instrukcje do nich i dopasuj do tego schematu  Pozdrawiam

chemat z kotłem na paliwo stałe.jpg

Opublikowano

Poniżej prostszy schemat na elementach Wolfa ,  układ osobiście sprawdziłem, tylko jako drugi kocioł był HG 25kW prod też Wolfa

Przełączanie grzanie gazem, grzanie z bufora następuje przez pomiar temp na powrocie do kotła gazowego.

Jak temp jest niższa od zadanej/ wymaganej to kocioł odcina bufor i startuje.

Na rys bojler i bufor mają wężownice do inst solarnej w twoim przypadku zbędne. 

Dla tego układu moc kotła gazowego może być do 24kW, jak większa to już wchodzi dodatek w postaci sprzęgła.

Należy pamiętać o odpowiednim doborze naczynia przeponowego do całego układu.

1371628898_wolfkocioDSigaz.thumb.jpg.27d521825f772ba0820440b922861558.jpg

Opublikowano

Im prościej tym lepiej, aczkolwiek nie obędzie się bez sterowników temperatury itp....
Warto wchodzić w bufory z nierdzewki czy starczy zwykły emaliowany?

Opublikowano
44 minuty temu, Drewniak77 napisał:

Warto wchodzić w bufory z nierdzewki czy starczy zwykły emaliowany?

Emaliowanych buforów do CO to nie widziałem, te które są na ryku są do magazynowania CW - drogie i bez sensu.

Bufory nierdzewki z rynku wtórnego są na alledrogo w dużym wyborze, warto tylko takiemu poprawić izolację.

Opublikowano

sambor o takie mi chodzi...

chciałbym sobie jeszcze zrobić możliwość na "kiedyś" aby była opcja podpięcia solarów do cwu... czy w mojej obecnej sytuacji wystarczy mi jeden duży bufor z dolną wężownicą  ( to ma być ten główny do kotła na drewno) ?

Opublikowano (edytowane)

Ja np mam bufor z blachy czarnej z dwoma wężownicami - miały być solary, inne źródła, ale kotły mam spięte wprost przez ten bufor a wężownice są nie podłączone.

Mam jeszcze w buforze miejsce na grzałkę i pewnie PV pod to podłączę

W twoim przypadku trudno będzie ocenić czy ta wężownika odbierze ciepło z kotła na drewno, jak przez pewien czas tak miałem to szybko z tego rozwiązania zrezygnowałem, po prostu kocioł na drewno jak się rozpędzi to go taką wężownicą trudno okiełzać.

Mam kocioł o mocy ok 14kW a moc jaką wytwarza podczas pełnego rozpału to ok 30kW.

Edytowane przez sambor