Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ustawienie kotła Defro komfort eko 15 std z 2013 r.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
40 minut temu, Krzysztof6616 napisał:

choć poprzedni właściciel miał ją w pozycji max otwartą i tak też dostałem z papierami pieca taka instrukcje że do pracy podajnika klapka otwarta a do pracy awaryjnej klapka ma być luźno i regulacja powietrza na śrubie na klapce na dolnych drzwiach

Ona ma być zablokowana tylko przy sterownikach z PID, gdy sterownik dmucha jednostajnie - klapka ma się zamknąć po wyłaczeniu dmuchawy. Przeciwwagę ustawiasz tak, by wiatr Ci tej klapki nie otwierał, a wentylator już tak.

Opublikowano

A jeszcze tylko wracając do tematu palenia alternatywnego. Mam dużo jak na własne potrzeby drzewa odpadowego. Suche z palet budowlanych lub z więźb, nie impregnowane itp. czy palenie w piecu na pozostałości kopczyka wchodzi w grę ? Pytam właśnie w takie dni jak ten weekend gdzie nie ma potrzeby grzać całego domu bo jest 22 st w środku a chce zagrzać tylko na łazienkę i bojler. Bo jak rozłożę ruszt awaryjny to on jest jeszcze wysoko nad retorta i trzeba też grzyba ściągać.

Chyba że są jakieś fajne ustawienia na podtrzymaniu, choć wolałbym piecem pracować w dni zimniejsze w trybie ciągłym, a kiedy na dworze jest powyżej 10 - 15 st.C przepalić drzewem

Wysłane z mojego MI 8 Lite przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Czekaj, bo Cię nie chwytam - ty chcesz nawalić tego drewna wprost na retortę bez żadnego rusztu?

Opublikowano

No tak, dlatego pytam. Bo ten dodatkowy ruszt jest ok 10 cm nad korona retorty i jeszcze dodatkowo ma ok 5 cm grubości. Składa się chyba z 8 takich sztab. Więc chcę się spytać czy bez tego rusztu można napalić na wygaszonym kopczyku na retorcie

Opublikowano

Ale to wszystko spadnie pod retortę przecież i skąd powietrze? A jak podasz powietrze przez klapkę w drzwiczkach, to ogień może cofnąć się przez zasobnik i spalisz sobie chałupę. Serio to problem położyć kilka rusztów?

Opublikowano
3 minuty temu, Krzysztof6616 napisał:

,,,  chcę się spytać czy bez tego rusztu można napalić na wygaszonym kopczyku na retorcie ,,,

Oczywiście możesz tak zrobić.

Oceń sam, ile drewna zdołasz umieścić na tej retorcie ?.
Ile drewna nadpalonego spadnie do popielnika ?.
W jakich odstępach czasowych będziesz musiał dokładać nową porcje opału na retortę ?. 

No i najważniejsze.
W jaki sposób doprowadzisz powietrze do tego "ogniska" ?.

Opublikowano

Powietrze wentylatorem, sterownik bez zmian, tylko na wtyczce odpięty podajnik. Z rusztu awaryjnego też popiół spada na retorte zasypując kopczyk i dookoła niej.
Palenie wyłącznie na ciepłą wodę 120L i łazienkę, na ruszcie awaryjnym wyszły dokładnie 4 dokładki małych porcji drewna i woda w bojlerze miała 50 st. Więc jeśli by nie było rusztu awaryjnego wystarczyłoby dwie dokladki zrobić. Nie wiem nie próbowałem wolę dopytać, w starym kotle takich problemów nie było. Są ludzie którzy piszą że palą na raz groszkiem i drewnem, są ludzie którzy piszą że dorzucają drewno na retorte, są ludzie którzy w ogóle drewna do takiego pieca nie dali.

Opublikowano

Nie za bardzo rozumiem jak ogień ma się przedostać poprzez ślimak - lub retorte w dół do ślimaka gdy ona będzie zawalona popiołem niewyczyszczonym. Ale drewnem jeszcze tak nie paliłem

Wymieniłem kondensator w wentylatorze. Miał być fabrycznie 1uF, ktoś wsadził 0,63uF. Ja dałem 1,5 uF i teraz jest lepsze sterowanie, każdy bieg wyraźnie się różni od innego nadmuchem. Uszczelniłem cały piec (drzwi, wszelkie uszczelki wentylatora podajnika itp). Wyczyściłem cała retorte i na nowo uszczelniłem. Jestem ciekaw jak teraz piec pójdzie ale na razie po 20 stopni na dworze to nie ma co odpalać

Opublikowano

Jeżeli dałeś 1.5 uF zamiast 1 uF to niżej będzie startować 

Opublikowano

Spalić się nie spali ale dotychczasowe ustawienia powietrza to sobie można zniszczyć  bo cały cyrk od nowa , temat robi się bez sensu bo ktoś chyba oczekuje przytakniecia ze bez rusztu można palić , moje zdanie jest takie ze po to kupuje się piec na ekogroch zeby nim palić ekogrochem a nie śmieciami , kupić jeden rodzaj ekogroszku ustawić pod niego dmuchawe i jak najrzadziej zaglądać 

Opublikowano

Dlaczego? Kondensator nie zmieni wsp. wypełnienia, czyli prędkość po krótkiej stabilizacji po rozruchu nie zależy od pojemności kondensatora.

Opublikowano

Od kondensatora zależy moment rozruchowy , głównie podczas startu silnika.

Zwiększenie pojemności może być przyczyną uszkodzenia silnika na wyższych obrotach, jak kręcicie do ok 50% to silnik powinien wytrzymać.

Głównie idzie o przegrzanie uzwojenia zasilanego przez ten kondensator.

Opublikowano

Dotychczas nie miałem nic ustawionego i nic ustawić nie umiałem. Więc dlatego ta zmiana. Kondensator w silniku jednofazowym służy do rozruchu tj. przesunięcia fazowego które wytworzy wirujące pole elektromagnetyczne. Bez kondensatora silnik jednofazowy prądu przemiennego będzie drżał w miejscu. Po osiągnięciu pewnych obrotów rola tego kondensatora spada (im bardziej rosną obroty to rośnie też opór wentylatora, więc i moc rzeczywista pobierana przez silnik, a spada przepływ przez kondensator, to połączenie równoległe w końcu a nie szeregowe) Gdyby był drugi kondensator zastosowany byłby on kondensatorem pracy i wtedy ma znaczenie jaki jest, gdyż za duży powoduje przepływ większej mocy biernej i przez to grzanie uzwojeń i połączeń. W przyszłości jak dostanę 1uF to wsadzę na tam wskazany przez producenta 1uF.

Po prostu wcześniej nie wpadłem na to że wentylator może mieć kondensator tak jak pompka obiegowa CO. Akurat z ogrzewania poza kotłem zasypowym jestem laikiem.
Kto chce palić śmieciami to niech nimi pali, jego sprawa, a kto uważa że suche drewno jest śmieciem to niech weźmie na analizę spaliny ekogroszku i spaliny suchego drzewa, wyniki mogą niejednego zdziwić.

Opublikowano

Po to montuje się piec na ekogroszek zeby tam za często nie zaglądać , taka namiastka wygody , kiedyś piece na ekogroszek miały ruszyta awaryjne do palenia i wtedy taka funkcja była najczęściej w sterowniku , ale większość ludzi zraziła sie do takiej zabawy , grzanie wody to max 5kg na dobę i ludziom nie chce się co chwila rozpalać i pilnowac jak to się pali , ale każdy jest panem swojego losu i swojej kotłowni 

Opublikowano

Zgodnie z tytułem mam kocioł kupiony w cenie złomu z 2013 roku, z rusztem awaryjnym. Brak opcji w sterowniku palenia awaryjnego jedynie praca ręczna. Kocioł jest klasy 3 z resztą.

Dorzucanie drewna na retorte to w czasie gdy działam w garażu i kręcę się wokoło pieca - w dni w które nie do końca po co jest cały dom grzać, żeby piec stał w podtrzymaniu gdy na dworze jest 15 stopni i więcej.
Wracając do tematu, spróbuję w nim ustawić teraz nieco mniejszy nadmuch, krótkie podawania między 5 a 10 sekund, a potem ok 30-45 sekund przerwy aby ciągle ruszało kopczykiem i może nie będzie się spiekać, nawet na mocniejszym nawiewie.

Jakie ustawienia przyjąć jakie domyślne na podtrzymaniu wg was ?

Bądź co bądź codziennie i tak do kotła trzeba będzie zajrzeć czy nie trzeba skorygować ustawień.

Opublikowano

Jaki masz sterownik? Moje defro chodzi po 7 dni bez dotykania zimą, czasem nawet 14 w cieplejsze dni. 

Opublikowano

Wygląda jak ST-37 i funkcje ma te same co ST-37 ale nie wiem jaka wersja, z wyświetlacza wygląda na przed wersją RS. Po prostu pisze na nim Defro 16.20k stąd nie umiem go rozpoznać

Edit: dokładnie taki sam sterownik jak z linku tylko bez napisu ST w lewym górnym roku.

https://sklep.serwiskotly.com/sklepserwiskotlycom-p-318.html

Opublikowano

To podtrzymanie wyjściowo bym dał 3s co 15 min

Jak masz mocny ciąg, to więcej.

Opublikowano (edytowane)

Jeśli uziarnienie jest podobne, to przerwę  ustawiasz proporcjonalnie do wartości opałowej po prostu. Ja mam sterownik K1Pv4, więc właściwie nie ustawiam nic, ew. korektę powietrza w granicach 1-3%. 

Edytowane przez HarryH