Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Najpierw to się wysil i napisz coś o powierzchni domu, jego ociepleniu, instalacji ( grzejniki czy podłoga) i czego oczekujesz od kotła, bo od tego trzeba zacząć. Jedni wolą jak kocioł i pompa CO się odpala od termostatu pokojowego, jak temperatura w domu spadnie, inni wolą jak pompa pracuje cały czas. To też ma znaczenie przy wyborze rodzaju kotła

• Lubię to 2
Opublikowano

Benton661-a co lepsze przy dwóch piętrach? Odpalać kocioł i pompę od termostatu pokojowego czy puszczać obniżoną temperaturę  przez zawór np. 3-4 drogowy na instalację cały czas? Które rozwiązanie powoduje mniejsze spalanie czy może różnica niewidoczna?

Opublikowano (edytowane)

Są różne wersje, równie dobrze można dyskutować nad wyższością świat Wielkanocnych nad Bożym Narodzeniem. Osobiście preferuję komfort cieplny i stałą pracę pompy i  mieszacz sterowany pogodowo, ale spora pojemność wodna mojego kotła na to pozwala. Rozpaleń jest więcej, nie przeszkadza mi to, zapalarka już 5 rok hula bezproblemowo, zapasowa cały czas czeka w zapasie.

Przy kotle odpalanym z termostatu miałem większe spalanie, mam instalację grawitacyjną na grubych rurach i duży zład wody, ale też wiele zależy od budynku

Edytowane przez Benton661
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Co lepsze to zazwyczaj w praniu wychodzi .

Osobiście jestem za pracą na maksa i sterowaniem pogodowym mieszacza i stale ciepłe grzejniki ,letnie , ale do tego trzeba mieć dużą pojemność wodną kotła ,albo jeszcze lepiej bufor do pracy ciągłej kotła z modulacją nie mam zaufania uważam że choć kocioł moduluje to i tak swoje zje bo ciągle dmucha w komin a w okresach przejsciowych czy cieplejszych i tak ta modulacja będzie nie wystarczająca , jak nie masz bufora i pojemności wodnej to przy grzejnikach i dobrze ocieplonym domu dobrze sprawdza się praca od termostatu z małą histerezą pokojową , oczywiście głowice na grzejnikach obowiązkowe .

24 minuty temu, Benton661 napisał:

Przy kotle odpalanym z termostatu miałem większe spalanie, mam instalację grawitacyjną na grubych rurach i duży zład wody, ale też wiele zależy od budynku

To zupełnie inaczej jak u mnie ja mam cienkie rurki miedziane i niedużą pojemność wodną kotła instalacja szybko łapie temperaturę i grzejniki są w stanie szybko dogrzać chatę a dom szybko się nie wychładza , u Ciebie duża pojemność w kotle i instalacji to między innymi dla tego termostat się nie sprawdza .

Edytowane przez Kordjano
  • Lubię to 2
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

@Piotrek20Tg zanim wydasz grubą kasę przejrzyj temperatury ostatnich zim. To zapis z mojego sterownika, mieszkam w III strefie klimatycznej, na południe od Olsztyna.
https://kochowka.blogspot.com/?m=1
Przemyśl dobrze moc maksymalną kotła i rodzaj osprzętu w kotłowni. Tak, jak koledzy sugerują, to co sprawdzi się dobrze u innych, u Ciebie może być niewypałem. Po 5 sezonach z peletem trochę bym u siebie zmienił, ale póki co, musi zostać tak, jak jest. Opowiedz nam coś więcej o swoim domu i kotle i instalacji, jaka teraz posiadasz. Odwiedź też koniecznie https://cieplowlasciwie.pl/ i podaj wynik.
Z zakupem nowego kotła jest trochę jak z kupnem samochodu. Weź kogoś, kto będzie patrzył z boku i będzie patrzył chłodnym okiem
Zastanów się, czy masz zaufanego instalatora, na którego nie będziesz czekał dwa tygodnie w środku zimy.
Czy znalazles już dostawcę peletu? Daleko jest? Zapewnia transport? Czy masz miejsce na dwie tony peletu?
Jak z kominem? Wytrzyma niska temperaturę spalin?
Jak widzisz, gra toczy się o duza stawkę

Opublikowano

Panowie...a co sądzicie o Tekla Bio Komfort 12kw...?
Pionowe kanały, automatyczne czyszczenie palnika i wymiennika, automatyczne odpopielenie, Polski producent... więc z ewentualnymi częściami czy serwisem zero problemów...

P.S.
Podczepiam się pod temat bo także mam zamiar wymienić kocioł w ciągu dwóch lat i powoli się rozglądam...a powyższy wygląda ciekawie...

Opublikowano

Jeżeli instalacja jest w stanie szybko zareagować czyli nie masz dużego zladu to wtedy 100 jeżeli jest to stara instalacja chociaż tu też można zasterować przepływem i dać szansę żeby kocioł grzał a nie szalał to 100 lub 200.