Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam dylemat wyboru kotła na pellet wybrałem te, które spalają wszystkie klasy pelletu i mają dobre opinie w rakningach kotłów. Mam dwa typy:

1. Rakoczy Cortina Pellet 14kW

2. Kostrzewa EEI Compact 12kW (Twin Bio Luxury)

Proszę o porade chyba, że są lepsze typowania. Z góry dziękuje za odpowiedź

Opublikowano

Może mają dobrą prasę, ale czy opinie? Tu bym polemizował. Po ile te kotły?

Opublikowano

Do 13k moim zdaniem są dużo lepsze kotły. Np. Slimko, Pellux czy budżetowe Ferroli. Wszystko zależy czego od kotła oczekujesz. 

Opublikowano

Pellet "każdej klasy" to miecz obusieczny. Generalnie pellet klasy A1 i A2 spali większość palników z samoczyszczeniem. Poniżej klasy A2 bym nie schodził bo to szkoda kotła, jaki by nie był.

• Lubię to 1
Opublikowano

Jam mam kocioł MPM Bio-Pell z palnikiem KIPI który ma super konstrukcję z wymiennikiem pionowym. 

Kocioł jest bardzo oszczędny i solidnie wykonany oczywiście jeśli chodzi o wnętrze.

Szukałem kotła zgazowującego lecz ostatecznie wybrałem kocioł pelletowy i nie żałuje wyboru. Polecam.

118144292_1731796963653192_4454229631964802079_nadobe.jpg

Opublikowano

Poczytaj forum, tematy z pierwszych 2 stron, sam dojdziesz do wniosku co warto kupić.

Opublikowano
3 minuty temu, Piotrek20Tg napisał:

To jakiego producenta i jaki model piec najlepiej kupić?

Wybierając kocioł nie sugerowałem się żadnymi opiniami czy rankingami. Znam się trochę na kotłach i szukałem kotła oszczędnego z dobrym wymiennikiem i sprawdzonym palnikiem. Wszystko to znalazłem w Bio-Pellu który zauroczył mnie potężnym wymiennikiem czyli najważniejszą częścią dobrego kotła. Dodatkowo palnik KIPI to majstersztyk, którego awaria to raczej Twój pech.

Opublikowano

Dlatego piszę żeby kolega sam wciągnął wnioski. Ty Waldemarze na 4 posty na forum w 4 chwalisz MPMa więc wiarygodności w Tobie zero.

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 2
Opublikowano (edytowane)

A co mam nie chwalić jak jestem zadowolony. A jaka jest wiarygodność Twoja czy innych jak chwalisz inną firmę. Co to cenzura jakaś czy co?.

PS.

Jeszcze poproszę brata żeby się tu zarejestrował bo też ma MPM DS-a od 3 lat i też jest zadowolony. 

Edytowane przez Waldemar71
Opublikowano

@Piotrek20Tg poszukaj postów kolegi Tomek0407. Ma Lumo BioMax z palnikiem Kipi. Pionowy wymiennik, wziernik do sprawdzania płomienia, niski, ale za to długi. Tylko jak TERAZ sprawdziłem cenę w internecie, to... Coś koło 12.500 za cały komplet.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, papen76 napisał:

@Piotrek20Tg poszukaj postów kolegi Tomek0407. Ma Lumo BioMax z palnikiem Kipi. Pionowy wymiennik, wziernik do sprawdzania płomienia, niski, ale za to długi. Tylko jak TERAZ sprawdziłem cenę w internecie, to... Coś koło 12.500 za cały komplet.

Ok. Dziękuje

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
  • Lubię to 1
Opublikowano

Lumo BioMax - długi jak lokomotywa, MPM ma 19kW więc bez bufora też ciężko - z resztą jak każdy Kipi.
Do tego ciężka pokrywa nad płomieniówkami i upierdliwe czyszczenie (raz do roku) - więc dla starego dziadka odpada, jak człek młody to mu różnicy nie robi.

Opublikowano

Każdy kocioł ma bez bufora ciężko. Nie ma znaczenia, jaki palnik siedzi w obudowie. Nawet gazowe mają problem z taktowaniem, jak odbioru nie ma. I pompiarze na to samo narzekają. "Jak żyć panie premierze?".
A na poważnie, z własnego doświadczenia, zrób profesjonalne OZC. Ja sobie pluje w brodę, że od tego nie zacząłem wprowadzając się do używanego wcześniej domu.

Opublikowano

Dalej mam misz masz w głowie. A który jest najlatwiejszy w czyszczeniu mam na mysli wymiennik? W Rakoczym jest raczka do poruszania i nawet nie ma potrzeby gaszenia. Niby piec Slimko byłby ok ale tam dosc często trzeba wymiennik czyścic. 

Opublikowano
4 godziny temu, Piotrek20Tg napisał:

A który jest najlatwiejszy w czyszczeniu mam na mysli wymiennik?

Kocioł pelletowy czyści się bardzo rzadko ze względu na czyste i ekologiczne paliwo. Radzę nie żałować kasy i kupić certyfikowany pellet wtedy czyszczenia będzie mniej. Najlepszy jest wymiennik pionowy ze względu na lepszy odbiór ciepła (efektywniejsze zawirowywacze) oraz wolniejsze zanieczyszczanie ścianek z szufladką na popiół.

Opublikowano

Z Cortina są problemy, poszukaj na forum.