Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W prawie budowlanym jest tylko takie coś - Art 5, pkt 10 podpunkt 2a

Cytat

2a. W nowych budynkach oraz istniejących budynkach poddawanych przebudowie lub przedsięwzięciu służącemu
poprawie efektywności energetycznej w rozumieniu przepisów o efektywności energetycznej, które są użytkowane przez
jednostki sektora finansów publicznych w rozumieniu przepisów o finansach publicznych, zaleca się stosowanie urządzeń
wykorzystujących energię wytworzoną w odnawialnych źródłach energii, a także technologie mające na celu budowę
budynków o wysokiej charakterystyce energetycznej.

Opublikowano

Podejrzewam, że koledze chodziło o to, że ten kocioł jako grzałka, jest to dobry kompensator mocy biernej poprzez duży pobór mocy czynnej żeby utrzymać tgfi na poziomie z umowy i nie ponosić ewentualnych kosztów. Ale mu się wszystko pogmatwało widać szkolenie sprzedażowe było kiepskie. Wiadomo, że teraz w domach jest dużo takich urządzeń jak zasilacze, ładowarki, oświetlenie itd.

Jeśli chodzi o nowe prawo budowlane to też gdzieś czytałem, że najgorzej ogrzewać prądem gorzej nawet niż węglem taki dom chyba nie będzie nawet odebrany czy nie dostanie pozwolenia, jakoś tak.

Opublikowano

Z początkiem przyszłego roku wchodzą nowe obostrzenia budowlane dla nowych domów WT2021. Dotyczą one również ogrzewania. Kocioł indukcyjny PEREKO wpisuje się w te założenia i spełnia wymagania.  

Opublikowano

Kocioł indukcyjny czyli ogrzewanie tylko na prąd nie wchodzi w grę taki dom będzie miał duży problem żeby spełnić wymagania na rok 2021!

Wartość zapotrzebowania na energię wg WT2021 mnoży sie przez nakład energii pierwotnej a współczynnik jest następujący

- kotły na biomasę - 0,2

- urządzenia elektryczne - 3,0

Stąd wynika, że taki kocioł na pellet jest 15 razy lepszy niż ten reklamowany tutaj kocioł indukcyjny :) Nawet pompa ciepła jest średnia bo też zużywa prąd.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Pogadane pogadane, a konkretów nie ma.

Czy wypowiedzieć się może jakiś użytkownik Pereko PI? 

Dobry/niedobry, cena do jakości, koszty ogrzewania...

Z doświadczenia wiem, że grzałki oporowe istnieją bo są  po prostu tanie w produkcji i proste w użytkowaniu. Zachęcam do zapoznania się z jakąś lekturą omawiającą budowę, zasadę działania i sprawność w przeciągu "X" czasu. 

U siebie mam piec na eko-groszek dobrej czerwonej firmy na "H". Piec - kozak ale czy ktoś zastanowił się ile "ucieka" energii na czuwaniu? W moim przypadku to od 3-4 godzin dziennie piec podtrzymuje temperaturę , a ciepło ucieka w komin. Mam 110m2 podłogówki w którą wpuszczam 30st i tylko 2 grzejniki drabinkowe w łazienkach. Każde pomieszczenie na osobnym regulatorze pokojowym (koszt takiej opcji śmiesznie mały w porównaniu z tym co każdy po forach pisał - max 300zł/pomieszczenie). Dom dobrze ocieplony, nowa stolarka...

PC działa świetnie do momentu jak nie ma mrozów, a w tym roku były.. 

Wszystkie systemy które podaliście bazują na instalacjach niskotemp. A ja chce mieć na grzejniku 50st przez całą zimę - to jest graniczna temp PC. Ile można "jeździć" na czerwonym polu parametrów?  W dzisiejszych czasach jak jest napisane "max" to producent ma na myśli "max chwilowe". 

Więc jeszcze raz się zapytam. Ma ktoś ten piec czy nie? Mam parę pytań z praktyki, a nie teorii.

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam wszystkich ,nie jestem fachowcem elektrykiem czy też hydraulikiem ,na zasadzie niewiernego Tomasza chciałbym "dotknąć" tematu ręką ,czy ktoś kto posiada już działające ogrzewanie indukcyjne u siebie pozwoli na odwiedziny z mojej strony osobiście ? Jestem zainteresowany montażem takiego kotła ,ale chcę fizycznie zobaczyć różnicę pomiędzy kopciuchem c.o. a indukcją ,zyski i straty ,rzetelnie bez ściemy marketingowej

Opublikowano

Pamiętaj jednak o tym, że kocioł indukcyjny nie jest równy kotłowi indukcyjnemu! Wiem, że na rynku dostępne są kotły cewkowe jak i kotły indukcyjne transformatorowe. Te drugie cechują się zdecydowanie dłuższą żywotnością, że już nie wspomnę o jakości wykonania czy gwarancji - przynajmniej tak producent pisze na swojej stronie www 😉 Sam stoję przed wyborem ogrzewania a wiem, że pompa ciepła u mnie nie zda egzaminu. Przede mną podobnie - niebawem czas decyzji by wymienić kocioł. 

W dniu 26.11.2020 o 22:05, o6483256 napisał:

Przykładowo do mojego domu jakieś 20000zł. To już wolę pompę ciepła, wyjdzie bardziej ekonomicznie. Kocioł indukcyjny w tej cenie nie ma sensu.

No to proponuję dokonać termomodernizacji - bo jak kupisz PC - zimno jak diabli w domu będziesz miał a sprężarka oszaleje po 2 latach 😉

Opublikowano (edytowane)

Co mam modernizować ? Ocieplony dom ?

Kocioł indukcyjny, przy pompie ciepła to jakieś nieporozumienie!

Niezależnie czy dom ocieplony, czy nie, koszty użytkowania kotła indukcyjnego będą od 2 do 3x większe od pompy, a koszt zakupu podobny. Gdzie tutaj sens ?

Przy okazji za wykopanie tego postu otrzymujesz:

image.png.a3727294cd5a04966bcc1dc60c38878d.png

Pozdrawiam przedstawiciela handlowego kotłów indukcyjnych.

Edytowane przez o6483256
Opublikowano (edytowane)

Cóż... Ze ścianą i taką retoryką - dyskusja jest bezcelowa 😉

Pozdrawiam przedstawiciela PC 😉

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

Podaj JEDEN argument za kotłem indukcyjny 👍👍 👍

Odpowiedział właściciel kotła na ekogroszek który chce zmienić źródło ciepła!

Na przyszłość czytaj uważniej stopki i wpisy pod nickiem, bo słaby start masz!

Poniżej przykładowe argumenty ZA sprzedawcy takich kotłów:

image.png.44e41cda0300d4eed915eb17387a63d8.png

😅😅😅

Edytowane przez o6483256
Opublikowano
2 godziny temu, Knowledge napisał:

No to proponuję dokonać termomodernizacji - bo jak kupisz PC - zimno jak diabli w domu będziesz miał a sprężarka oszaleje po 2 latach 😉

Nie mów o tym głośno bo ktoś jeszcze usłyszy i zaczną pompy ciepła z domu wywalać z obawy przed zimnem.

• Lubię to 1
Opublikowano

Na "dobicie" delikwenta:

https://www.tanie-ogrzewanie.pl/poradniki-abc/kotly/piece-indukcyjne-i-elektrodowe-dla-naiwnych.html

image.png.bde56ad0f57e231b9184215b7366d100.png

6kw kocioł kosztuje jakieś 7tyś zł. 4 grzałki od zmywarki jakieś 400zł + sterowanie, zabezpieczenia itp pierdoły ogarnie się za jakieś 1000zł, a sprawność ta sama.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Kolejny naciągacz spławiony, czy będzie sie jeszcze bronił zmieniając prawa fizyki?

Opublikowano

Dokładnie. Zwykły kocioł elektryczny (Nowy- z gwarancją) kosztuje ok 3tyś zł. Cena 2-3x mniejsza a sprawność taka sama.