Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam w domu podłogówkę na 2 piętrach - 2 rozdzielacze. Parter okolo 100 m2 a góra około 80 m2

Instalator chce dać 1 pompę obiegową Wilo Yonos Pico 25/1-4. Przepływ max 2700 m3/h i do tego 1 mieszacz afriso z siłownikiem.

Zastanawiam się czy tam pompa wystarczy na taką ilość podłogówki ? Wcześniej miałem taką samą pompę ale piętro domu nie było ogrzewane.

Opublikowano

Pompę dobierasz wg max strat w instalacji - wysokość podnoszenia  i wg potrzebnego przepływu - tu musisz określić jakie mają być przepływy w rurach

dla 18 pętli i przepływu ok 1,5l /min masz przepływ ok 1600l/h i sprawdzasz na charakterystyce pompy jaka jest w tym miejscu wysokość podnoszenia 

Jak większa niż 2,5m to pompa OK, jak nie to trzeba szukać większej .

Ten przykład jest mocna przybliżony, tu trzeba uwzględnić straty przepływu w pętlach i straty na zasilaniu rozdzielacza oraz na samym mieszaczu.

Z tych rys wynika że jednak pompa 25/1-4 może mieć pewne kłopoty z zapewnieniem prawidłowej pracy instalacji 1719303867_yonospico1-4.thumb.jpg.7b9ebfe1363e8d7e27241ad7096a80e7.jpg1547908293_yonospico1-6.thumb.jpg.d27b51aea1a1d19b22be2c2ae54bd0a4.jpg

Opublikowano (edytowane)

Dziękuje za odpowiedź. Czy można jakoś wykorzystać dwie takie same pompy ? W sensie zrobić 1 mieszacz ARV 382 i do tego dwie pompy - jedna na górę druga na dół ? Po prostu mam dwie 1-4 a nie specjalnie chciałbym kupować nową 1-6.

Edytowane przez maciejtoya
Opublikowano

Najpierw spróbuj na 1 pompie 25/1-4 wg mnie powinno działać, 

52 minuty temu, maciejtoya napisał:

ARV 382

Ma Kvs spore, więc opory będą w normie, jak nie będziesz zadowolony , to  trzeba będzie dostawić drugą taką samą i po kłopocie.

Przygotuj wstępnie miejsce na montaż tej drugiej pompy.

Opublikowano
30 minut temu, sambor napisał:

Najpierw spróbuj na 1 pompie 25/1-4 wg mnie powinno działać, 

Ma Kvs spore, więc opory będą w normie, jak nie będziesz zadowolony , to  trzeba będzie dostawić drugą taką samą i po kłopocie.

Przygotuj wstępnie miejsce na montaż tej drugiej pompy.

Druga taka sama pompę ale rozdzielić to tak że daje zawór mieszający a za nim rozgałęzienie na 2 podłogówki i każde to rozgałęzienie ma swoją pompę tak?