Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kup Ferroli Biopellet Premium zamontuj go sam ale wg schematu z zaworem przełączającym i sprzęgłem . Kup i2 lub i3 zasteruj instalacja. Powinna być pełnia zadowolenia o ile masz prawidłowy komin i będziesz kupował nie najtanszy pellet. Prosta konstrukcja, krótki ślimak, palnik zrzutkowy bardzo dobry algorytm spalania. Jedyne minusy to konserwacja zawirowywaczy i mały popielnik. Wszystko musi się składać w jedną całość o kotle jednak nie zapomnisz ze względu na częste wyrzucanie popiołu. 

Opublikowano

Witam.czy macie jakieś problemy z uruchamianiem się kotła biopellet premium przez regulator pokojowy?bo u mnie po wyjściu z trybu krono kocioł nie uruchamia się.regulator auraton 2025.serwisant twierdzi,że może trzeba coś przy termostacie przestawić,ale rzekomo instrukcja serwisowa nie jest przetłumaczona i rozkłada ręce.jakieś doświadczenia?

Opublikowano

wg mnie krono nie współgra z termostatem. Ustawienia tygodniowe i czasowe ustaw na termostacie, a na piecu wyłącz krono

termostat pokojowy podepnij pod NO i COM.

Ja mam Biopellet pro i tutaj jeżeli dioda z napisem TA jest zapalona - znaczy piec nie grzeje termostat pokojowy osiągnął zadaną temperaturę. Jeżeli dioda się nie pali - piec grzeje. U mnie wszystkie ustawienia tygodniowe i godzinowe steruje termostat tech st-292 i wszystko chodzi jak należy

Opublikowano

NA tym forum mamy wielu użytkowników tych pieców, zresztą gdyby nie ta strona to bym nawet nie wiedział o istnieniu tej firmy

Panowie, w tym kotle mamy kilometry parametrów których ustawień nie opisuje instrukcja. Czy ktoś z Was ma dojście do rozpiski co oznaczają inne parametry nieopisane w instrukcji?

Co chciałbym osiągnąć:

1. Mam grzanie CWU na osobnej pompie. wg instrukcji przestawiłem A01 na 02 - czyli włączyłem tryb "priorytet CWU". Nie pamiętam jakie było ustawienie domyślne które odpowiadało tylko za CO. Czy da się włączyć jakoś tryb pompy równolegle? Wkurza mnei że w razie jak startuje od zimnej instalacji to najpierw musze czekać x czasu na nabicie CWU i dopiero jak to skończy łaskawie daje ciepło na grzejniki

2. Czy dałoby się jakoś wymusić wspólną pracę obu pomp? Musze tu wyjaśnić że kocioł nabija CWU (temp zadana minus histereza) i bufor ciepła który to później zasila grzejniki. Nabijaniem bufora steruje tech i2 podając kotłowi sygnał wejściem termostatu pokojowego. Generalnie więc kocioł mam w czuwaniu, który co jakiś czas włacza się, nabija to co akurat potrzebne, wyłącza i czeka na kolejny sygnał do działania. Każdy taki start to rozgrzanie 200kg blachy i 40litrów wody w kotle, więc tak sobie myślę: czy nie lpiej byłoby, że jak już np:

a) kocioł włączyłby się żeby nabić bufor CO, to jak np temp CWU jest 45, a ma zadane 50 z histerezą 8st (czyli w sumie jeszcze nie ma potrzeby grzania), ale jak już i tak jest odpalony mógłby dobić do tych 50 jakby "przy" okazji

b) jak już się włączą żeby nagrzać CWU, to w tym czasie na czas grzania tego CWU mogłaby również chodzić CO żeby dobijać bufor, już nawet nie aż do zadanej dołu, tylko aż nie nabije CWU, zawsze by tego bufora troche dobiła i dzięki temu kocioł ponownie włączyłby się później

3. Kalibracja podajnika i wentylatora. Ja mam u siebie domyślne - bo na takich piec pracuje prawidłowo, w koszyczku nic nie zostaje, wszystko się wypala. Pytanie jest czy w takim układzie tak zostawić, czy jeszcze można coś zyskać w sensie oszczędności paliwa na innych ustawieniach? to mój pierwszy piec z podajnikiem i nie mam pojęcia. Piec na tych ustawieniach chodzi już tydzień i zawsze koszyczek w czuwaniu jest czysty, rozpala się i pracuje bez problemu. Czy np. próbować zmniejszać wentylator żeby ograniczyć stratę kominową?

PS już miałem dzwonić do jakiegoś autoryzowanego instalatora żeby przyjechał podbić wydłużoną gwarancję, ale doczytałem że to tylko obejmuje szczelność wymiennika i jeszcze wymaga dwa razy w roku płatnych przeglądów, więc sobie darowałem.... a wy jak? robicie te platne przeglądy?

Opublikowano

Osobna praca moim zdaniem jest dużo lepsza ponieważ cała energia zostaje przekazana do wybranego źródła. Zresztą cwu musi być priorytetem bo ciężko wyobrazić sobie żeby czekać aż kocioł zagrzeje dom a później będzie grzal ciepła wodę użytkową. Zresztą przerwy na grzanie cwu są niezauważalne dla komfortu cieplnego gdyż dom jest po części buforem akumulujacym ciepło. 

Opublikowano

Żeby to działało tak jak chcesz musiałbyś Bojler zasilić z bufora.
Wtedy wpinasz to w Techa i tam ustawiasz co chcesz.

Możesz też pokombinować z algorytmami styków dodatkowych. Może Ci się uda uzależnić coś np. od dolnego czujnika bufora.
Weź suszarkę, wyciągnij czujnik, zamiast pompy wepnij żarówkę i pobaw się trochę - będziesz wiedzieć co się włączy / wyłączy i przy jakiej temp.
2 styki są napięciowe, więc możesz tam wpiąć pompę / żarówkę i patrzeć co się dzieje.

Co do sterownika - z tego co gadałem z serwisem - podobny jest do PLC - można tam wybrać warunki i wejścia / wyjścia, tylko trza mieć do tego instrukcję.
Tego w naszym języku nie ma...

Opublikowano
W dniu 13.10.2020 o 21:37, KarolBl napisał:

wg mnie krono nie współgra z termostatem. Ustawienia tygodniowe i czasowe ustaw na termostacie, a na piecu wyłącz krono

termostat pokojowy podepnij pod NO i COM.

Ja mam Biopellet pro i tutaj jeżeli dioda z napisem TA jest zapalona - znaczy piec nie grzeje termostat pokojowy osiągnął zadaną temperaturę. Jeżeli dioda się nie pali - piec grzeje. U mnie wszystkie ustawienia tygodniowe i godzinowe steruje termostat tech st-292 i wszystko chodzi jak należy

Już działa,ale teraz cwu zadana 45 i ładuje ile wlezie dotąd aż regulator rozłączy,pytanie teraz czy jesli zadane 45 spadnie poniżej histerezy cwu powinien mi dogrzać tylko cwu?bo jesli tak to nie uruchamia sie do cwu tylko wtedy jak go regulator urochomi,kolejny znak zapytania,dlaczego pompa cwu uruchamiana jest przy 50 stopniach,mało tego sie nie wylacza i po wygaszeniu przy 45 stopniach na kotle jeszcze pracuje???powinna sie wylaczyc

Do których styków ta pompa cwu powinna być wpięta?u mnie serwisant wpiął sie w 22,24 i ziemia.

Screenshot_20201015-123702.jpg

Opublikowano

Sprawdz w instrukcji masz uruchomioną zła konfiguracje jest osobno dla pompy i zaworu przełaczającego .zrób wieksze zdjecie.

Opublikowano

W instrukcji jest tylko to co mam ustawione czyli niewiele.priorytet cwu i jakies dwa inne parametry.nic wiecej nie ma co moglbym ustawić

Opublikowano

A jak macie ustawione w termostatach th01,th02,th06,th09,th28?według instrukcji domyślnie jest kolejno 40,50,40,50,40,a u mnie jest 65,45,20,300,80,dziwnie duży rozrzut z instrukcją.

Opublikowano

Nic nie kręciłem,jest ustawione tak jak serwisant po uruchomieniu zostawił i jak widać coś jest nie hallo,instrukcja mówi co innego niż jest ustawione w kotle,ja tego nie dotykałem.wogóle mam jaja od początku z tym kotłem bo nie chciał sie rozpalać,spalilo włącznik na który czekam,aż przyjedzie wymienić,także proszę mi tu bez takich he he...każdy serwisantem może się nazywać,to,że zaczął się rozpalac doszedłem do tego sam niestety,więc śmiem wątpić,że serwisant nie koniecznie musi wiedzieć co robi.prosze tylko o info kto jak ma te parametry ustawione

Opublikowano (edytowane)

No to różnica jest,tylko za co one dokładnie odpowiadają,teraz zaglądałem zadana na cwu 43,jest 42,kocioł 65,jest 41 i pompa cwu chodzi,a już raczej niepowinna,temp.dla startu pomp 50 dla cwu i 60 dla c.o.i gdzie szukac problemu?i jak podbije wyżej zadana dla cwu to martwy,a powinien dogrzać.

Edytowane przez Mati5867
Opublikowano

Jest podpięty do bojlera.wskazuje ok tylko jak spadnie temp na cwu o 5 stopni to niestartuje kocioł,zeby dogrzać,a pompa cwu na okrągło mieli i sie nie wyłącza.jak używałem krono to tak było,ze dogrzewał,zeby cwu miało temp zadana i tak trzymał,teraz jak podłączony regulator to startuje tylko wtedy jak temp spadnie i regulator go załączy.