Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, Kordjano napisał:

Zużycie pelletu mam nie duże jak na swój metraż i nie sądzę że gdybym palił mniejszym kotłem np takim co może modulować w granicach 3 - 5kw że było by mniejsze .Zgodzę się z Kolegą Animusem że przewymiarowanie kotła podajnikowego , ale w granicach rozsądku nie jest takie groźne , z drugiej strony po co przepłacać za większy kocioł jak ten mały też miał by ogarnąć metraż .

W dużym palniku z ekogroszkiem jest podobnie:

12 godzin temu, Animus napisał:

mogę też wyłączyć go na 12 godzin, zdarzały się takie braki prądu i kocioł sam się rozpalał.

Nie ma pracy w podtrzymaniu, bo po co to komu.

Dodam, że latem pracuje tylko sam kocioł ze sterem, żadna pompa ładująca zasobnik od strony kotła nie pracuje bo jej nie ma. 

Latem spala ładnie paliwa spiekające, RI między 5 a 20 bez problemu, z fajnym puszystym popiołem.

W małym palniku łatwo odsłonić otwory nadmuchowe, bo paliwo szlakuje  i mamy po ekonomii.

Opublikowano

Panowie moje pytanie o moc kota na ekogroszek nie wynika z chęci zaoszczędzenia na kotle tylko z obawy przed zbyt szybkim zajechaniem komina, który jest wykonany z czerwonej cegły, a na chwilę obecną nie stać mnie na wkład, ponieważ włożenie wkładu w moim przypadku wiąże się z koniecznością rozbiórki nowego dachu i prostowania komina.

W przypadku starego kotła nie musiałem się nim martwić (kominem), ponieważ tak jak pisałem, mój stary kocioł pracował bez sterownika i dmuchawy z otwartymi drzwiami i  szybrem otwartym na oścież, przez co cały komin był wygrzany i suchy, a wybierając nowy kocioł mam obawy, że jego zbyt duża moc, a co za tym idzie dłuższa praca w podtrzymaniu przy tym metrażu spowoduje , że po pierwszej zimie smoła będzie wychodzić mi w mieszkaniu. 

Opublikowano

No to może być problem z kominem przy kotle piątej klasy , temperatura spalin niska jest . 

Opublikowano

Żadnego podtrzymania. To co proponowałeś wcześniej 55 litrów i dzięki temu wyższe spaliny i zakup bez dedykowanego sterownika. Wymiana na skzp 02 i praca ciągła z różna modulowana mocą zależna od zapotrzebowania na pewno rozwiąże częściowo problem czy do końca to już eksploatacja pokaże. 

Opublikowano
W dniu 24.08.2020 o 20:14, Kordjano napisał:

Tak , dla tego podoba mi się zapalarka w palniku sv 200 która rozpali też groch , gdyby mogła jeszcze odpalić jeszcze od sygnału z termostatu albo z harmonogramu czasowego to było by super rozwiązało by to problem palenia na ciepłą wodę w lecie albo w okresie przejściowym po co smęcić całe lato w podtrzymaniu .

To tak działa:

"Gdy palnik zostanie wygaszony sterownik przechodzi w tryb CZUWANIE EKO. W tym trybie płomień nie jest podtrzymywany.
Sterownik wygasza całkowicie palnik i przechodzi w tryb CZUWANIE EKO gdy żaden z obwodów nie żąda ciepła lub gdy wynika to z pracy programu czasowego kotła. Gdy nastąpi potrzeba rozpalenia – rozpoczyna się proces rozpalania.
Jeśli sterownik jest w CZUWANIU EKO, ale spadnie temperatura obwodu CWU to planik się rozpali. Gdy któryś z obwodów jest aktywny ale nastąpiło przekroczenie temperatury kotła i musi przejść w czuwanie – sterownik"

Opublikowano

Kolego @SUSPENSER piszesz o pracy sv 200 na pellecie czy grochu , czy na obu paliwach to tak samo działa ? jak wyżej opisałeś .

Opublikowano

Ja sobie chwalę zapalarke pale ekogroszkiem od 5do 8 minut odpala. Spalanie na samo cwu to od 1-2kg/dobę zależy ile wody się pobiera. Zagrzeje baniak i przechodzi w czuwanie eko i tak stoi kilka naście godzin aż mu któryś obieg nie zgłosi grzania.

• Lubię to 1
Opublikowano

Znaczy się czuwanie eko polega na wygaszeniu palnika , nie praca w podtrzymaniu żaru ? choć przypuszczam że praca z nadzorem też możliwa bo w okresie grzewczym nie ma sensu wygaszać palnik przy paleniu węglem na kilkanaście czy kilkadziesiąt minut .

Zdaje sobie sprawę że z zapalarki jesteś zadowolony bo możliwość rozpalenia węgla bez ingerencji palacza to przydatna opcja .

Porównywałeś może ile byś spalił pelletu a ile groszku na dobę w podobne dni zimowe ? czy nie palisz pelletem .

Opublikowano
W dniu 28.08.2020 o 20:58, Kordjano napisał:

Znaczy się czuwanie eko polega na wygaszeniu palnika , nie praca w podtrzymaniu żaru ? choć przypuszczam że praca z nadzorem też możliwa bo w okresie grzewczym nie ma sensu wygaszać palnik przy paleniu węglem na kilkanaście czy kilkadziesiąt minut .

Żeby to nastąpiło w sezonie musiałyby się wyłączyć wszystkie pompy "Sterownik wygasza całkowicie palnik i przechodzi w tryb CZUWANIE EKO gdy żaden z obwodów nie żąda ciepła" czyli np. zadziałać by musiał czujnik pokojowy a temu można wyznaczyć odpowiednią histerezę żeby nie taktował za często.