Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Stoję przed wyborem wielkości pieca na pellet 16-20 Kw do nowego domu w trakcie budowy. Dom ma 215 m2 po podłodze i ok 400 m2 do ogrzania. Ogrzewanie mieszane parter 70 % Podłogówka góra ok 30 % podłogówka reszta grzejniki. Dom ocieplony styropian podłogi 15 cm parter do tego pójdzie wełna 30 cm i w przyszłym roku elewacja 20 cm styropian. Mała kotłownia ok 7 m2. Polecono mi Slimeko z Kotłospawu. Do tego zastanawiam się jak rozwiązać sprawę buforu lub bojlera ? Przyszłościowo myślę nad kolektorami lub fotowoltaiką. Piec potrzebuję zamontować i ustawić na podkarpaciu. Możecie coś konkretnie doradzić żebym był nieczęstym gościem w kotłowni i nie stał się królem przerzucania pelletu ?

Opublikowano

Slimko*, nie Slimeko. Slimko 20KW + bufor 600-800 litrów jak najbardziej. Jeśli Ci polecają tzn. że masz tam serwis i ludzi którzy to ogarniają. Tutaj weź normalny ster z pokrętłem a różnice dopłac do EcoNetu, to podstawa.

Potem już przeskok cenowy dość wyraźny i RTB Fumus. Tutaj płacisz za święty spokój i rzadkie zaglądanie do kotłowni. 

Opublikowano (edytowane)

@eliks różnica nie powinna być duża jak zrobisz Feniksa bez bufora i jeszcze econet podbija cenę o następne parę groszy. Nie wiem czy nie na korzyść Feniksa. 

Edytowane przez pospisz
Opublikowano

Masz rację, jednak oba kotły liczyłem z buforem w tym przypadku. Nawet jak doliczysz koszty bufora do Slimko to zostaje Ci w kieszeni 4k.  Z drugiej strony przy nowym domu co to jest 4k zł? Ja już wielokrotnie wspominałem że dla mnie kocioł i lodówka to 2 najważniejsze rzeczy w domu, zwłaszcza gdzie grzeje się w domu 8 miesięcy na same CO. Dlatego tutaj każdy musi wybrać dla siebie coś odpowiedniego.

Opublikowano
7 godzin temu, eliks napisał:

Slimko*, nie Slimeko. Slimko 20KW + bufor 600-800 litrów jak najbardziej. Jeśli Ci polecają tzn. że masz tam serwis i ludzi którzy to ogarniają. Tutaj weź normalny ster z pokrętłem a różnice dopłac do EcoNetu, to podstawa.

Potem już przeskok cenowy dość wyraźny i RTB Fumus. Tutaj płacisz za święty spokój i rzadkie zaglądanie do kotłowni. 

Cześć, Dzięki za konkretną rzeczową odpowiedz. Mam kolegę też z jednego forum udostępni mi ustawienia i doradzi. Tylko sciągne sobie kumatego hydraulika albo wezme kocioł na VAT 8 % z instalacją fachowca. Dla mnie podstawowa rzecz to właśnie Slimeko 20 Kw kosztuję  7 800 zł producent BIADAŁA ( https://www.olx.pl/oferta/piec-kociol-slimeko-kotly-na-pellet-kipi-5-klasa-20-kw-CID628-IDFYFOi.html ) a Slimeko 20 Kw kosztuję 11 400 zł  https://www.bognar-sklep.pl/kotlospaw-kociol-pelletowy-slimko-20-kw-5-klasa-ecodesign-p-1174.html Producent kotłospaw, ale podobno te piece i tak robią 2 firmy tylko dzisiaj usłyszałem, że to to samo ... Jak to w końcu jest no bo cena troszkę inna ? Co do Bufora niestety mam mała kotłownie więc jak bufor to ok nawet 500 L tylko jak wtedy z boilerem na wodę ? czy sam bufor się opłaca i daje duże oszczędności ? Warto pchać się w wężownice pod solary czy kolektory ?

Opublikowano
27 minut temu, eliks napisał:

Masz rację, jednak oba kotły liczyłem z buforem w tym przypadku. Nawet jak doliczysz koszty bufora do Slimko to zostaje Ci w kieszeni 4k.  Z drugiej strony przy nowym domu co to jest 4k zł? Ja już wielokrotnie wspominałem że dla mnie kocioł i lodówka to 2 najważniejsze rzeczy w domu, zwłaszcza gdzie grzeje się w domu 8 miesięcy na same CO. Dlatego tutaj każdy musi wybrać dla siebie coś odpowiedniego.

Jasne, o to chodzi, że przy możliwie nie dużym dołożeniu na starcie później mieć swobodę czasu z dokładaniem i czas dla siebie w domu a nie kotłowni :) odnośnie buforu z uwagi na kołtownie znalazłem coś takiego przystępnie cenowo ? https://www.alplus.pl/pl/p/Bufor-LEMET-400L-z-1-Wezownica-do-CO-Zbiornik-Buforowy-Zasobnik-Akumulacyjny-400-litrow-Wysylka-Gratis-/108 nie wiem, co uważasz ? Pytanie później jak z wodą ? Wodę używa się jednak 12 miesięcy ;)

2 minuty temu, pospisz napisał:

To samo tylko serwis inny jeżeli już to tylko Kotlospaw. 

Myślisz jest sens tyle dopłacać tylko do samego serwisu ? Czy nawet w razie W po latach odpukać nie wziąć sobie jakiegoś fachowca co naprawi usterkę ? To jednak 3600 zł czyli powiedzmy boiler czy bufor za free albo reszta materiałów do kotłowni.

Opublikowano
8 godzin temu, eliks napisał:

Jeszcze odnośnie sterownika to tak samo mi kolega polecał. Pokrętłowy + moduł wifi do tego i termostat podpięty z kotłowni kablem sieciowym dlatego w ten sam co tynkarze przyszli to jeszcze mi elektryk na szybko robił :) 

Wrzucam zdjęcia kotłowni 

IMG_20200806_153208.jpg

IMG_20200806_153147.jpg

IMG_20200806_153155.jpg

IMG_20200806_160327.jpg

IMG_20200806_160335.jpg

IMG_20200806_160344.jpg

IMG_20200806_160352.jpg

IMG_20200806_160735.jpg

17 minut temu, pospisz napisał:

Jeżeli masz dodatkowe źródło energi to wtedy możesz się zastanawiać . 

Póki co nie, ale mam znajomego który mi to zrobi w normalnych pieniądzach nawet żeby zrobić kolektory za 2 lata i podłączyć do bufora czy boilera albo tego i tego jak można ?

Opublikowano

Ciężko dzisiaj określić co to normalne pieniądze. Nie będę się wtrącał żeby nie być posądzanym o jakieś czary. Jeżeli bufor to kocioł może być mniej dopieszczony. 

Opublikowano

Normalne piedziądze czyli bez czarowania, na małej marży a nie zgoli połowe więcej, bo jest na to fejm teraz. Sam się reklamuję a mi odradza, bo mają wejść nowe celle i spadnie koszt o połowe, dlatego teraz wszyscy golą jak mogą. Tak wprost napisałem bez czarów :)

Opublikowano

Moje zdanie jest wypracowane. Jeżeli pompa ciepła to kocioł pelletowy jako źródło sczytowe może być obojętnie jaki w rozsądnych pieniądzach. Jeżeli jednak jako główne źródło to jestem przeciwnikiem buforów i kotłów bez pełnej modulacji mocy. 

Opublikowano

Slimko i Slimeko to niestety nie to samo, tylko Slimeko wygląd sklonował. Kotłospaw to marka która współtworzyła palnik Kipi, do ich kotłów jest wgrany soft typowo do ich modelu a nie standardowy, różnica w detalach jak ułożenie wiązek czy to że w Kotłospawie wszystkie czujniki, kable masz w cenie, po rejestracji na stronie przedłużasz gwarancję na Kipiego do 3 lat oraz fenomenalny serwis. To jest nie do podrobienia. Gdzieś tu był jakiś wątek który porównywał chociażby zdjęciami oba kotły i wyszło że podobieństwo jest pozorne.

Opublikowano

Dzień dobry,

bardzo nas cieszy fakt zainteresowania się naszym kotłem - SlimKo Kotłospaw. Nasz kocioł wyróżnia się przede wszystkim świetną jakością wykonania, z atestowanych materiałów - nie tylko blacha kotłowa ale również rury, ocieplenie czy zastosowane podzespoły elektroniczne posiadają odpowiednie certyfikaty.

Dodatkowo cały proces produkcji nadzorowany jest przez Urząd Dozoru Technicznego, gdzie bardzo skrupulatnie sprawdzane są spoiny, proces produkcyjny czy bezpieczeństwo urządzenia. 

W zestawie również otrzymujecie Państwo szereg dodatkowych urządzeń: czujniki, odpowietrznik, przewody napięciowe, zestaw do obsługi kotła - to wartość kilkuset złotych.

Co do samego kotła oraz jego montażu, polecam kontakt z odpowiednim Autoryzowanym Instalatorem i Serwisantem. Taka osoba skrupulatnie i fachowo dobierze urządzenie dla Ciebie i odpowiednio je zamontuje.

Opublikowano

Jakież to niby certyfikaty posiada Wasza elektronika? Chyba fair trade na kawę wypitą przez programistę :-)

• Lubię to 1
Opublikowano

Z innej beczki. Kotłownia 7m^2. A gdzie opał?

Opublikowano

Opału się nie trzyma w kotłowni tylko w osobnym pomieszczeniu.