Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Jestem nowym użytkownikiem, choć w związku z budową w nowym domu kotłowni na ekogroszek, bardzo często tu zaglądam. Chciałbym prosić o pomoc i ocenę schematów. Z uwagi, iż w domu moich rodziców nastąpiła awaria starego pieca na miał (funkcjonował ok 12 lat, maks temp. 52 stopnie), postanowiliśmy zakupić nowy piec na ekogroszek z podajnikiem 19 KW. Pow. budynku ok 140 m2 dom ocieplony 5 cm styropianu, zasobnik cwu 140 l.

Niestety stara instalacja nie była wykonana prawidłowo schemat nr 1. W nowej instalacji chciałbym zastosować zawór trójdrogowy oraz obieg kotłowy schemat nr 2. Ze zmian, których mogę dokonać bez "prucia" całego domu to wydzielenie osobne zbiornika wyrównawczego, bojler niestety musi zostać w starym układnie (tak wiem, że to nie ekonomiczne, ale niestety...). Bardzo Was proszę o ocenę czy schemat nr 2 będzie dobry, w które miejsca wstawić zawory zwrotne oraz czy rura miedziana 28 (taka obecnie wychodzi z pieca) może zostać i do niej wpiąć zawór trójdrogowy ? Nowy piec ma dwa wyjścia i dwa wejścia, dlatego z osobnego wyjścia chcę pójść na zbiornik wyrównawczy i czy wystarczy rura miedziana 22?. 

Dodatkowo proszę o poradę jaką średnicą rury zrobić obieg kotłowy, wyjście z pieca i powrót jest fi 28.

Pozdrawiam i z góry bardzo dziękuję za poradę.       

schemat nr 1 Instalacja obecna.png

schemat nr 2 instalacja planowana.png

Gość Trener40
Opublikowano

19KW do 140m/2. Nie było większych hmmm.gif

Co wy w domu okien nie macie? 

Zbiornik wyrównawczy minimum 28 w miedzi. Obieg kotłowy przynajmniej taki sam jak wyj/wej kotła, oby nie mniejszy. 

Resztę koledzy dopiszą. chatownik.gif

Opublikowano

W opisie technicznym pieca jest, że nadaje się do 200 m2. Producent potwierdza, że spokojnie wystarczy nie chciałbym przewymiarować. Budynek ma ocieplenie tylko 5 cm ale ściany z pustaka żużlowego 40 cm grubości. Ja z tym, że budynek nowo budowany, parterowy z poddaszem ok 120 m2, bojler z płaszczem wodnym ocieplenie styropian grafitowy 20 cm, daje piec defro 12 kw.    

Opublikowano
13 minut temu, KamikazE napisał:

nie chciałbym przewymiarować

Kolego, źle zrozumiałeś wypowiedź Trenera. Ten kocioł, nawet przy lichym ociepleniu, będzie za duży. To tak, jakbyś lokomotywą chciał holować samochód osobowy. Przy tym kotle,  być może mógłbyś sąsiada jeszcze podłączyć, jeśli ma podobny domek. 

Opublikowano (edytowane)

Dziękuję za sugestie, jestem na etapie przed zakupem pieca, więc to nie problem. Kwestia w/w schematów i pytań z pierwszego postu. 

Planuję aby na piecu było ok 60 stopni, reszta regulowane zaworem. 

Edytowane przez KamikazE
Opublikowano

Jeśli jeszcze nie popełniłeś błędu kupna to wejdź na stronkę , wypełnij jak najbardziej dokladnie i daj wynik :) 

https://cieplowlasciwie.pl/start

Ja tam obstawiam około 13 kw :)

Opublikowano

Nie wiem czy ktoś zauważył, ale jeszcze jakiś czas temu stronka źle wyliczała zapotrzebowanie. Błąd był przy wyliczaniu kubatury (np. podawało się np. 100 m2 i wysokość pomieszczeń 2,6 m powinno wyliczać kubatury 260 m3, a niestety podawało 180 m3 i w ten sposób znacznie zaniżało zapotrzebowanie na energię.   

Opublikowano

O dzięki za info . Faktyczne  o tym nie wiedziałem :) 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 23.07.2020 o 17:09, Grundfos napisał:

Tak powinny być ZZ + dodatkowo zawór grzybkowy przy pompie kotłowej do regulacji przepływu

Rozumiem, że zawór grzybkowy za pompą (bliżej powrotu)?

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Gość Digitrax
Opublikowano

Bojler jest podłączony w złym miejscu. Winien posiadać bezpośrednie podłączenie do kotła za pomocą osobnej pompy. Obecnie obniżając temperaturę grzejników obniżamy także temperaturę CWU.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 23.07.2020 o 21:31, Digitrax napisał:

Bojler jest podłączony w złym miejscu. Winien posiadać bezpośrednie podłączenie do kotła za pomocą osobnej pompy. Obecnie obniżając temperaturę grzejników obniżamy także temperaturę CWU.

Wiem, niestety w chwili obecnej zbyt dużo przeróbek...

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano
W dniu 23.07.2020 o 08:57, KamikazE napisał:

Niestety stara instalacja nie była wykonana prawidłowo schemat nr 1

To poprawnie wykonana instalacja

Opublikowano (edytowane)
W dniu 24.07.2020 o 11:00, hajtaler428 napisał:

To poprawnie wykonana instalacja

Poprawnie? Myślę, że co do bezpieczeństwa to można było poprawniej. Bo teraz raczej do schematu nr 1 nie mógłbym założyć zaworu 3d jeśli nie zrobię osobno zbiornika wyrównawczego.

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano
2 minuty temu, Trener40 napisał:

Lepiej przemyśl sprawę z CWU, bo to jest lipa...

Niestety, piec c.o. jest na niższym parterze, a obecny zbiornik cwu na pierwszym piętrze po przeciwnej stronie budynku jak kotłownia. Bez kapitalnego remontu instalacji cwu by się nie obeszło. W chwili obecnej z takiej instalacji cwu (maks temp. 52 stopnie średnio 49, korzystały 4 osoby (czasem brakowało ciepłej wody, za niedługo będą korzystać tylko dwie osoby więc powinno być ok). Niestety w/w przeróbki instalacji wymusiła awaria starego pieca. Wydatek nie planowany.   

Gość Trener40
Opublikowano

Jeżeli chcesz mieć CWU na poziomie 50 st, to pozostaje, aby temp w pomieszczeniach utrzymywały zawory termostatyczne przy grzejnikach. 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 24.07.2020 o 11:33, Trener40 napisał:

Jeżeli chcesz mieć CWU na poziomie 50 st, to pozostaje, aby temp w pomieszczeniach utrzymywały zawory termostatyczne przy grzejnikach. 

Do tej pory na grzejniki i cwu szło, tak jak pisałem, ok 49 stopni i na grzejnikach nie było zaworów. W najbliższej przyszłości będą zawory. Dodatkowo, poza sezonem, cwu wspomaga przepływowy podgrzewacz wody. 

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano
38 minut temu, KamikazE napisał:

Poprawnie? Myślę, że co do bezpieczeństwa to można było poprawniej

Pod względem bezpieczeństwa jest poprawnie - przy pompie na powrocie jeśli do naczynia nie ma żadnych zaworów. No i jeżeli średnica jest odpowiednia. W kontekście przeróbki (montaż pomp i zaworu 3d na zasilaniu) konieczna jest przeróbka i montaż osobnej rury do naczynia.

Jeżeli masz termostaty na grzejnikach można zostawić pompę na powrocie i zawór 3d staloyemperaturowy też zamontować na powrocie wtedy CWU będzie pracować na wysokiej mocy

Opublikowano (edytowane)
W dniu 24.07.2020 o 11:50, hajtaler428 napisał:

Pod względem bezpieczeństwa jest poprawnie - przy pompie na powrocie jeśli do naczynia nie ma żadnych zaworów. No i jeżeli średnica jest odpowiednia. W kontekście przeróbki (montaż pomp i zaworu 3d na zasilaniu) konieczna jest przeróbka i montaż osobnej rury do naczynia.

Jeżeli masz termostaty na grzejnikach można zostawić pompę na powrocie i zawór 3d staloyemperaturowy też zamontować na powrocie wtedy CWU będzie pracować na wysokiej mocy

Zaworów jeszcze nie ma. Natomiast w przypadku ich montażu które rozwiązanie byłoby lepsze i bardziej ekonomiczne, z 3d i pompką na zasilaniu, czy powrocie? Dodatkowo czy w przypadku zaworu i pompki na powrocie wystarczy jedna pompka, a zawór robi za ochronę powrotu?

Miałoby to wyglądać jak na schemacie??  

schemat nr 3 Instalacja planowana.png

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Sprawdź sobie parametry umiejscowienia naczynia wyrównawczego, przy pompie na powrocie prawdopodobnie musi być założone wyżej. 

Opublikowano

Skoro do tej pory było ok....

Aczkolwiek montaż zaworów na grzejnikach prawdopodobnie zwiększy opory hydrauliczne instalacji. Jeżeli jest możliwość to warto podnieść naczynie możliwie jak najwyżej