Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Podłączenie zaworu 4d

Thogal

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Digitrax

Tu nic nie jest OK:

- za mala średnica zaworu

- ocynku nie daje się w instalacji CO

- rur PP nie daje się w obiegu kotłowym

- za mały przekrój rury obiegu kotłowego

- zbędny bypass pompy CO

- zbędny automatyczny odpowietrznik (jest po stronie ssącej pompy)

- brak zabezpieczeń kotła przed wzrostem ciśnienia i temperatury

Jak nie płaciłeś to nie płać bo to się kwalifikuje do poprawy w całości.

Za mała średnica zaworu 4d? 

Ocynku dlaczego się nie daje? 

Rura pp to ta co do rozdzielacza idzie  od pieca ? 

Które rury za mały przekrój te biegnące do grzejników? 

Układ otwarty z zbiornikiem przelewowym. 

Odpowietrznik jest na wyjściu z pompy a drugi na powrocie. 

Baypas czyli o co dokładnie chodzi? 

13 minut temu, Digitrax napisał:

Tu nic nie jest OK:

Ej @Digitrax zawsze musisz zepsuć innym wieczór!

Człowiek się cieszy , że robota skończona a tu takie bomby na niego lecą.

Ale tak na poważnie to kolega Digitrax ma rację wg mnie rozebrać do zera i robić prawidłowo od nowa.

21 godzin temu, sambor napisał:

Ej @Digitrax zawsze musisz zepsuć innym wieczór!

Człowiek się cieszy , że robota skończona a tu takie bomby na niego lecą.

Ale tak na poważnie to kolega Digitrax ma rację wg mnie rozebrać do zera i robić prawidłowo od nowa.

Rozebrać odcinek od pieca do rozdzielacza? 

Opinia strasznie po łepkach.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu

Jak dobrze że ja tu na forum zajrzałem zanim kupiłem kocioł i zrobiłem instalacje. Czytałem, czytałem i uczyłem się. A że jestem jak to się mówi techniczny to sam sobie to poskładałem i chula aż miło.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

34 minuty temu, user2018 napisał:

Masz wszystko wypunktowane więc jak po łebkach? Przecież laik nawet widzi, że to jest dziadowo zrobione, zobacz sobie jak ma być zabezpieczony kocioł w układzie otwartym wg przepisów prawa i zdrowego rozsądku i porównaj jak to u ciebie jest zrobione.

Zapewne i dziadowo zrobione ja na tyle się nie znam ale żeby zrozumieć i podjąć dyskusje z instalatorem muszę coś wiedzieć. 

Można rozwinąć myśl i powiedzieć jak powinno być. 

Za mała średnica zaworu? Jest jeden cal a jaki powinien być? Na oko bez metrażu ogrzewanych pomieszczeń można stwierdzić? 

Mama średnica rur a jaka powinna być? Brak informacji o powierzchni o rodzaju grzejników a dlaczego takie stwierdzenie? 

Baypas nie potrzebny na pompie zapewne tak a jak bez paypas wsadzić pompę jak do sufitu mało miejsca? W bok? Jakie są wady Baypasu? 

Odpowietrznik jest na powrocie a nie  na ssaniu pompy . Też tego nikt nie wytłumaczył. 

Ocynk to korozja. 

Zabezpieczenie układu to jakie.ma być? Przed ciśnieniem to otwarty układ nie zabezpiecza i zbiornik przelewowy? Dodatkowo zawór bezpieczeństwa? Przed temperaturą to sterownik pieca mierzący temperaturę oraz dodatkowy bezpiecznik termiczny nie zabezpiecza? 

Nie każdy ma czas rok czytać a takie fora są do dyskusji i w tłumaczenia a nie reklamowania swoich usług i gadania zapłać mi to ci powiem co złe. Taki szpec też był mądry zamian go wzielem do zrobienia instalacji CO i CWU. 

Godzinę temu, Thogal napisał:

Przed ciśnieniem to otwarty układ nie zabezpiecza i zbiornik przelewowy?

Zabezpiecza jak jest podłączony prawidłowo.

A u ciebie gdzie jest podłączenie naczynia do instalacji ( kotła)

Godzinę temu, Thogal napisał:

Odpowietrznik jest na powrocie

Tam jest zasysanie przez pompę wody i ew powietrza przez odpowietrznik.

Odpowietrznik od centralnego powinien być przed samą górną belką - tam masz nawet jakiś trójnik z korkiem.

Średnice rur zależą od mocy kotła a rozmiar 4-D i ru obiegu kotłowego powinien być podany w instrukcji kotła.

Gość Trener40
1 godzinę temu, Thogal napisał:

1;Za mała średnica zaworu? Jest jeden cal a jaki powinien być? Na oko bez metrażu ogrzewanych pomieszczeń można stwierdzić? 

2.Mama średnica rur a jaka powinna być? Brak informacji o powierzchni o rodzaju grzejników a dlaczego takie stwierdzenie? 

3.Baypas nie potrzebny na pompie zapewne tak a jak bez paypas wsadzić pompę jak do sufitu mało miejsca? W bok? Jakie są wady Baypasu? 

4.Zabezpieczenie układu to jakie.ma być? Przed ciśnieniem to otwarty układ 

5. zapłać mi to ci powiem co złe. 

Ad1. 

Też mam 1C i działa. Moze mało wiem. 

Ad2.

Chyba tu chodziło o obieg kotłowy wykonany w PP. 

Ad3. Na moje oko spokojnie weszła by pompa...zdjecie ponizej... 

Ad4. A gdzie jest ten zbiornik wyrównawczy i jak jest podłączony od kotła? 

Ad5. Płacić nie musisz, bo praktycznie większość błędów wskazali koledzy, ale jakbyś już tak chciał mordę obić swojemu hydraulikowi, to kolega @sambor  przystawi pieczątkę, ale to kosztuje, za to jaka satysfakcja pierdyknąć " hydraulikowi" bije.gif

Screenshot_2020-07-22-22-49-44-1~2.png

Edytowane przez Trener40

1 godzinę temu, sambor napisał:

Zabezpiecza jak jest podłączony prawidłowo.

A u ciebie gdzie jest podłączenie naczynia do instalacji ( kotła)

Cytat

Tam jest zasysanie przez pompę wody i ew powietrza przez odpowietrznik.

Odpowietrznik od centralnego powinien być przed samą górną belką - tam masz nawet jakiś trójnik z korkiem.

Średnice rur zależą od mocy kotła a rozmiar 4-D i ru obiegu kotłowego powinien być podany w instrukcji kotła.

IMG_20200723_003626.jpg

Wyjście do naczynia przelewowego jest w miejscu co zaznaczyłem. Rurka pionowa to powrót z bojlera a druga to powrót z grzejników z zaworu 4d. Przelew z naczynia podpięty do kanalizacji. 

IMG_20200722_210350.jpg

Zawór bezpieczeństwa na kotle 

IMG_20200723_004437.jpg

Chodzi o odpowietrznik 1 czy 2? 1 jest na wyjściu z pompy i tam jest tłoczona woda i nie ma tutaj opcji że jest zasysana. Ta rura leci przez ścianę do górnego rozdzielacza. Z odpowietrznikiem 2 to mógłbym się zgodzić że pompa poprzez zawór 4d będzie zasysać ale jak go przenosić to jaki sens przed górną belkę rozdzielacza? Raczej przed dolną. 

1 godzinę temu, Trener40 napisał:

Ad1. 

Też mam 1C i działa. Moze mało wiem. 

A jakiej masz  średnicy wewnętrznej  rurki zasilające grzejnik? 

Ad2.

Chyba tu chodziło o obieg kotłowy wykonany w PP. 

Obieg kotłowy wykonany z rurki ppr czyli odpowiedni do CO. Średnica wewnętrzna  ich jest 20mm. Czyli powinni być calowe czy jakiej wewnętrznej średnicy? 

Ad3. Na moje oko spokojnie weszła by pompa...zdjecie ponizej... 

Pompa na siłę i może by weszła. Pompa ma 23.5cm a tam miejsca jest 23. Trzeba by przesuwać górną rurę a gdzie wepchać zawór kulowy?podnosząc górną rurę nie wszedłby odpowietrznik. Zawory odcinające jeszcze by gdzie upchał. 

Ad4. A gdzie jest ten zbiornik wyrównawczy i jak jest podłączony od kotła? 

Ad5. Płacić nie musisz, bo praktycznie większość błędów wskazali koledzy, ale jakbyś już tak chciał mordę obić swojemu hydraulikowi, to kolega @sambor  przystawi pieczątkę, ale to kosztuje, za to jaka satysfakcja pierdyknąć " hydraulikowi" bije.gif

Screenshot_2020-07-22-22-49-44-1~2.png

IMG_20200723_005937.jpg

IMG_20200723_005911.jpg

IMG_20200723_003626.jpg

Edytowane przez Thogal

Gość Trener40

Grzejniki zasilanie mam 3/4 C. Obieg kotłowy (wej /wyj w metalu) takiej samej średnicy jak wyj/wej z kotła (1C).

Pompa u Ciebie by spokojnie weszła, bo zawór różnicowy jest tam zbędny, a zabezpieczenie (zbiornik wyrównawczy) powinien być prosto z kotła rurą 1C. 

Zabezpieczenia nie masz.... 

Niektórzy nawet zasilanie z kotła dają 2-3 metry w metalu w stronę mieszkania , aby w razie zagotowania wody nie strzeliła PP. 

22 minuty temu, sambor napisał:

Wiadomo że nr.2

No tutaj się zgodzę tylko dlaczego mówisz żeby go przesunąć przy górnej listwie rozdzielacza i umieścić dwa odpowietrzniki w jednej lini blisko siebie? 

Zbiornik wyrównawczy jest dobrze podłączony i zabezpieczenie jest wystarczające? 

Pwoerzchnia grzania 90m2. 90 żeberek aluminiowych 500. 10 i 12 żeberek na jeden grzejnik. Wyjście z kotła 1cal. Później Rura ppr o średnicy wewnętrznej 20mm i od rozdzielacza do grzejnika rura pe rt 16mm i średnicy wewnętrznej 11mm czy średnicę są odpowiednie? 4d calowy 

8 minut temu, Thogal napisał:

No tutaj się zgodzę tylko dlaczego mówisz żeby go przesunąć przy górnej listwie rozdzielacza i umieścić dwa odpowietrzniki w jednej lini blisko siebie? 

Z poprzedniej dok wynikało że masz tylko 1 odpowietrznik, ten na powrocie.

Zbiornik podłączony źle - musi być rura 1" metalowa czyli stal lub miedź wprost z góry kotła wyprowadzona do zbiornika przelewowego.

A jak jest u ciebie?

Na takie moce to do tego zaworu musi być rura 1" metal, podobnie jak powrót z tego zaworu.

Jest obecnie lato, więc nie sprawdzisz poprawności działania obiegu 4-D, ale z tego co widać będzie kiepsko działać, nie mówiąc już o bezpieczeństwie całej instalacji.

5 minut temu, Trener40 napisał:

Grzejniki zasilanie mam 3/4 C. Obieg kotłowy (wej /wyj w metalu) takiej samej średnicy jak wyj/wej z kotła (1C).

Pompa u Ciebie by spokojnie weszła, bo zawór różnicowy jest tam zbędny, a zabezpieczenie (zbiornik wyrównawczy) powinien być prosto z kotła rurą 1C. 

Podajesz średnicę zewnętrzne? 

Zabezpieczenia nie masz.... 

W jakim sensie zabezpieczenia nie mam? Zbiornik wyrównawczy idąca rura w pionie i druga jako przelewową  i dodatkowo zawór bezpieczeństwa nie jest zabezpieczeniem? Dlaczego bo nie rozumiem? Takie zabezpieczenia w poslce mialy miliony domów i było ok . Z tej normy co przeczytałem to brakuje tylko jednej rurki która by mi pokazywała poziom wody w naczyniu jak dobrze doczytałem 

Niektórzy nawet zasilanie z kotła dają 2-3 metry w metalu w stronę mieszkania , aby w razie zagotowania wody nie strzeliła PP. 

Mógł tak zrobić ale  to nie jest zwykła rura pp tylko wzmacniana rura ppr. Dziesiątki fachowców i pseudo fachowców jest i każdy ma swój styl roboty. Jedni miedź chwalą inni że to źle. Inni stal czarna inni kwasowka. Inni mówią stare rury 2cala i żeliwne grzejniki najlepsze. Jaki grzej ik aluminium czy stalowy płytowy tak samo opinii dużo. Bo aluminiowy gorszy a jak pytam się zmieniłeś i masz wnioski z swojej praktyki? I nie znalazłem takiej osoby. Każdy z teorii coś twierdzi .  Wszyscy dają gwarancję a później dupą się wykręcają z gwarancji. 

5 minut temu, sambor napisał:

Z poprzedniej dok wynikało że masz tylko 1 odpowietrznik, ten na powrocie.

Drugi słabo widać było na zdj. 

Zbiornik podłączony źle - musi być rura 1" metalowa czyli stal lub miedź wprost z góry kotła wyprowadzona do zbiornika przelewowego.

A jak jest u ciebie?

Norma nie zaleca podłączenia wyjścia do naczynia przelewowego na wejściu do pieca w przypadku dwóch wymienników ciepła? Wymiennik ciepła to kocioł i bojler? 

Na takie moce to do tego zaworu musi być rura 1" metal, podobnie jak powrót z tego zaworu.

No tutaj mógł już wszystko koło pieca w stali zrobić do rozdzielacza. 

Jest obecnie lato, więc nie sprawdzisz poprawności działania obiegu 4-D, ale z tego co widać będzie kiepsko działać, nie mówiąc już o bezpieczeństwie całej instalacji.

Dlaczego kiepsko że względu na 1calowe wyjścia z pieca? Dzisiaj wezwę seria kotła na ustawienie kotła i niech oni ocenią czy to będzie dobrze działać na tą chwilę inaczej nie sprawdzę. Oni z praktyki wiedzą jak ich kotły powinny być podłączone. 

17 minut temu, Thogal napisał:

Dzisiaj wezwę seria kotła na ustawienie kotła i niech oni ocenią czy to będzie dobrze działać na tą chwilę inaczej nie sprawdzę. Oni z praktyki wiedzą jak ich kotły powinny być podłączone. 

To po co na forum głowę zawracasz , źle wykonaną instalacją, jednocześnie nie przyjmujesz do wiadomości żadnych uwag na temat błędów - to bez sensu.

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1

Gość Trener40

Wskaż u siebie takie podłączenie zbiornika wyrownawczego. To nad kotłem to jest właśnie to o co pytam. 

Jak już będzie serwis to dopytaj o ochronę powrotu, bo sam zawór 4D pewnie nie ogarnie wymagań i trzeba będzie dołożyć pompę kotłową, więc kolejna przeróbka, a jak widać miejsca tam mało, więc całość do przeróbki. 

Tak czy siak masz to i tak do przerobienia, więc nie zapomnij o ochronie powrotu. 

Screenshot_2020-07-23-09-48-42-1.png

40 minut temu, Thogal napisał:

Dzisiaj wezwę seria kotła na ustawienie kotła i niech oni ocenią czy to będzie dobrze działać. Oni z praktyki wiedzą jak ich kotły powinny być podłączone. 

Oby to tylko nie byli kumple hydraulika. rotfl.gif

I nie ma co się denerwować, tylko trzeba poprawić 

Edytowane przez Trener40

45 minut temu, sambor napisał:

To po co na forum głowę zawracasz , źle wykonaną instalacją, jednocześnie nie przyjmujesz do wiadomości żadnych uwag na temat błędów - to bez sensu.

Na forach są różni ludzie i różnie mówią tak jak i fachowcy są różni. Ja słucham różnych opinii i wtedy podejmuje jakieś działania. Tak z ciekawości spytam co robisz prywatnie? Bo skąd mam wiedzieć że Twoje rady są dobre. 

• Nie zgadzam się 1

ORMO żyje :-) Jeszcze sprawdź Samborowi teczkę i wypytaj proboszcza. 

Masz instrukcję do tego kotła, są tam wymagania dot. instalacji, przywołane normy.

26 minut temu, Thogal napisał:

Na forach są różni ludzie i różnie mówią tak jak i fachowcy są różni. Ja słucham różnych opinii i wtedy podejmuje jakieś działania. Tak z ciekawości spytam co robisz prywatnie? Bo skąd mam wiedzieć że Twoje rady są dobre. 

Zasada jest taka, że ten kto pyta, to najpierw sam się przedstawia, a jak nie ma nic to powiedzenia w danym temacie, to siedzi cicho i słucha co niektórzy chcą mu doradzić.

17 minut temu, HarryH napisał:

ORMO żyje :-)

Oj to jedna z najbardziej bandyckich formacji PRL-u, więc może nie wpuszczajmy jej na forum

46 minut temu, Thogal napisał:

Na forach są różni ludzie i różnie mówią tak jak i fachowcy są różni. Ja słucham różnych opinii i wtedy podejmuje jakieś działania...

To może inaczej skoro masz wątpliwości co do fachowców: http://www.a-test-serwis.pl/strony/14/ocynk-zabroniony/

1 godzinę temu, HarryH napisał:

ORMO żyje :-) Jeszcze sprawdź Samborowi teczkę i wypytaj proboszcza. 

Masz instrukcję do tego kotła, są tam wymagania dot. instalacji, przywołane normy.

W jakim Ty człowieku świecie żyjesz i poczytaj wogóle o czym piszesz. ORMO wogóle widziałeś, że się wypowiadasz. Specjalista przyszedł kotłownie zrobił, że muszę siedzieć i się dokształcać na forach i według Twojego rozumowania też nie powinienem sprawdzać jego kompetencji tylko siedzieć i słuchać co hydraulik powie bo się nie znasz a jak spytałbym się to co z ormem by wyjechał? Hydraulika krytykujecie bo gówno specjalista ok nie zaprzeczam a o wasze kompetencje spytac się to problem. Ja na forach siedzę nie od dzisiaj i jakbym słuchal wszystkiego bez przemyślenia to np. naprawiając stuki w zawieszeniu w moim samochodzie musiałbym zmienić akumulator   u sąsiada w ciągniku.  Pytając się o kompetencje chciałbym wiedzieć czy doradza mi fachowiec z wykształcenia praktyki czy samozwańczy szperać wujka Google. 

Godzinę temu, Ryni napisał:

To może inaczej skoro masz wątpliwości co do fachowców: http://www.a-test-serwis.pl/strony/14/ocynk-zabroniony/

Żeby nazwać siebie fachowcem żeby mieć szkołe praktyki i staż pracy oraz renomę bo są na rynku z 30letnim stażem i nie znają się na robocie. Z ocynkiem nie podważam akurat słuszności. Nikt nie odpowie jak jest dobra średnica rur ale podważyć że jest źle to już tak..grzejnik o pojemności 3litrow ma złe zasilanie bo średnica wewnętrzna 10mm a żeliwny grzejnik żeliwny miał pojemność. 25litrow i już rurka zasilająca bez pompy grawitacyjna  instalacja i rurka 15mm wew. śr jest ok. Rurka ppr zła bo nie do CO a producent zaleca do CO ale każdy pisze o rurce pp a to inna całkiem specyfikacja. Pompa na powrocie bo zawór. 4d nie będzie działać. 80 % nawet tego forum ma bez pompki na powrocie i zawór działa. Rurka miedziana zła rurka pe r z aluminium zła rurka pp zła stalowa zła.  Przypomina mi się sytuacja z sprawdzianu matematyki gdzie nauczyciel akceptował i uznawał jedno rozwiązanie a za Inne rozwiązanie chociaż poprawne nie było akceptowalne i od razu jedynka. Wielu specjalistów nie akceptuje innych rozwiązań niż swoje.