adamu Opublikowano 1 Lipca 2020 #1 Opublikowano 1 Lipca 2020 Witam , po sezonie grzewczym i wyłączniu kotła dzieje się dziwna rzecz , słychać ciagle strzelanie z grzejników aluminiowych . Grzane Cwu grzałka , układ zamknięty ciśnienie wstępne 1,1 bar , ale obserwuje od kilku dni wzrost na 1,5 bar , a dziś prawie do 2 doszło . Tak jak wspomniałem cyklicznie zalaczana grzałka , próbowałem zamykać zawór zasilania Wezownicy bojlera , ale to nic nie daje . Wina zbiornika po roku czasu czy rocznego bojlera ? Cytuj
sambor Opublikowano 1 Lipca 2020 #2 Opublikowano 1 Lipca 2020 Naczynie przeponowe od CO na lato jest odcięte? Ciśnienie gdzie wzrasta? Jaki kocioł? Cytuj
adamu Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Autor #3 Opublikowano 6 Sierpnia 2020 (edytowane) Naczynie wpięte ciśnienie wzrastało na manometrze przy naczyniu . Na ta porę wymontowalem naczynie nabiłem od nowa 1bar i na zimnej wodzie 1,3bar i teraz obserwuje delikatny znaki ciśnienia w granicy 0,5bar może to powietrze z dnia na dzień dobijam do 1,3 i patrzę czy się stabilizuje . Edytowane 6 Sierpnia 2020 przez adamu Cytuj
gmaj22 Opublikowano 7 Sierpnia 2020 #4 Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Puść pompę co na najwyzszym biegu i odkręć odpowietrzniki automatyczne. Cytuj
adamu Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Autor #5 Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Instalacja odpowietrzona , ustawiłem znow 1,3bar i teraz tylko śledzić . Jak będzie nadal problem z minimalnym spadkiem ciśnienia to pierwszy winny zbiornik przeponowy(Roczny) sprawdzę czy ma nadal zadane ciśnienie 1bar. W zeszłym tygodniu nabijalem wiec wiarygodny test będzie . Cytuj
gmaj22 Opublikowano 7 Sierpnia 2020 #6 Opublikowano 7 Sierpnia 2020 To niekoniecznie musi być wina membrany ale choćby nieszczelnego zaworka. Cytuj
adamu Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Autor #7 Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Oby to nie kwestia instalacji i jakieś nieszczelności na połączeniu w ścianie czy zabudowie ... Patrząc na wytrzymałość naczyń nawet markowych to chyba z automatu wymiana co sezon/dwa. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi