Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kocioł na paliwo stałe z miarkownikiem ciągu , pompa CO, pompa CWU – BOJLER 300 l . Szukam sterownika który obsługuje te dwie pompy ,i  w funkcjach LATO ma możliwość załączania pompy CO po przekroczeniu krytycznej temperatury około 70-75 (NAJLEPIEJ USTAWIANEJ ) lub ewentualnym zatrzymaniu pompy CWU – która dobiła bojler do zadanej ­temperatury – celem odebrania nadmiaru ciepła z kotła do CO .

Opublikowano

W zasadzie potrzebujesz sterownika różnicowego do pompy CWU i termostatu do pompy CO w jednym. Na pewno sprawdzą się tutaj proste sterowniki solarne z obsługą dodatkowego styku takie jak:  MR 04 SOLAR, MRS 10 SOLAR, Możesz też przyjrzeć się sterownikom dedykowanym do obsługi 2 pomp: MR 13, EUROSTER 11Z, Kepas (sterownik pieca, 2 pompy) czy Tech ST 27i, tylko tu musisz sprawdzić w DTR-c czy pompa CO uruchomi się po przekroczeniu temp. krytycznej.

Opublikowano

Mam w piecu st-81 od tech sterowniki i ma wszystkie te funkcje. Pytanie czy Ci cena pasuje bo ma też funkcję sterowania wentylatorem przez co jest trochę drogi - ponad 300zł

Opublikowano

SC 20D od firmy Thermoplus - około 200 zł

Opublikowano

Ślicznie  Panom dziękuje . Mam jeszcze pytanie odnośnie sterownika LUKSUS ECO PID DYNAMIC bo wpadł mi w ręce , czy można w nim zmienić ;

Przegrzanie kotła – temperatura płaszcza powyżej 92°C.  oraz
Przegrzanie kotła – temperatura na wyjściu powyżej 95 °C.
na niższe parametry  przy funkcji LATA , i gdzie można to wpisać bo instrukcja nic nie podaje , no chyba że są jakieś kody serwisowe .
Opublikowano

Myślę, że się nie da.

Ten sterownik umożliwia ładowanie bojlera do max 65st.C. 

Opublikowano

Tak wiem ,tylko chodzi o to że jak wyłączy pompę CWU przy 65*C  a kocioł na miarkowniku pójdzie wyżej to chciał bym aby się załączyła pompa CO  wcześniej niż 92-95 *C nawet przy priorytecie CWU . A czy ktoś zna  KOD SERWISOWY  do sterownika  Luksus eko pid dynamic , i jak wejść do niego ?

Opublikowano

Przejrzyj instrukcję od ST-27i, zobacz, czy to Ci będzie odpowiadać.

ST-27i_instrukcja_PL.pdf

Opublikowano

w moim st-81 mogę ustawić załączanie pompy co w trybie lato już od 65 stopni, a tryb alarmu który włącza obie pompy mam ustawiony na 82 stopnie

Opublikowano

Instrukcja do SC20D

https://termoplus.pl/fileadmin/upload/sterowniki/instruction/instruction_sc-20d-_na-szyne-din_-regulator-do-kolektorow-slonecznych.pdf

Patrz punkt 5.6 ładowanie bojlera różnicowe z priorytetem plus włączenie pompy CO po przekroczeniu temperatury alarmu z pozostawieniem włączonej pompy CWU lub nie.

Opublikowano

Jeszcze jedna kwestia wstawienia REDUKTORA CIŚNIENIA .Czy  WSTAWIENIE go tylko do bojlera 300l na zasilaniu zimnej wody  ma sens ? Problem jest taki że  sieć ma 4- 4.5 bara a po podgrzaniu i długim nie odbiorze ciepłej wody dobija do 6 bara i reaguje zawór bezpieczeństwa ( i jest ok że działa ) ale to troszkę za dużo  i jak bym ograniczył zasilanie bojlera do 2bar to by było DOBRZE  , wiem że najlepiej by było założyć zaraz po liczniku na wejściu ale  są dwa ale :

1- stara instalacja przed licznikiem i zaraz po -strach że coś się urwie -stary ocynk

2- na instalacji są jeszcze dwie przepływówki  3 -fazowe i małe ciśnienie może blokować ich działanie - w razie braku ciepłej w bojlerze przełączanie na przepływówki

Oczywiście na układzie zimnej wody do bojlera jest zbiornik przeponowy 18l

Opublikowano

Pomoże ktoś zanim poważnie weźmiemy się za montaż zaraz za licznikiem -  z wielkimi obawami i strachem co do starej instalacji  przed licznikiem i odcięciem w razie czego połowy wiochy

Opublikowano

Jeżeli tak wzrasta ci ciśnienie to z tego co się orientuje naczynie przeponowe nie działa poprawnie/jest za małe + do tego masz gdzieś zawór zwrotny, zgaduje, że masz zawór bezpieczeństwa z wbudowanym zaworem zwrotnym i przez to są twoje problemy, bo gdyby naczynie przeponowe działało prawidłowo to takiego wzrostu być nie powinno + gdybyś nie miał zaworu zwrotnego to woda została by wypchnięta z powrotem do sieci i ciśnienie miałbyś nadal na poziomie ciśnienia z sieci.