mironw Opublikowano 31 Maja 2020 #1 Opublikowano 31 Maja 2020 Kocioł na paliwo stałe z miarkownikiem ciągu , pompa CO, pompa CWU – BOJLER 300 l . Szukam sterownika który obsługuje te dwie pompy ,i w funkcjach LATO ma możliwość załączania pompy CO po przekroczeniu krytycznej temperatury około 70-75 (NAJLEPIEJ USTAWIANEJ ) lub ewentualnym zatrzymaniu pompy CWU – która dobiła bojler do zadanej temperatury – celem odebrania nadmiaru ciepła z kotła do CO . Cytuj
Ryni Opublikowano 31 Maja 2020 #2 Opublikowano 31 Maja 2020 W zasadzie potrzebujesz sterownika różnicowego do pompy CWU i termostatu do pompy CO w jednym. Na pewno sprawdzą się tutaj proste sterowniki solarne z obsługą dodatkowego styku takie jak: MR 04 SOLAR, MRS 10 SOLAR, Możesz też przyjrzeć się sterownikom dedykowanym do obsługi 2 pomp: MR 13, EUROSTER 11Z, Kepas (sterownik pieca, 2 pompy) czy Tech ST 27i, tylko tu musisz sprawdzić w DTR-c czy pompa CO uruchomi się po przekroczeniu temp. krytycznej. Cytuj
swampshark Opublikowano 1 Czerwca 2020 #3 Opublikowano 1 Czerwca 2020 Mam w piecu st-81 od tech sterowniki i ma wszystkie te funkcje. Pytanie czy Ci cena pasuje bo ma też funkcję sterowania wentylatorem przez co jest trochę drogi - ponad 300zł Cytuj
MIQ Opublikowano 4 Czerwca 2020 #4 Opublikowano 4 Czerwca 2020 SC 20D od firmy Thermoplus - około 200 zł Cytuj
mironw Opublikowano 4 Czerwca 2020 Autor #5 Opublikowano 4 Czerwca 2020 Ślicznie Panom dziękuje . Mam jeszcze pytanie odnośnie sterownika LUKSUS ECO PID DYNAMIC bo wpadł mi w ręce , czy można w nim zmienić ; Przegrzanie kotła – temperatura płaszcza powyżej 92°C. oraz Przegrzanie kotła – temperatura na wyjściu powyżej 95 °C. na niższe parametry przy funkcji LATA , i gdzie można to wpisać bo instrukcja nic nie podaje , no chyba że są jakieś kody serwisowe . Cytuj
MIQ Opublikowano 4 Czerwca 2020 #6 Opublikowano 4 Czerwca 2020 Myślę, że się nie da. Ten sterownik umożliwia ładowanie bojlera do max 65st.C. Cytuj
mironw Opublikowano 6 Czerwca 2020 Autor #7 Opublikowano 6 Czerwca 2020 Tak wiem ,tylko chodzi o to że jak wyłączy pompę CWU przy 65*C a kocioł na miarkowniku pójdzie wyżej to chciał bym aby się załączyła pompa CO wcześniej niż 92-95 *C nawet przy priorytecie CWU . A czy ktoś zna KOD SERWISOWY do sterownika Luksus eko pid dynamic , i jak wejść do niego ? Cytuj
Ryni Opublikowano 6 Czerwca 2020 #8 Opublikowano 6 Czerwca 2020 Przejrzyj instrukcję od ST-27i, zobacz, czy to Ci będzie odpowiadać. ST-27i_instrukcja_PL.pdf Cytuj
swampshark Opublikowano 10 Czerwca 2020 #9 Opublikowano 10 Czerwca 2020 w moim st-81 mogę ustawić załączanie pompy co w trybie lato już od 65 stopni, a tryb alarmu który włącza obie pompy mam ustawiony na 82 stopnie Cytuj
MIQ Opublikowano 10 Czerwca 2020 #10 Opublikowano 10 Czerwca 2020 Instrukcja do SC20D https://termoplus.pl/fileadmin/upload/sterowniki/instruction/instruction_sc-20d-_na-szyne-din_-regulator-do-kolektorow-slonecznych.pdf Patrz punkt 5.6 ładowanie bojlera różnicowe z priorytetem plus włączenie pompy CO po przekroczeniu temperatury alarmu z pozostawieniem włączonej pompy CWU lub nie. Cytuj
mironw Opublikowano 15 Czerwca 2020 Autor #12 Opublikowano 15 Czerwca 2020 Jeszcze jedna kwestia wstawienia REDUKTORA CIŚNIENIA .Czy WSTAWIENIE go tylko do bojlera 300l na zasilaniu zimnej wody ma sens ? Problem jest taki że sieć ma 4- 4.5 bara a po podgrzaniu i długim nie odbiorze ciepłej wody dobija do 6 bara i reaguje zawór bezpieczeństwa ( i jest ok że działa ) ale to troszkę za dużo i jak bym ograniczył zasilanie bojlera do 2bar to by było DOBRZE , wiem że najlepiej by było założyć zaraz po liczniku na wejściu ale są dwa ale : 1- stara instalacja przed licznikiem i zaraz po -strach że coś się urwie -stary ocynk 2- na instalacji są jeszcze dwie przepływówki 3 -fazowe i małe ciśnienie może blokować ich działanie - w razie braku ciepłej w bojlerze przełączanie na przepływówki Oczywiście na układzie zimnej wody do bojlera jest zbiornik przeponowy 18l Cytuj
mironw Opublikowano 17 Czerwca 2020 Autor #13 Opublikowano 17 Czerwca 2020 Pomoże ktoś zanim poważnie weźmiemy się za montaż zaraz za licznikiem - z wielkimi obawami i strachem co do starej instalacji przed licznikiem i odcięciem w razie czego połowy wiochy Cytuj
user2018 Opublikowano 18 Czerwca 2020 #14 Opublikowano 18 Czerwca 2020 Jeżeli tak wzrasta ci ciśnienie to z tego co się orientuje naczynie przeponowe nie działa poprawnie/jest za małe + do tego masz gdzieś zawór zwrotny, zgaduje, że masz zawór bezpieczeństwa z wbudowanym zaworem zwrotnym i przez to są twoje problemy, bo gdyby naczynie przeponowe działało prawidłowo to takiego wzrostu być nie powinno + gdybyś nie miał zaworu zwrotnego to woda została by wypchnięta z powrotem do sieci i ciśnienie miałbyś nadal na poziomie ciśnienia z sieci. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi