Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć. Opiszę problem z którym się spotkałem przy okazji serwisu kotła u klienta. Kocioł gazowy kondensacyjny oraz podłogówka wykonana w 2011 roku. Powierzchnia grzania 162m2. Całość z pompy kotłowej na dwa rozdzielacze parter R12 piętro R5 rury do rozdzielaczy PP 32. Długości pętli i straty ciśnienia poniżej. Zdjęcia poniżej zostały wykonane wcześniej i na nich zawory są zamknięte. Sprawdzałem przepływy oczywiście przy otwartych zaworach.

charaktarystyka-pompy-VSC-196.jpg

Whats-App-Image-2020-05-21-at-10-56-23-7

Whats-App-Image-2020-05-21-at-10-56-23-1

PI-TRO-rozdzielacz-02.jpg

SKMBT-C22020052116280-Kopia.jpg

Klient mówił że od około 4 lat ma problem z przepływem i niedogrzaniem pomieszczeń. Zrobiłem próbę i zakręciłem rozdzielacz R5 a na R12 zakręciłem 8 obwodów. Pomimo pompy kotłowej ustawionej na 100% przepływ w tych czterech rozdzielaczach podniusł się do ok 2l/min. Dodam że rotametry są na belce powrotnej. Szkiełka rotametru czyściutkie filtr na powrocie również. Być może pompa kotłowa za słaba lub straciła parametry. Sądzę, że potrzeba jest montażu sprzęgła i dodatkowej pompy obiegowej czy Wilo pico 25/1-6 wystarczyłaby ? Dodatkowo zastanawiam się czy rotametry na belce powrotnej nie są hamulcem przepływu i czy zasadne byłoby ich wymiana na nowe rozdzielacze z rotametrami na zasilaniu. Liczę na Waszą pomoc.

Edytowane przez vps1
Opublikowano

Witam

Zmiana miejsca montażu rotametrów nic nie da , na zasilaniu czy na powrocie  działają tak samo.

Trzeba się zastanowić co się zmieniło przez te 4 lata?

Jak przepływy to pompa siada , więc najlepiej sprzęgło + tą pompę co proponujesz.

Jak przepływy są OK to trzeba sprawdzić automatykę - sterowanie siłowników i może termostaty pokojowe się postarzały i źle mierzą

Może jest podawana niższa temp wody na instalację - czyli albo czujnik temp zewnętrznej , jeżeli jest regulacja pogodowa albo inne czujniki kotła .

Najpierw sprawdź czy elektronika jest w porządku i czy przepływy są takie jak w obliczeniach i czy można je powiększyć.

Izolacja budynku też się z wiekiem pogarsza, więc powinna być możliwość korekty zasilania.

Temp zasilania nie można podnosić powyżej obliczonego, gdyż zniszczy się jastrych suchy na piętrze.

Jednym słowem dużo zmiennych a małe pole manewru.

Opublikowano

Termostaty pomieszczenia pokazują temperaturę pomieszczenia rzeczywistą sprawdziłem pirometrem. Prawidłowo otwierają siłowniki. Robiłem symulację podnosząc krzywą grzewczą za każdym razem kocioł grzał do żądanej temperatury. Generalnie jest problem z przepływem. Tak jak pisałem po otwarciu wszystkich siłowników na 17 obwodach przepływ prawie nie widoczny poniżej 0,5l/m w niektórych rotametrach nie zauważyłem przepływu. Rotametry 0-5L/min. Dlatego zamknąłem R5 i na R12 zakręciłem 8 pętli i dopiero wtedy na 4 pętlach był przepływ 2L/min. Jak zacząłem otwierać po kolei wcześniej zamknięte 8 pętli przepływ na rotametrach malał. Możliwe, że pompa kotłowa za słaba lub straciła parametry. Jedynym elementem który został wymieniony to wymiennik główny kotła. 160m2 i 1400mb rury to chyba za dużo do tej pompy kotłowej.

Opublikowano

Na wykresie ta pompa ma wydajność 1200l/h przy 100% i 0 mbar. 

14 pętli x 1,5l na min=1260l/min wygląda na za małą pompę, ale mogę się mylić... 

Opublikowano
16 minut temu, vps1 napisał:

160m2 i 1400mb rury to chyba za dużo do tej pompy kotłowej.

Nie koniecznie, zależy od reszty instalacji, ale trzeba dojść co się zmieniło - jak przepływy to co dużo szukać pompa w kotle do wymiany , ale ja bym dał sprzęgło + pompę 25/60 

U mnie 160m2 podłogi grzeje na pompie 25/40 - stary grundfoss.

Opublikowano (edytowane)

Kilka zdjęć. 

DSC-0518.jpg DSC-0519.jpg DSC-0525.jpg DSC-0527.jpg DSC-0591.jpg DSC-0592.jpg DSC-0600.jpg DSC-0603.jpg DSC-0606.jpg

Podsumowałem przepływy z projektu wyszło 19,29 l/min / 1157,4 l/h. Co do strat ciśnienia to nie wiem czy wybiera się największą wartość czy się sumuje ? Największa strata ciśnienia jest na pętli na piętrze i wynosi 6874 Pa.

Edytowane przez vps1
Opublikowano

Ale czy uwzględniasz straty na rurach zasilających i powrotnych do kotła - tych rur nie ma w projekcie i nie wiadomo czy są dobrane prawidłowo

Z charakterystyki pompy wynika że pompa w kotle nie wydoli na całość instalacji, jedyna nadzieja w siłownikach, które pozamykają część obiegów.

Opublikowano (edytowane)

Niestety na projekcie nie ma uwzględnionych rur zasilających i powrotnych. Mogłem tylko stwierdzić widać to na zdjęciach z kotła rura miedziana fi28 i dalej rura pp32 do rozdzielaczy. Parter R12 blisko kotła ok 3-4m, piętro R5 ok 12-14 od kotła. Spróbuję przekonać klienta na montaż sprzęgła z dodatkową pompą oraz wytłumaczyć że prawdopodobnie trzeba się liczyć z wymianą pompy kotłowej.

Edytowane przez vps1
Opublikowano (edytowane)

Wybiera się najwyższą wartość.Tu od początku pompa w kotle jest za słaba.Punkt pracy pompy przy przepływie 1,16m3/h i oporze obiegu krytycznego prawie 7kPa jest poza wykresem charakterystyki pompy kotłowej.Też nie wiadomo czy rzeczywiste opory nie są większe bo przy 12obiegach rura PP32 to szału nie ma a po drugie czy projekt uwzględnia straty ciśnienia na armaturze.Powinno być sprzęgło i za nim mocniejsza pompa.Jak pompa kotłowa haratała na maksa to bym się nie zdziwił gdyby padła

Edytowane przez Grundfos
Opublikowano (edytowane)

Dzięki Sambor i Grundfos za informacje.

Edytowane przez vps1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Grundfos napisał:

oporze obiegu krytycznego prawie 7kPa jest poza wykresem charakterystyki pompy kotłowej

Chłopie!

idź do szkoły albo do knajpy i nie pieprz bzdur - 7kPa to  0,714 m.s.wody, 

59 minut temu, vps1 napisał:

To by oznaczało, że trzeba dobrać pompę np. 25-80 zamiast 25-60

Trzeba dobrać pompę mającą ok 3m podnoszenia przy 1200l/h, a nie tą 25/80  mającą złą charakterystykę do takiej pracy, nie dość że będzie głośna instalacja to jeszcze prądu sobie podje!

Edytowane przez sambor
Opublikowano (edytowane)

Już się pogubiłem z tym wyznaczaniem punktu pracy pompy. Sambor przecięcie na wykresach to pole pracy pomp obiegowych ? W materiałach Wilo jest napisane aby przy podłogówce ustawić stałą różnicą ciśnienia (Δp-c). 25-40 by wystarczyła ale biorąc pod uwagę niewiadomą z rurami do rozdzielaczy i chyba zdecyduję się na 25-60. 60 zawsze można ustawić do 40. Czy stałą różnicę ciśnienia (Δp-c) ustawiamy również gdy podłogówka jest wyposażona w siłowniki na pętlach ? Czy przy siłownikach ustawić zmienną różnicę ciśnień (Δp-v) ?

Punkt-pracy-pompy-25-4-6.jpg

Edytowane przez vps1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, sambor napisał:

Chłopie!

idź do szkoły albo do knajpy i nie pieprz bzdur - 7kPa to  0,714 m.s.wody, 

Trzeba dobrać pompę mającą ok 3m podnoszenia przy 1200l/h, a nie tą 25/80  mającą złą charakterystykę do takiej pracy, nie dość że będzie głośna instalacja to jeszcze prądu sobie podje!

Nie wiem chłopie co źle powiedziałem 6874Pa to blisko 7kPa=70mbar  i tyle autor posta podaje ze jest w projekcie w obiegu krytycznym,wydaje się trochę mało

2 godziny temu, vps1 napisał:

Już się pogubiłem z tym wyznaczaniem punktu pracy pompy. Sambor przecięcie na wykresach to pole pracy pomp obiegowych ? W materiałach Wilo jest napisane aby przy podłogówce ustawić stałą różnicą ciśnienia (Δp-c). 25-40 by wystarczyła ale biorąc pod uwagę niewiadomą z rurami do rozdzielaczy i chyba zdecyduję się na 25-60. 60 zawsze można ustawić do 40. Czy stałą różnicę ciśnienia (Δp-c) ustawiamy również gdy podłogówka jest wyposażona w siłowniki na pętlach ? Czy przy siłownikach ustawić zmienną różnicę ciśnień (Δp-v) ?

Punkt-pracy-pompy-25-4-6.jpg

Przy siłownikach ustaw autoadapt

Edytowane przez Grundfos
Opublikowano

70 mbar to niecały metr słupa wody - więc teoretycznie ta pompa by wydała, tym bardziej że są siłowniki a cały układ działał kilka dobrych lat i było OK.

Dodam jeszcze że 10- 20 lat temu robiono bardziej wg projektu, a nie wg "widzi mi się" pseudo hydraulika.

A kolega Grundfos to nie dość, że źle doradza, to jeszcze edytuje swoje posty po zwróceniu uwagi , tak aby całość była niezrozumiała.

Opublikowano

Wpadłem na pomysł jak sprawdzić w jakim stanie i ile pompuje wody pompa kotłowa. Zakupię jakiś rotametr przepływomierz o przepływie ok 20-25 l/min. Połączę przepływomierz wężem zbrojonym bezpośrednio do zasilania i powrotu kotła i będę wiedział ile pompuje oczywiście przy zablokowanym bypasie kotła.

Opublikowano

To da tylko przepływ bez obciążenia,  czyli na pusto, aby takie coś miało sens musiałbyś tą pompę obciążyć oporami przepływu rzędu 1m sł wody.

Czyli musi być dodatkowo jakaś regulowana zwężka z pomiarem różnicy ciśnienia - wtedy to ma sens, ale mocno komplikuje układ "pomiarowy".

Daj sobie z tym spokój wstaw sprzęgło tak ze 40kW + pompę 25/60 i będzie git.

Opublikowano

Ok będzie sprzęgło firmy Afriso  BLH 801, 70 kW, 4x GW G1", 4x GW G1/2"( w dobrej cenie), pompa Yonos Pico 25/1-6, separator powietrza i separator zanieczyszczeń i ma to działać. Jak inwestor się zgodzi na modernizację zdam relacje jak wzrosły przepływy.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Sprzęgło gotowe czeka na montaż u klienta. Pierwszy raz użyłem kleju anaerobowego.

Sprzeglo Zeparo.jpg

Opublikowano

Układ zamontowany. Przepływy wzrosły na wszystkich obwodach w przedziale 2,5-3 l/min.

20200619_061300.jpg

Opublikowano (edytowane)

Przed montażem sprzęgła przepływ był około 0,5 l/min. Po montażu sprzęgła przepływy zdecydowanie wzrosty i teraz mogę dokonać regulacji w zakresie 0,7 - 1,97 klient ma projekt z wyliczeniami. Na razie nie robiłem regulacji ponieważ instalacja będzie czyszczona i zabezpieczona inhibitorem korozji. Filtry są dwa magnetyczne  i nie musi być przed pompą. Pierwszy jest wbudowany w sprzęgło i chroni obieg pierwotny kotła drugi zbiera zanieczyszczenie z obiegu wtórnego instalacji.

Edytowane przez vps1