Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem na końcowym etapie wyboru instalacji fotowoltaicznej 8 KW. Potrzebuję porady jakie komponenty wybrać. Do wyboru mam dwa falowniki  SMA Tripowier 8.0 lub FRONIUS SYMO 8.2-3-M. Który wybrać? SMA ponoć jest nowszym urządzeniem i uzyski energii będą z niego lepsze i ponoć obecne modele są lepiej wykonane niż Fronius. Do froniusa przekonuje mnie wyświetlacz i ładny wygląd. Co do paneli to mogę wybrać 24 szt  TrinaSolar 335W lub LongiSolar lub JaSolar. Najbardziej jestem za Triną. Koszt z montażem za całość 34 tyś brutto 23% Vat (instalacja w firmie). 

Opublikowano (edytowane)

Poodobno SMA wycofuje się z Europy. Bym uważał z tą firmą. Jakiś głupot się nasłuchałeś, że na SMA byś miał większy uzysk energii. Projektując instalację PV w naszej szerokości geograficznej moc instalacji przewymiarowuje się do 20 % względem mocy falownika. Do tego panele z roku na rok tracą swoją moc. Ktoś Ci źle dobrał falownik 8,2 kW do mocy paneli 8 kWp. Dla falownika o mocy wyjściowej 8,2 kW bym dał panele w dwóch stringach i sumarycznej mocy ponad 9 kWp. Nawet nic nie szkodzi dojechać do 9,9 kWp, żeby nie wpaść w 30 % haraczu dla ZE. W skali roku odcinek będzie prawie nic, a STC mamy może 2 dni w roku. Te wymienione firmy paneli PV to chińszczyzna. W sumie jeden poziom jakości, więc kwestia fanaberii co wybierzesz.  

Edytowane przez emigrant
Opublikowano (edytowane)

Więcej paneli niż 24 mi nie wejdzie. Chyba że 3 string ale to już trzeba zakładać optymalizatory i koszty rosną znacząco. Różnica między 8 a 10 Kw 13 tyś brutto. Falownik chciałem większy żeby w przyszłości za kilka zamienić kilka paneli na np 500w jak technologia pójdzie do przodu żeby dobić do tych 9,9 Kw. Jest to możliwe? Czy trzeba zmieniać cały string? Jakie panele polecasz i falownik?

Przy wydajności falowników kierowałem się tą stroną:

https://fotowoltaikaonline.pl/inwerter-solarny/sma-solar

https://fotowoltaikaonline.pl/inwerter-solarny/fronius

Edytowane przez IWANOW69
Opublikowano (edytowane)

Trzeba zmieniać cały string. Parametry elektryczne paneli muszą być takie same, bo panele będą połączone szeregowo. Ja bym szukał paneli z 350 Wp np. Q.Cells q.peak duo-g6 albo g8. 

350 x 24 = 8,4 kWp. Tutaj lepiej sprawdzi się falownik 7 kW. Falowniki mają największą sprawność jak są maksymalnie obciążone. 

Edytowane przez emigrant