Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak Ocieplic Strych?

marecki86

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak sam Pan napisał 20 cm o trochę mało. Najważniejsze jednak, że jest Pan zadowolony.

Oby przy większych mrozach osiągał Pan dalej takie wyniki.

Pozdrawiam

Adam Sztabach

eRzecznik firmy Knauf Insulation

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jeśli chodzi o ocieplenie poddasza to powiem tylko tyle, że różnica między wełną z rolki a wełną z rolki plus płyta osb 12mm jest KOLOSALNA.

Wchodzę na poddasza gdzie jest blacha i wełna 20cm i jest zimno w zimę nawet bardzo a tam gdzie jest płyta OSB jest o 10 stopni cieplej. Tak samo w lato, poddasze ocieplone tylko wełną zamienia się w saune tak jak pomieszczenie poniżej (sufit z płyt KG). Ktoś napisał, że ocieplenie to nie wydatek a inwestycja i to święta racja. Deskowanie dachu to podstawa a jak nie da rady to płyta osb w środku.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

witam

widzę że proponujecie na samym końcu ocieplić dodatkowo płyta OSB tez tak myślę co dodatkowa izolacja drewniana to drewniana :) ale :

jak do niej przymocować płytę KG?? tak aby nie pękała ?robić dodatkowo stelaż??

gdzie założyć folie paro przepuszczalną??

jak mocować płytę OSB na profile metalowe czy bić łaty do krokwi potem wełna 5cm i OSB?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.Może podepnę się pod temat.

Mam "klocek" z lat 70-tych i dach kopertowy nieocieplony.Na stropie mieszanka trocin i wapna około 5-10cm, na to jest połozony stryropian 2x5cm i wylewka betonowa.

Czy jeszcze docieplić? Myslałem o wełnie z 10cm,ale może to co jest wystarczy? Co sądzicie?

Opublikowano

Witam wszystkich

Na forum ocieplenia jestem nowy lecz w temacie ocieplenia nie całkiem zielony. Od jakiegoś czasu gdy wymieniłem prawie cały dach zamontowałem okna dachowe ,wyłaz do komina interesuje mnie ten temat więc czytam muratory itp. Dowiedziałem się dużo rzeczy a wiele jeszcze nie wiem. Nie wiem zazwyczaj praktycznej strony bo w teorii jest ok. Na tym forum będę miał pytania ale niekiedy znam odpowiedzi na pytania.

Czytałem iż kolego " SKRZEŚLAK " ociepliłeś dach wełną mineralną o grubości 20 cm pomiędzy krokwiami i fachowcy byli zadowoleni. Nie trzeba kamery termowizyjnej aby zobaczyć jak ucieka tobie z pięterka ciepło poprzez niezabezpieczone krokwie.jak tr4ochę popada śnieg i przykryje ci dach to poczekaj trochę i wyjdz na zewnątrz i zobaczysz przez dachówki czy co tam masz na dachu gdzie i jak idą twoje krokwie.w tych miejscach nie będzie śniegu. Wyczytałem o tym nie tylko w muratorach ale widziałem u siebie na osiedlu na domach. Prawda jest taka że to co straciłeś na nadbicie krokwi z 16 ma 20 cm kosztowałby cię ruszt i wtedy jak koledzy na tym forum piszą aby układać wełnę z przesunięciem aby nie robić mostków cieplnych a przy tym ociepliłbyś krokwię od dołu 10 i jest ok. Osobną sprawą jest wentylacja wełny./ patrz filmik - od kolegi Mark3/ Jeśli masz membranę /folia paroprzepuszczalna /to można bez szczeliny wentylacyjnej, choć na filmiku ona była pokazana sznurkiem w zygzak pomiędzy krokwiami lecz jeśli masz deskowanie to musi być ta szczelina aby para wodna wraz z

ciepłym powietrzem mogła się wentylować i nie zamaczać wełny .wełna mokra to zero ocieplenia.

Tyle w tej sprawie mądrości wcześniej wyczytałem choć w tej sprawie będę miał sam kilka pytań do fachowców.

Mam nadzieję że mogłem pomóc, bo sam będę wdzięczny za odpowiedzi na moje pytania

Opublikowano

Ponownie witam i od razu pytam.

Jak wspomniałem wyżej zrobiłem / zrobili fachowcy /dach. tj wymieniłem 3/4 krokwi na nowe 14x14,nowe płatwie,słupy,jętki,częściowo murłaty i pełne deskowanie na nim papa i dachówka ceramiczna. Robiłem to z myślą adaptacji pięterka, wstawiając okna dachowe.

Mam nadzieję że zacznę już coś robić od wiosny ale głowy nie dam czy mi się to uda.Na pewno będę robił to sam bo nie jest to wielka filozofia. Filozofią jak wiem są połączenia płyty kartonowo gipsowej /aby nie pękało na stykach pion poziom/ i tu brak fachowca może wyjść mi bokiem.Wiem ze ocieplając skośne powierzchnie dachu zrobię szczelinę wentylacyjną 4 cm drutem ocynk pomiędzy krokwiami na tzw. zygzaka.od deskowania do drutu 4 cm. pozostaje mi 10 cm na wełnę. Póżniej drugie 10 lub 15 na ruszcie zakrywając krokwie przed przenikaniem ciepła. Następnie paroizolacja i płyta kartonowo-gipsowa zielona/ mało nasiąkliwa wodą. Do tego miejsca nie mam problemu. Ale dalej . Ocieplam od podłogi do samego szczytu i szczelina wentylacyjna też tak będzie przebiegać czyli będzie prześwit między krokwiami i odpatowywanie. Ale jak drugą część dachu zrobię tak samo do utworzy się ta szczelina od jednej murłaty do drugiej . Moje pytanie brzmi którędy ma uchodzić ciepło z zabójczą parą wodną jeśli na szczycie /pod gąsiorami jest szczelnie założona papa,przylepna aluminiowa ,perforowana taśma uszczelniająca.

Nie wiem czy obrazowo opisałem o co mi chodzi. Gdybym był lotniejszy w obsłudze komputera to bym narysował bo obrazki są czytelniejsze.

Dach robili mi fachowcy i byłem z nich bardzo zadowolony. Oczekuje wszelkich fachowych rad i będę za nie bardzo wdzięczny.

Do usłyszenia :rolleyes:

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Ajajaj ileż mnie tu nie było!!

Dostałem powiadomienie na maila z kilku for o nowych postach więc coś napiszę!

Bardzo dawno nie przeglądałem nic ze swoich tematów a zima minęła!

W domku ciepło utrzymywało się bardzo dobrze i długo mimo dość cienkiej warstwy wełny jakiej użyłem!

Przeczytałem na innym forum, że jest promocja Knaufa i co 10 rolka Knaufa jest gratis..

Szkoda, że ja się na to nie załapałem icon_sad.gif

Jak u Was idzie?

Opublikowano

W sumie będzie musiał wziąść 10 rolek + 1 dodatkowa - należy czytać regulamin promocji - czyli zamawiasz i płacisz za 100szt, dostajesz 110szt.

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Hej !

podzielę się z wami moimi działaniami z wełną Knaufową

Wszystko zaczęło się od konieczności podbicia krokwi z 16cm do 20cm.

Zapadła decyzję o dociepleniu docelowo jedynie jedną warstwą

między belkami. Po wielu dniach zastanawiania się analizowania i radzenia

się znajomych i na forach użyliśmy wełny ekologicznej Knauf Classic z rolki

o grubości 20cm. Chwalą ją sobie fachowcy ze względy na komfort montażu

(Wełna ekologiczna daje brak efektu pylenia przy wykładaniu)

A tu kilka fotek z prac

scsdcsc.jpg

zdjecie5b.jpg

zdjecie1z.jpg

zdjecie2w.jpg

zdjecie3o.jpg

zdjecie4h.jpg

zdjecie51.jpg

Witam

Kolego @skrześlak a jak z zasięgiem komórki w tak izolowanym ( folia metalizowana ) pomieszczeniu?

Byłem dziś na budowie u kumpla a tam pod folią metalizowaną zero zasięgu, na zewnątrz 4 kreski a wewnątrz 0-1 czyli praktycznie brak.

Facet się zastanawia czy nie zrywać folii metalizowanej i dać zwykłą (żółtą)

Czy ktoś miał podobny przypadek?

Pozdrawiam

Opublikowano

pod blaszanym dachem też jest spore tłumienie ale to chyba dobrze nikt przynajmiej dupy nie zawraca.poz Hermogenes

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam,

Mam u siebie strych nieużytkowy (dom piętrówka). Jest normalny strop betonowy. Oczywiście ani dach ani strop nieocieplone, na piętrze strasznie mi ciepo ucieka na ten strych i "ciągnie" zimno stamtąd.

Chciałbym ocieplić podłogę i wejście (drzwi). Po informacjach uzyskanych z forum wynika, że wełna ok (25-30 cm) byłaby odpowiednia.

czy ma to być zwykła wełna czy elewacyjna, czy być może steropian?

dodam, że na strychu mam goły beton, nie ma podłogi ani legarów.

Opublikowano

A na to na samą górę można położyć starą wykładzinę filcową i chodzi żonka z pranim albo ściężki z cienkiej sklejki,na samo wejście tę dopasuj jakąś klapę ze styropianu oklejonego ową wykładziną coby się nie kruszył.poz Hermogenes

Opublikowano

zadnych hydroizolacji ,paroizoalcje robi sie przed przegroda termiczna a nie za dlatego tylko izolacja beton i koniec

Opublikowano

Nie, folia to jakbyś dawał wełnę, ale styropian jest lepszy, jeżeli dasz styropian na podłogi EPS100 to można śmiało po nim chodzić o czym pisał Hermogenes.

Opublikowano

Ja myślałem najpierw o styropianie 2x6 na przekładkę potem zalać go 6cm warstwą betonu, a teraz bardziej jestem skłonny do ocieplenia stropu wełną 20cm.

Podłogi sobie sam nie wyleję, dodatkowo cement, piach też kosztują.

Folię, wełnę i wiatrochron sam mogę położyć.

Opublikowano

Styropian ok ale beton już nie, nie wiesz jaka jest wytrzymałość stropu, - 6cm betonu to przy 100m2 - 6m2 co daje ok 17ton betonu.

Czy strop wytrzyma dodatkowe obciążenie?

Jeżeli kładziesz wełnę to aby nie podchodziła z betonu wilgoć trzeba dać folię paroizolacyjną - np żółtą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.