Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, ostatnio w moim kotle (seko maxx pelet) zauważyłem dziwne zachowanie plomienia - potrafi skakać 90-20, czasami przez to kociol ma problem z dobiciem do zadanej temperatury. Zadnych nastaw nie zmianialem. Zazwyczaj miałem okolice 100% plomienia. Oczywiscie kociol czyszcze, na palniku nie widac żadnego syfu. Plomien spada tez w momencie kiedy ślimak wrzuca pellet do palnika, potrafi polecieć w dół wtedy 20%. Macie jakies rady ? Dodam ze ostatnio miałem nowa dostawa peletu, niby juz nim palilem i bylo ok ale teraz juz nie jest 😉 może byc zbyt wilgotny pelet? Nie wiem jak byl skladowany. Co sądzicie? Jakies rady?

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano (edytowane)

Może być to syfiasty pellet , sprawdz czy płomień stracił na wielkości przy mocy maksymalnej , żuć okiem podczas pracy na maksa ile jest towaru w rurze palnika jeśli to możliwe u ciebie , jeśli  towaru jest dużo a płomień krótki znaczy się że ten pellet nie chce się palić ,możesz spróbować zwiększyć nadmuch . A jak popiół , spieki się nie robią , albo nie ma nie dopalonego pelletu w popielniku ?

Edytowane przez Kordjano
Opublikowano

Spiekow nie ma, co najwyżej grudki na 1mm. Kotla podobno nie mogę otwierać podczas pracy bo moze stopić rure do palnika - slowa dwóch serwisantow. Zmiana nadmuchu i wyciagu nic nie daje 

Gość Trener40
Opublikowano

Warto różniez zajrzeć do zasobnika  czy  nie nazbierało się trocin na samym dnie. 

Opublikowano

Masz na myśli rurę spiro? Nigdy nie widziałeś płomienia w swoim kotle podczas pracy ?, to jak tu można jakies wnioski wyciągnąć , na podstawie samych procentów na wyświetlaczu to ciężko coś powiedzieć . Najprościej to kup ze dwa worki porządnego pelletu i sprawdz czy sytuacja wróci do normy .

Opublikowano
39 minut temu, Gregxxx napisał:

Kotla podobno nie mogę otwierać podczas pracy bo moze stopić rure do palnika - slowa dwóch serwisantow.

A mówili coś jeszcze, z jakiego powodu może to się stać?

Opublikowano

Poszedłeś po bandzie, na całego... Hahaha

Może masz za duże podawanie i stąd takie słabe wskazania płomienia- czujka może jest zasypana pelletem, bo jest go za dużo. Sprawdzałeś wydajność podajnika po zmianie pelletu?

Opublikowano

Za dużo towaru w rurze i zasypuje ci powoli palnik , a procent spada zmniejsz podawanie , to Cię serwisanty nastraszyły cofnąć płomień to ci się może jak ci spieki zatkają palnik , podglądnąć płomien zawsze można .

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Jako, że to palnik kipi to pewnie czujnik płomienia do wymiany. Tak przynajmniej piszą w temacie o palniku kipi. 

Nowy czujnik ma chyba czerwony kabelek a stary czarny. Ponoć wadliwy jest. Ten z czarnym kabelkiem. 

Edytowane przez Gonzo19
Opublikowano

@Gregxxx, kolego a sprawdzałeś wydajność podajnika po zmianie pelletu ? Może zmieniła się wydajność podajnika i dlatego za dużo sypie opału. 

Opublikowano

Prawdopodobnie zmieniła się wydajność podajnika, czyli sypie za dużo pelletu. Te rozbieżności to jakie były? Jaka jest różnica w wydajności podajnika na starym i nowym pellecie?