Skocz do zawartości
IGNOROWANY

"Świeża podłogówka" częsty problem z zapowietrzaniem się . Zdjęcie instalacji do wglądu .

Gonzus1989

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie.

Proszę o ewentualnie nakierowanie mnie w którym kierunku iść . Mianowicie świeża podłogówka lubi się często zapowietrzać . Bulgotanie jest często słyszalne . Rotamery są jednym dniu na pozycji załóżmy 2 na drugi dzień połowa zamknięta na pozycji 0 . Pompki wilo ( na zdjeciach jest grundfosa chwilowo wpięta przez hydraulika gdyż wilo cały czas w tryb E11 wchodziła ( praca na sucho ) . Proszę mi napisać czy i ewentualnie gdzieś jakieś korekty w instalacji można zrobić żeby sprawniał działała ? Nigdy nie spodziewałem się że podłogówkę aż tak ciężko odpowietrzyć. Zawór 4d widoczny na zdjęciu po zaworze mamy nastepny zawór ,który zamyka przy 23/42 obieg ( jakiś ochronny ) potem pompka. Odpowietrzniki dwa u góry dwa przy listwie na dole .Instalacja otwarta . 15 obiegów , pellet seko max 15 kw ,

IMG_20200125_181603.jpg

IMG_20200125_181610.jpg

IMG_20200125_181558.jpg

IMG_20200125_181553.jpg

IMG_20200125_181549.jpg

Opublikowano

image.png.b81b23229e05f6a831c7d241616b89ba.png

1/ czy to jest zasilanie grzejników?

2/Czy to jest zawór zwrotny klapowy?

3/W tym miejscu powinien być zawór zwrotny

4/ Odpowietrznik automatyczny bezpośrednio przed pompą - to może być przyczyna zapowietrzania, jeśli kapturek odkręcony.

5/ jaki kvs tego mieszacza? Dla 15 pętli może być zbyt mały.(DN20?)

Nawiasem mówiąc ten 4D z siłownikiem to zły pomysł. Lepszym rozwiązaniem byłaby pompa kotłowa a zasilanie 3D  z kotła.

Opublikowano

Witam,

1-  jest to naczynie przelewowe (tu nie mam grzejników ) jest podłogówka

2 - tak jest to zawor klapowy

3 - kvs dn20

ps. zdjecie 4d zaworu zamieszczam

Dlaczego twierdzisz że zawór 3 ma być w innym miejscu ? oraz dlaczego i w ktorym miejscu powinien być odpowietrznik ?

Wielkie dzieki za pomoc

IMG_20200125_193326.jpg

Opublikowano

Kvs tego zaw 3-D to 2,5 , a powinno być ok 4,5 - czyli DN25, a błędów jest sporo - będzie co robić przez lato .

Dlaczego na 100m2 dałeś aż 15 pętli? - tyle wcale nie jest potrzebne, pewnie 8 pętli by wystarczyło.

Opublikowano

2/ zawór klapowy jest w tym miejscu bezużyteczny, bo non stop otwarty - powinien być sprężynowy

5/ DN20 te średnica a nie kvs - podaj symbol zaworu

Kaptutek na odpowietrzniku automatycznym zakręcić, albo zmienić na ręczny.

Opublikowano

kvs 2,5  atm 561

Jeżeli zakręce kpturek to gdzie bedzie sie odpowietrzać ?

Opublikowano
6 minut temu, sambor napisał:

Kvs tego zaw 3-D to 2,5 , a powinno być ok 4,5 - czyli DN25, a błędów jest sporo - będzie co robić przez lato .

Dlaczego na 100m2 dałeś aż 15 pętli? - tyle wcale nie jest potrzebne, pewnie 8 pętli by wystarczyło.

Możesz napisać te błedy  ? 15 pętli dom parterowy 115 m2 . Przez to jest żeby każda pętla miała swoje metry.

Opublikowano

Ja na 150m2 mam 9 pętli, tu nie idzie aby pętla miała "swoje metry", tylko aby w pomieszczeniu była odpowiednia temp, na dodatek wszystkie pętle obwarowałeś siłownikami i co? -  wyszła jedna wielka klapa i kupa kasy w błoto.

Opublikowano

Dlaczego twierdzisz że wyszła jedna wielka klapa dlatego że jest zapowietrzona ? przecież to normalne na początku instalacji że takie coś się dzieje. Może napisz jakie błędy są ? Bo odpowiedzi nie uzyskałem wciąż...

Opublikowano

Jak jest podłogówka zapowietrzona to ją odpowietrz - jest na to metoda wielokrotnie opisywana na forum

3 błędy to kolega już opisał, jak się znowu podłoga zapowietrzy to masz następny błąd w instalacji - źle wstawione odpowietrzniki

Za mały zaw 3-D.

Nie wiem czy jest zaw zwrotny na obiegu grzania CW/

Nie wiem czy jest wpisany prawidłowo czas otwierania zaw 4-D, mam nadzieję że dobrze -140s

Kocioł - przy jakimkolwiek ociepleniu - będzie za duży i swoje spali.

Opublikowano

czas otwierania jest 140 s

W ktorym miejscu powinny być odpowietrzniki ?

Opublikowano
3 minuty temu, Gonzus1989 napisał:

W ktorym miejscu powinny być odpowietrzniki

Zawsze w miejscu "najwyzszym" gdzie moze gromadzic sie powietrze i gdzie cisnienie w instalacji nie spada ponizej 0.

Ps. Instalacje nalezy tak projektowac i wykonac aby nigdzie cisnienie podczas pracy nie osiagnelo wartosci 0 i mniej.

Opublikowano

ok więc na instalacji są w miejscu najwyższym .

Opublikowano

Ale mozliwe ze warunek drugi nie jest spelniony.

Opublikowano

Tam gdzie jest skośny spad ( numer 1 kolega zaznaczył ) jest naczynie ,które tworzy cisnienie . Poza tym słychać cały czas jak ucieka powietrze z odpowietrzników.

Opublikowano

Zaloz bardzo szczelnie woreczek foliowy na odpowietrznik i powinienes zauwazyc czy powietrze ucieka czy wchodzi...

Opublikowano

Odpowietrznik nasz po stronie ssawnej pompy a tam jest podciśnienie. Przez odpowietrznik pompa zasysa powietrze

Opublikowano

wypycha pwietrze wręcz krople wody .. więc nie jest możliwe aby wciągał jeżeli krople wody po jakimś czasie są.

Opublikowano
2 godziny temu, Gonzus1989 napisał:

Jeżeli zakręce kpturek to gdzie bedzie sie odpowietrzać ?

Na rozdzielaczach.

Opublikowano
1 godzinę temu, sambor napisał:

Nie wiem czy jest zaw zwrotny na obiegu grzania CW

Jest...obok bojlera, pod odpowietrznikiem i trójnikiem.

Opublikowano

Rozumiem ; więc zakręce te nad pompkami , odkręce przy rozdzielaczach.  Btw przy dobrze odpowietrzonej podłogówce ile powinno być na rotamerach po maksymalnym odkręceniu ? 2l/min ? chodzi mi o położenie rotamera przy zapowietrzonej miałem 0 teraz widze coś się zaczyna otwierać jest 1 czy powinno być więcej ? skale mam 0-5 ,. 

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź . Temperatury mam 65 stopni kotła / powrót mam cały czas 3 lub 4 stopni niżej czyli 62 ,61 . nigdy nie miałem poniżej 5 stopni . Zawsze różnica jest do 5 stopni. Czasem zdarzało się 2 lub 3 stopnie niżej. 

Więc powoli odpowietrza mi się układ. Aczkolwiek po całkowitym odkręceniu wszystkich mam na skali maks 2 . Czyli gdybym chciał ustawić sobie 4 nie mogę gdyż ? Gdyż ciśnienia nie ma ,albo jeszcze zapowietrzona ? lub za długie pętle - maksymalna bodajże jest jedna 90 m , reszta to  70-80 m? lub tak ma być ? 

Dzięki za odp 

Opublikowano
7 minut temu, Gonzus1989 napisał:

więc zakręce te nad pompkami ,

Ten nad pompą CWU zostaw odkręcony, bo jest ZA pompą.

Opublikowano
2 minuty temu, Gonzus1989 napisał:

Czyli gdybym chciał ustawić sobie 4 nie mogę gdyż ? Gdyż ciśnienia nie ma ,albo jeszcze zapowietrzona ? lub za długie pętle - maksymalna bodajże jest jedna 90 m , reszta to  70-80 m? lub tak ma być ? 

Odpowietrzaj po jednej-maksymalnie dwie pętle równocześnie-wtedy będziesz miał ciśnienie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.