Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Potrzebny schemat instalacji CO CWU i Podłogówki

Mateusz18

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, jestem tutaj nowy i bez żadnych głupich komentarzy chciałem liczyć na Waszą pomoc.
Chodzi o instalacje CO oraz CWU i ogrzewania podłogowego. Piec który zakupiłem posiada 2x zasilanie i 2x powrót  , na jednym zasilaniu chciałbym zamontować zawór 4-dro. , a na drugim chciałbym zamontować zawór 3-drożny do ogrzewania podłogowego oraz bojler . Poniżej przykładowy projekt kotłowni. (w jakich miejscach zamontować te zawory oraz pompy??  Jakieś rady??? Z góry dzięki za pomoc 

schemat instalacji co cwu.png

Opublikowano

Koncepcja pozbawiona sensu - chcesz montować zawór 4d więc należy wnioskować że chcesz chronić powrót, a jednocześnie chcesz z drugiego wyjścia podłączyć podłogówkę co skutecznie wychłodzi powrót.

Do jednego z wyjść podłącz rurę bezpieczeństwa albo CWU a z drugiego wyprowadź obwód CO i OP. Zawór 4d sobie odpuść bo zapewne będziesz potrzebował i tak pompy kotłowej do niego. Daj na grzejniki i OP po zaworze 3d z pompą i do ochrony powrotu pompa kotłowa. A jak są termostaty na grzejnikach to można podać na nie wodę prosto z kotła(bez mieszacza sama pompa) 

Opublikowano

Dobra to na grzejniki podam wodę bez zaworu 4droznego, lecz czy pompa może być zamontowana na powrocie ? W starym piecu działa tak do tej pory . lecz ze względu na warunki jakie mam w piwnicy OP musi być zamontowane na jednym wyjściu z CWU , więc w jaki sposób to zrobić ? Zawór 3drozny mam który zamontowany jest przy aktualnym piecu wraz z pompą, na bojler pompę będę musiał dokupic 

Opublikowano

Screenshot_20191230_213451_com.android.chrome.jpg

Opublikowano

Poszukaj takiego schematu na forum i dostosuj do siebie. 

Opublikowano

Schemat bez zaworu 4d 

schemat.jpg.ff859e0c714e28f390fccd29fce61341.thumb.jpg.f3c33f44609f21d2e68d746d48e64bf6.jpg.81bfea7016610616ae74b74e1a658a27.jpg

Opublikowano

Dobra dzięki za pomoc teraz mnie oświeciło;-)

Opublikowano

@Mateusz18 Przyjrzyj sie temu, ogarniesz wszystko dwiema pompami, łącznie z "dublowaną" ochroną powrotu.

@Kazio321 pozwalam kopiować i wklejać ten szkic pod warunkiem, że zaznaczysz, że jest bez zabezpieczeń kotła i innych elementów instalacji ")

image.png.a335895620eb99abef698ff85217cef4.png

Opublikowano

A gdzie masz tu ochronę powrotu? 

Opublikowano

Przez zawór 3d koło CWU? 

Opublikowano

Ciekawe rozwiązanie :) 

Opublikowano

Ochrona #1 - 4D / mieszacz najlepiej w kotłowni a nie przy rozdzielaczu.

Ochrona #2 - zawór 3D termostatyczny przełączający pełnoprzepływowy (nieproporcjonalny) "napędzany" głowicą z kapilarą albo siłownikiem elektrotermicznym

Opublikowano
2 godziny temu, gmaj22 napisał:

@Mateusz18 Przyjrzyj sie temu, ogarniesz wszystko dwiema pompami, łącznie z "dublowaną" ochroną powrotu.

@Kazio321 pozwalam kopiować i wklejać ten szkic pod warunkiem, że zaznaczysz, że jest bez zabezpieczeń kotła i innych elementów instalacji ")

image.png.a335895620eb99abef698ff85217cef4.png

Kolego @gmaj22 fajny schemat :-) Możesz wyjaśnić jak woda będzie krążyć w obiegu kotła przez 4D?

Grawitacyjnie? I chyba potrzebne ZZ? 

Opublikowano

Można się bez nich obyć, bo za 4D jest tylko jeden obieg pompowy a przed 4D również jedna pompa. Pompy pracują równocześnie, po zatrzymaniu pompy podłogówki mieszacz się zamyka na instalację, więc cały obieg zostaje po stronie kotłowej 4D. Na grzejnikach oczywiście termostaty. Wskazany jednak zawór/zasuwa na powrocie z bojlera, żeby zdławić przepływ przez wężownicę albo jej obejście.

Opublikowano

Możesz mi jeszcze napisać, czy pompa od podłogi nie powinna chodzić cały czas? A jeżeli 4D steruje temp. na podłogę to co dba o temp. powrotu? 

Bo jeżeli zawór od CWU jest zamknięty to woda wraca przez grzejniki? 

Opublikowano

O zatrzymaniu pisałem np. w opcji "auto lato". Zimą powinna chodzić cały czas.  Już pisałem wcześniej, że dba 4D oraz obieg przez bojler lub bajpas bojlera w zależnie czy w danej chwili grzejemy bojler, czy nie.

Tu nie jest miejsce ani czas na tłumaczenie elementarnych rzeczy.

Przypominam, że nie jest to schemat montażowy, tylko szkic "orientacyjny" pokazujący zasadę działania.  

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź :-) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.