Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Fuzzy logic - problem z ustawieniem modulacji ( Wchodzenie w tryb wygaszanie )

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
28 minut temu, cezar76 napisał:

Właśnie w czasie tych 6 min, powinieneś zdjąć rurę spiro z palnika i nałapać peletu podawanego przez podajnik ze zbiornika. Po zakończeniu testu zważyć ten pellet i tą wagę wpisać do sterownika. Wyłącz kocioł i znajdź w sterowniku "test wydajności podajnika" i zrób tak jak napisałem powyżej. Wygląda na to, że serwisant nie ustawiał Ci palnika? Sam ustawiałeś płomień czy jedziesz na ustawieniach fabrycznych?

Witaj Cezar :) 

Nie ustawiał mi palnika .  Wszystko na ustawieniach fabrycznych . Czy coś nalezy zmienić ? zamieszczam ustaw. 

1.png.2083f3a6986119cfc01c5b8bd6b79c8f.png

3.thumb.png.c0105a4c1eb879f3e16dc325dfe8340e.png

2.thumb.png.6bdd90e167dbd05ed238666bfd511b4b.png

Opublikowano (edytowane)

W kipim są dwa podajniki , może ta funkcja dotyczy tego w palniku?

Edytowane przez Gonzo19
Opublikowano
13 minut temu, Gonzo19 napisał:

W ecomax860p nie ma takiej funkcji jak test wydajności podajnika.

Natomiast w sekcji "ręczne " są funkcje do testowania różnych podzespołów i tam jest możliwość włączenia podajnika. 

Po uruchomieniu podajnik pracuje równo 6min. 

Sorki kolego, nie zwróciłem uwagi kto dokładnie pisze, bo tu gonzo, tu gonzus...

Opublikowano
5 minut temu, Gonzo19 napisał:

W kipim są dwa podajniki , może ta funkcja dotyczy tego w palniku?

Wydajność podajnika, to wydajność podajnika pelletu ze zbiornika.

Opublikowano
27 minut temu, Gonzus1989 napisał:

Czy coś nalezy zmienić ?

Chyba mogą być. Nadmuch musisz sam dobrać do poszczególnych mocy, tak żeby płomień był dobry. Masz dodatkowo wyciąg, a ja nie mam, więc się nie będę wypowiadał. Wydłużenie czasu pracy podajnika-8s jest dla mnie absurdalne, bo pewnie podajnik 2 pracuje prawie ciągle. Ale skoro fabryka tak chce.... Czas rozgrzewania możesz zostawić, a możesz skrócić. Odpala podobno przy 10-12 s, ja mam ustawione 20s. Zmierz tą wydajność podajnika i wpisz właściwą wartość. Nie dostałeś w komplecie takiej chińskiej wagi, do zawieszenia na gwoździku? 

Opublikowano (edytowane)

Dostałem :) właśnie robię test .

Btw . Co jaki czas muszę przeważać? Jest jakaś reguła?

Wyszło 13.1 . Czyli o 2.1 więcej niż było wcześnie. 

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Np przy zmianie pelletu, albo jeśli długo zużywasz jedną partię, tj jeśli zakupiony pellet będzie długo leżakował. 

Teraz zrób, ze dwa, trzy pomiary, bo mogą się różnić, chyba że podajnik podaje idealnie.

Opublikowano (edytowane)

Rozumiem. Testy wykonałem dwa razy różnica była 10g także jest OK.

Ok więc zobaczymy jak będzie teraz z tym płomieniem ( tak jak na wykresie ) potrafił dojść do zera - chociaż tak jak kolega Visitor napisał zwiększyłem czas zapłonu . Czas pokaże czy będzie stabilniej. Dziękuje za pomoc .  

Edytowane przez Gonzus1989
Opublikowano (edytowane)

Takie szybkie pytanko korzystając z Waszej pomocy . 

Zaobserwowałem że różnica w skokach temperatur ( jeżeli chodzi o zadaną temperaturę ) jest dużo bardziej precyzyjna jezeli pompka CO pracuje na biegu I Kocioł potrafił pracować w zakresie 1 temp w przód / tył  . Jeżeli ( od wczoraj ) praca jej jest na biegu II temperatura nie może być aż tak stabilna i wahanie jej wynoszą 2 lub 3 stopnia  w górę 2 lub 3 stopnia w dół.. 

Jaki jest zalecany bieg ? 

dzięki za odp

Edytowane przez Gonzus1989
  • 1 rok później...
Opublikowano

Witam może ktoś pomoże chodzi  mi  o  tryb  fuzzy logic czy  jest  możliwość ustawienia  wyższej temp wygaszania niż  te  5 st, dzięki z  góry  za  odpowiedz :) 

Opublikowano

Tak załącz tryb nadzór ale na tyle minut  aż temp kotła spadnie poniżej histeryzy zadanej kotła w tedy kocioł bez wygaszania przejdzie automatycznie w tryb pracy od małej mocy i tak będzie sobie pykał na niższych wartościach KW.

Opublikowano

tej wartości przebicia 5st w fuzzy logic nie zmienisz - jest wbita "na sztywno"; w sumie po co chcesz zwiększać temp. przy której nastąpi wygaszenie? a swoją drogą to polecam tryb standard..

Opublikowano
48 minut temu, Patrol napisał:

tej wartości przebicia 5st w fuzzy logic nie zmienisz - jest wbita "na sztywno"; w sumie po co chcesz zwiększać temp. przy której nastąpi wygaszenie? a swoją drogą to polecam tryb standard..

tryb  standard mam  dopracowany  piec  zwalnia  mi  już 16  stopni przed  zadaną temperaturą i  jest  ok  .  Chciałem  poeksperymentować z  fuzzy  logic bo wydaje  mi  się  ze mniej  pali  lecz  te  rozpalania  20  na  dobę  mnie  irytują  :) 

Opublikowano

Możesz skorygować to jeszcze histerezami pomiędzy progami mocy (h1 i h2) + ewentualne zmniejszenie mocy max

Opublikowano

FL nie polecam, pisałem o standardzie. Lepiej standard bardziej dopracować niż kombinować z FL (a tu spalanie jest wyższe), ewentualnie pozostaje życzyć powodzenia ze współczynnikami A, B, C.