Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Junkers Cerapur Smart przegrzewa

Szczypiorr

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jezeli za bardzo Ci Przegrzewa pomieszczenie gdzie jest sterownik, to zwieksz wpływ pomieszczenia.

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ja mam 7K. W pewnym momencie ustawiłem nawet 10K. Ustaw 10K I zobaczy czy pomogło. (ja mam kaloryfery!)

Opublikowano

@Jaczenio dziwne to jest, wszystkie zapotrzebowania masz spełnione, a kocioł cały czas grzeje. Masz może jakiś program dobowy (różne temperatury), albo coś w ustawieniach obiegu grzewczego. Nie wiem teraz jaki może być powód takiego zachowania kotła.

Opublikowano

Panowie

a nie jest tak że się wyłączy jak temperatura rzeczywista przekroczy zadaną o 6st - domyślnie. na zdjęciach nie przekracza tych 6st więc palnik pracuje.

taki mój pomysł na tą sytuację

Opublikowano

Zmieniłem w trybie obniżenia, prowadzenie z temp. pomieszczenia na wg temperatury zewnętrznej , i wtedy kocioł się wyłączył. 
Co ciekawe brak wyłączenia kotła dotyczy w trybie obniżenia. Sytuacja z teraz:

C3D1E438-37D8-4FD6-9CF2-06F379F9B97A.jpeg

6327FA92-CB00-4472-B5EE-70016F359B0F.jpeg

9381C984-485A-46B4-B1C4-108D937BF5BC.jpeg

Opublikowano
W dniu 10.02.2020 o 14:21, teres napisał:

@Jaczenio dziwne to jest, wszystkie zapotrzebowania masz spełnione, a kocioł cały czas grzeje. Masz może jakiś program dobowy (różne temperatury), albo coś w ustawieniach obiegu grzewczego. Nie wiem teraz jaki może być powód takiego zachowania kotła.

Mam grzanie od 15 do 23, z 1h przerwą na tryb obniżenia. Tryb obniżenia w pozostałych godzinach.

Jak mam czujnik temperatury zasilania w sprzęgle, to w menu 1, jaki powinien być ustawiony tryb? 2-go prawda? Bo ja mam tryb 1, i tak to jak przełączę na 2, to mi wywala błąd. 

13FB05C5-FE3A-4461-A253-FC509ACF3857.jpeg

Opublikowano
Godzinę temu, TIMON120777 napisał:

Panowie

a nie jest tak że się wyłączy jak temperatura rzeczywista przekroczy zadaną o 6st - domyślnie. na zdjęciach nie przekracza tych 6st więc palnik pracuje.

taki mój pomysł na tą sytuację

Chyba coś w tym jest. odłączyłem zewnętrzna pompę za sprzęgłem, i jak temperatura projektowa 23 podniosła się do 29/30 to kocioł się wyłączył. 
To już kolejne forum na którym jest opinia ze logika sterująca a co za tym idzie instrukcja tych kotłów buderus/junkers/bosch jest nie na pewno „logamatic”.    

Opublikowano

Jak "Temp. Rzeczywista kotła" przekroczy o "Int.temp. (blok.cyklu)" stopni (domyślnie: 6) wartość podana w "Temp.zadana kotła" to kocioł się wyłącza na "Int.czasu (blok.cyklu)" minut.

PS. Mi jakoś logika mojego kotła Buderusa wydaje się spójna i zrozumiała. Może w starszych modelach było inaczej... Wszystko co udało mi się odkryć spisałem tutaj: http://wiki.gbbkolejka.pl/tiki-index.php?page=Buderus Czytaliście?

Opublikowano
1 godzinę temu, Jaczenio napisał:

Jak mam czujnik temperatury zasilania w sprzęgle, to w menu 1, jaki powinien być ustawiony tryb? 2-go prawda? Bo ja mam tryb 1, i tak to jak przełączę na 2, to mi wywala błąd. 

A "2" to przypadkiem nie oznacza, że czujnik temperatury sprzęgła masz podłączony do MM100, czyli 'nie na sterowniku bazowym'?

Opublikowano
21 minut temu, gbbsoft napisał:

Jak "Temp. Rzeczywista kotła" przekroczy o "Int.temp. (blok.cyklu)" stopni (domyślnie: 6) wartość podana w "Temp.zadana kotła" to kocioł się wyłącza na "Int.czasu (blok.cyklu)" minut.

PS. Mi jakoś logika mojego kotła Buderusa wydaje się spójna i zrozumiała. Może w starszych modelach było inaczej... Wszystko co udało mi się odkryć spisałem tutaj: http://wiki.gbbkolejka.pl/tiki-index.php?page=Buderus Czytaliście?

Czytaliśmy, przynajmniej ja tak .

15 minut temu, gbbsoft napisał:

A "2" to przypadkiem nie oznacza, że czujnik temperatury sprzęgła masz podłączony do MM100, czyli 'nie na sterowniku bazowym'?

czytam to co w instrukcji i dla mnie to jest niezrozumiałe. 

Opublikowano
2 godziny temu, Jaczenio napisał:

Mam grzanie od 15 do 23, z 1h przerwą na tryb obniżenia. Tryb obniżenia w pozostałych godzinach.

Nie zmieniaj tego ustawienia, u mnie to dobrze nie działało. Lepiej ustawiać na CW400 gdzie jest podłączony czujnika sprzęgła (na kotle lub na module).

Opublikowano
19 godzin temu, teres napisał:

Nie zmieniaj tego ustawienia, u mnie to dobrze nie działało. Lepiej ustawiać na CW400 gdzie jest podłączony czujnika sprzęgła (na kotle lub na module).

Czym złe działanie objawiało się ? 
w instrukcji nie jest napisane ze po podłączeniu cw400/rc300 system optymalizuje to ustawienie. Zgłupiałem ...

Opublikowano
czytam to co w instrukcji i dla mnie to jest niezrozumiałe. 

Przyznam jedno: tłumaczenie na polski instrukcji jest nie najlepsze. To fakt. Ale nie było to też łatwe zadanie.  

Akurat ten punkt jest dość jasno wyjasniony: opisuje gdzie jest podłączony czujnik. Tylko aby to zrozumieć trzeba wiedzieć fakt, że czujnik może byc podłączony albo do pieca albo do sterownika mm100, który obsługuje sprzęgło lub/i obwód grzania. Ale to już instalatorzy wiedzą, a w końcu to książka dla instalatorów, nie dla normalnych użytkowników...

Opublikowano
1 minutę temu, gbbsoft napisał:

Przyznam jedno: tłumaczenie na polski instrukcji jest nie najlepsze. To fakt. Ale nie było to też łatwe zadanie.

To fajnie ze są osoby które to tak odbierają.

nie jest to nasz problem, jesteśmy w Polsce i ma być to tak napisane, żeby użytkownik zrozumiał.

na dodatek dodam fakt, ze część instalatorów nie wie o czym my piszemy.

Napisze do działu technicznego producenta , nich oni ruszą głowa, za to im płacą. 

Opublikowano
20 godzin temu, Jaczenio napisał:

Czym złe działanie objawiało się ? 
w instrukcji nie jest napisane ze po podłączeniu cw400/rc300 system optymalizuje to ustawienie. Zgłupiałem ...

Nie pamiętam już w tej chwili, ale doszedłem do wniosku, że najlepiej wszystko co się da ustawiać na CW400, a nie na siłę zmieniać na kotle.

Opublikowano

A to nie jest tak że jak ma na powrocie odpowiednią temp to zaczyna później się włączać bo mi się udało zejść z temp do 22 jak miałem zadane przy otwartych termostat ach na max w 3pokojach a jak uruchomiłem salon +kuchnie to skubany odrazu na 23 i teraz czekam aż obniży sam

Fakt że mam bosch condens gc9000iw

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.