Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie, odzywam się po raz kolejny, gdyż mam pewne pytanie. Otwórz posiadam kocioł firmy kotłospaw slimko 12 wraz z buforem 500l. 

Zmierzając do sedna, ustawiam temperatur żądaną na kotle 80 stopni (ładowanie bufora do 75stopni), pompa na powrocie circula 25/40, przed nia zawór ATV 55°. W czym problem ? A może po prostu nie zrozumiałem do końca działania bufora. Temperatura na kotle rośnie i chodzi w małym obiegu jednakże jej znaczna część wlatuje od razu do bufora przez co nie może ogrzać mi małego obiegu do temperatury 55 i lekko go otworzyć by brać wodę również z bufora, ponadto kocioł nie może dobić do zadanej temperatury - wyżej wspomnianej 75°. Dopiero gdy temperatura w całym buforze osiągnie +/-60° otwiera się duży obieg. 

Co jest nie tak w tym ? Poniżej zdjęcie z kotłowni.

Pozdrawiam

IMG_20190926_114552.jpg

IMG_20190912_092744.jpg

Opublikowano

Tam za pompą kotła powinien być termometr tarczowy w tulei zanurzeniowej. Bazowanie na czujnikach może być niemiarodajne.

Skoro twierdzisz, że nie utrzymuje 55 na powrocie to ile utrzymuje? 

Opublikowano

Temperatura zasilania oscyluje w zakresie 50-55° , na powrocie około 48° (czujnik zaraz za pompą). Wiem że nie dostaje się tam ta temperatura gdyż włączę załączenie pompy od 60° to zdarzy dolecieć do zaworu ATV znamionowa 55 i słychać jak się lekko otwiera i zasysa wodę z bufora po czym momentalnie się schładza i znowu zamyka. Problem tkwi w tym że za dużo idzie wody gorącej idzie w bufor, a nie w mały obieg by mógł się otworzyć ATV.. przez co zapewne też nie może dobić piec do temperatury zadanej (80°).

Opublikowano (edytowane)

Dla mnie to ten ATV jest odwrotnie zamontowany, sprawdź czy króciec wlotu do zaw 3-D jest podłączony do kotła czy do bufora?

Z opisywanych objawów wynika że jest obrócony w stronę kotła.

Edytowane przez sambor
Opublikowano

Zawór ATV zamontowany jest w prawidłowy sposób tzn. AB w stronę kotła, B - wejście z małego obiegu, A - wyjście z bufora.

Zawór ATV 55° dn32

Opublikowano

Jak dla mnie to w sytuacji gdy zasilanie 50-55, a mimo to powrót nadal 48 (czyli wysoko), to zawór działa prawidłowo i to kwestia niedokładności wskazań czujników. Zrób kontrolę na zimnym starcie. Wyłącz kocioł, poczekaj aż bufor się wychłodzi i odpal. Wtedy sprawdzaj kiedy temp na buforze zaczyna rosnąć.

27 minut temu, Bolus993 napisał:

słychać jak się lekko otwiera i zasysa wodę z bufora po czym momentalnie się schładza i znowu zamyka.

To jest prawidłowe działanie. Fakt, że kocioł "buja się" do zadanej równo z buforem to pewnie wynik jego małej pojemności wodnej i małej mocy (12 kW). Ten kociołek z buforem to na mocy maksymalnej powinien chodzić jak chcesz dobijać do 80. Lepiej trzymaj na buforze 60-65 i niech on służy do stabilizacji pracy kotła, a nie akumulacji.

Opublikowano (edytowane)

Jak zaw 3-D jest prawidłowo wstawiony to i tak jest za duży - DN32 to dla kotła ponad 25kW jest dobry a nie dla takiego maleństwa.

Tu musisz mocno kocioł gonić, ale do temp max 65C, tyle wystarczy, grzanie wyżej jest nieopłacalne., gdyż i tak tego nie wykorzystasz.

W twoim przypadku bufor robi za sprzęgło a nie za "prawdziwy" bufor.

Od jakiej temp startuje pompa powrotu kotła 

Edytowane przez sambor
Opublikowano

Pytanie dlaczego te ciepło ucieka do bufora a nie idzie do małego obiegu by móc otworzyć zawór od strony bufora.. tak wygrzanie bufora trwa bardzo długo i przez to kocioł nie osiąga temperatury zadanej. Ręce opadają 

Opublikowano (edytowane)

Jak ciepło ucieka do bufora to znaczy że zawór 3-D nie jest szczelny - nie domyka się, a pompa jest ustawiona na jakim biegu i na ile C  ?

Jaki jest dokładnie nr tego zaworu.?

Edytowane przez sambor
Opublikowano (edytowane)

Pompa na 3 biegu, start ustawiony od 55°. Numeru nie pamiętam dokładnie, sprawdzę wieczorem. A jaki powinien być ? 

ATV 555 - taki jest 

Pozdrawiam

Edytowane przez Bolus993
Opublikowano (edytowane)

Daj pompę na 2 lub 1 bieg - zacznij od 1, start zrób od 50C lub mniej - tak jak ci zapala się palnik.

Niech woda krąży w małym obiegu i nagrzewa termostat w zaworze.

Ponadto jak już pisaliśmy - zrób stałą moc kotła np 10kW i na tym pal, bez modulacji, FL-ów i innych bzdur.

Zawór zawsze zdążysz wymienić.

Edytowane przez sambor
Opublikowano

Jak sprawdzisz powyzsze i dalej lipa to rozkrec ten zawor i sprawdz czy jakies smieci sie tam nie dostaly np. pakuly ewentualnie kamien/osad i czy uszczelnienie ok. Swoja droga troche za duzy do tej mocy/przeplywu.

Opublikowano

Tak też postąpię, zdam relacje w najblizszym czasie. Na standardowych ustawieniach czy. nie korzystając z FL zostawić temperatury te same tak? 

PS. Zawór rozkręcałem i dokładnie przeczyściłem mimo braku jakichkolwiek zabrudzeń.

Pozdrawiam

Opublikowano
2 godziny temu, Bolus993 napisał:

Pytanie dlaczego te ciepło ucieka do bufora a nie idzie do małego obiegu by móc otworzyć zawór od strony bufora..

Upieram się, że tam wszystko działa prawidłowo. Wyżej napisałeś coś co sensu nie ma. Ciepło nie może "uciekać" do bufora bez otwartego, czy uchylonego wejścia ATV od jego strony. Woda wtłoczona do bufora górą, dołem musi gdzieś popłynąć (a może tylko do kotła), co oznacza, że zawór ATV pilnuje temp powrotu do kotła i popuszcza tyle wody z bufora ile się da do utrzymania tych 48 st. (o ile czujniki pokazują tyle ile widzi faktycznie ATV). 

Opublikowano

Takie zawory to zawsze się wcześniej otwierają , np esbe to już 5C wcześniej zaczyna puszczać, a na dodatek autor tematu kręci pompą na me nie 48, ale 50C to leci z powrotem do bufora , a nie ma kto tego zagrzać.

U siebie też miałem problem z takim VTC 60C, i zrezygnowałem z ochrony w powrotu w forumowym pojęciu, po prostu nie mam żadnej pompy przewałowej, czy 3-D.

Mam kocioł podłączony wprost do bufora i jest OK.

Natomiast drugi kocioł - DS na drewno mam podłączony do tego samego bufora, ale przez VTC 60C i jest OK.

• Lubię to 1
Gość Visitor1230
Opublikowano

Tez jestem zdania ze ochrona powrotu przy buforze to przerost formy nad trescia, Mam co prawda u siebie 3D ale bez silownika i na max otwarty. Przy obecnych temp zaczynamy ladowanie od powiedzmy 45°. Taka temp jest bezpieczna dla kotla. Poza tym zaraz idzie w gore i jezeli cos tam mialyby sie wykraplac to i tak zaraz odparuje. 

Opublikowano
5 minut temu, Visitor1230 napisał:

Tez jestem zdania ze ochrona powrotu przy buforze to przerost formy nad trescia,

Nieprawda. W szczególnych warunkach może się sprawdzać, ale nie można z tego wyciągać generalizujących wniosków. Wszystko zależy od warunków "roboczych" bufora, który czasem nie zasługuje na to miano. 

Ten co buduje układ powinien znać możliwości nadwyżkowe kotła i akumulacji zbiornika "buforowego". Czasem kumulacja nie ma ekonomicznego sensu i lepiej poprzestać na samej stabilizacji pracy układu i wtedy do niebezpiecznie niskich temp na powrocie z bufora nie dojdzie. Teraz można się zastanawiać, czy chronić powrót, czy już sensu brak.

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 2
Opublikowano
27 minut temu, Visitor1230 napisał:

ochrona powrotu przy buforze to przerost formy nad trescia

Ciekawe czy byś tak napisał mając dla swojego kotła bufor rzędu 1000l.

Kolega wyżej już wyjaśnił co i jak, ale wracając do układu z tego tematu to patrzę że taki ATV  może puszczać do 3% i to jest dopuszczalne  jego zachowanie.

• Lubię to 1
Opublikowano

Temperaturę żądaną pieca dać 65° ? A bufor do jakich temperatur ładować ? 

Gość Visitor1230
Opublikowano

W poprzednim podajnikowcu powrot spadal mi chwilowo nawet ponizej 40°. A z reguly utrzymywal sie  pomiedzy 45-55 stopni. Czasami nawet wyzej. Zespol podajacy zdarl sie do grubosci zyletki. A rdzy w nim praktycznie nie bylo. Jezeli powrot permamentnie bedzie utrzymany w granicach 35 ° to wiadomo ze to do niczego dobrego nie dorowadzi. Te zalecane 55° to moim zdaniem takie zabezpieczenie na ew. ekstremalne warunki. Wilgotna piwnica, wilgotny opal i upodobania niektorych palaczy zeby sobie schodzic z zadana temp. ponizej 60°. Nastepna sprawa, ze korozja nisktemperaturowa w pierwszej kolejnosci zezre kociol weglowy, gdzie w paliwie jest siarka.

Punkt rosy spalin dla drewna o wilgotnosci 15% to zaleznie od nadmiaru powietrza to 45 do 55° pellet jest z reguly bardziej suchy. W kotle pelletowym  podlaczonym do bufora z mojego subiektywnego punktu widzenia problem w normalnych warunkach nie istnieje.

Opublikowano

Czyli temperatura zadania pieca 65°, bufor ładować do 65° a rozpoczęcie ładowania od 40° tak ? Start pompki od 50° - sprawdzić od 1 biegu. Ustawienia standardowe, moc powiedzmy 10kw i przy tym jaki nadmuch ? 

Opublikowano

Ja bym to tak ustawił - pompa na 1 bieg, kocioł na 65, bufor do 62-4C tu musisz popatrzy c jak b edzie się kocioł zachowywał, wg mnie nie powinien pracować wiecej niż 1h, ładowanie też od ok 50C, tak aby zachować czas pracy około 1h.

Pompa od 50C, a reszta to wg sterownika, nie wiem jak miałeś poprzednio.