Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wg diagramu Afriso, ich zawór ma najniższy współczynnik kvs 2,5

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, gmaj22 napisał:

Przy kVs =1 dla grzejników, to delta P będzie ponad 10 kPa, a to już może szumieć.

Dla grzejników 6 kW i  dT=15 K dałbym kVs =1,6 

Dla podłogówki 6 kW i dT=6 K dałbym minimum kVs=2,5 a najlepiej kVs=4

Trzeba pamiętać, że mieszacze tylko na "przelocie" mają pełny kVs , zaś na podmieszaniu najczęściej 0,5-0,6 x kVs

To z tego wynika że należy zignorować wskazówki producenta co do doboru zaworu?Przy zbyt małym spadku cisnienia na zaworze nie będzie on pracował prawidłowo.Zarówno Afriso jak i ESBE mówi że przykładowo jeżeli mamy do wyboru dwa zawory z przedziału 5-15kPa to należy wybrać ten o większym spadku ciśnienia=o mniejszym Kvs

Edytowane przez Grundfos
Opublikowano (edytowane)

Przeważnie dają dwie alternatywy do wyboru: z niższym dP i wyższym dP. 

Ale faktycznie, jako najlepszy wybór polecają  dla dP wyższego.

Przykład poniżej:

Screenshot_2020-01-15-21-41-00-046_com.appative.dimensioning.thumb.jpg.219a767e73933772069c808efd166a09.jpg

Edytowane przez gmaj22
Opublikowano

Esbe ma zawory o Kvs poniżej 2,5 ale o średnicy przyłączy 1/2''. Troszkę zgłupiałem, wylot z rozdzielacza o średnicy 1" mam zredukować i założyć zawór 3d DN15? Zawór odcinający i filtr kątowy też 1/2", a później znowu na DN25 do pompy i na dalej do rozdzielacza w PP32?

Opublikowano
1 godzinę temu, gmaj22 napisał:

Przy kVs =1 dla grzejników, to delta P będzie ponad 10 kPa, a to już może szumieć.

Dla grzejników 6 kW i  dT=15 K dałbym kVs =1,6 

Dla podłogówki 6 kW i dT=6 K dałbym minimum kVs=2,5 a najlepiej kVs=4

Trzeba pamiętać, że mieszacze tylko na "przelocie" mają pełny kVs , zaś na podmieszaniu najczęściej 0,5-0,6 x kVs

Kolega @gmaj22 dał wskazówkę w ostatnim zdaniu.

Jak pomnożysz x 0.5 to chyba możesz zastosować większy? 

Opublikowano

Aby był przepływ równy Kvs to na zaworze musiała by być strata ciśnienia 10m sł w lub 1 bar, kto taką pompę ma?

Wasze pompy mają po 4, max 6m sł w, więc przestańcie pisać o tych Kvs, gdyż to jednostka umowna, nie mająca odniesienia do praktyki. 

Opublikowano (edytowane)

@sambor Rozumiem, że nie ma nad czym dywagować i brać co popadnie? W takim razie które zamawiać dla mojego układu?

Edytowane przez pwl07
Opublikowano (edytowane)

i super, jeszcze tylko zawór termostatyczny dla CWU :-)
Swoją drogą to właśnie zobaczyłem że Afriso w swoich grupach pompowych montuje obecnie zawór 3d z regulowanym współczynnikiem Kvs 2,5 - 12
https://afriso.pl/aktualnosci/2019-07-23-nowa-generacja-grup-pompowych-primotherm-180-2

Jak myślicie, ile droższa jest np. taka grupa pompowa od instalacji poskładanej samodzielnie?

https://allegro.pl/oferta/afriso-grupa-pompowa-mieszajaca-primotherm-180-2-8698802242?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&ev_adgr=Ogrzewanie+-+Akcesoria&gclid=Cj0KCQiAjfvwBRCkARIsAIqSWlOSaLzdMw58e-EN0rXUURjn9hmeP578s-8n5HRycF4Kg2M4tgXAavQaAoS8EALw_wcB

Pytam bo mam bardzo mało urlopu, a każde ułatwienie i skrócenie czasu pracy jest dla mnie istotne. Szkoda mi zwłaszcza czasu spędzonego na wyszukiwaniu śrubunów, półśrubunków, nypli, sztucerów i innych magicznych artefaktów za pomocą których można to wszystko w miarę kompaktowo i estetycznie ogarnąć. Chyba nie jest dla nikogo z Was zaskoczeniem stwierdzenie, że dopiero przecieram szlaki i większość ze wspomnianych zagadnień jest dla mnie w większym lub mniejszym stopniu nowością :-)

Edytowane przez pwl07
Opublikowano (edytowane)

Wielkie dzięki wszystkim za pomoc!

Możecie mi jeszcze wytłumaczyć czy w tym układzie można podłączyć termostatyczny zwór mieszający?  Z zasady wszelakie pompy nie powinny być montowane na zasilaniu tych zaworów, co w sytuacji jeżeli u mnie pracuje pompa cyrkulacyjna? Czy ona uniemożliwi prawidłową pracę zaworu?

IMGo_20200120_124028.jpg.a6684deee44af9cd6004495154555d51.jpg

Edytowane przez pwl07
Opublikowano

...jasność widzę, jasność :)

"The file you were looking for could not be found"

Opublikowano (edytowane)

@gmaj22 odśwież, powinno być ok

Możesz mi jeszcze na szybko odpowiedzieć na pytanie, z rozdzielacza na instalację prowadzę rury w miedzi 22 mm, czy zasadne jest  stosowanie armatury i zaworów mieszających o średnicy 1"? Czy zamiast tego filtry, zawory odcinające, zwrotne założyć 3/4" i zawór mieszający włożyć np. taki Termostatyczny zawór mieszający ATM 333, DN20, Rp3/4", 35÷60°C, Kvs 1,6 m3/h ?

Edytowane przez pwl07
Opublikowano (edytowane)

Po pierwsze: nie sugeruj się rozmiarem gwintu a rozmiarem DN zaworu. Ten sam zawór DN20 może mieć gwint Rp 3.4" jak i gwint G 1".

Rura Cu 22 to jest DN 20, czyli "odpowiednik" 3/4 cala.

Po drugie: w układzie z pompą cyrkulacyjną zawór p. oparzeniowy montuje się inaczej - już kilka razy ten szkic wklejałem: patrz dolny szkic.

Kvs zależy głównie od ilości oraz jednoczesności punktów rozbiorów. 

ATM_p_oparzeniowy_cyrkulacja.png.2c8b28b867b035a98874372fe991f3ac.png

Edytowane przez gmaj22
Opublikowano

co w przypadku jeżeli zawór temp będzie nastawiony na 55 st.C, a w zasobniku temp. nie przekroczy 50cst.C? Cyrkulować będzie poprzez króciec wody zasilającej?

Rozumiem że przy tym połączeniu mam nie wykorzystywać dodatkowego króćca do cyrkulacji zasobnika?

Opublikowano (edytowane)

W tym przypadku króciec cyrkulacji się korkuje.

Pompa cyrkulacyjna nie jest potrzebna, żeby był obieg wody ZW/CW. Od tego jest ciśnienie w sieci. 

Edytowane przez gmaj22
Opublikowano

chodziło mi o sytuację w której temp. w zasobniku jest niższa niż nastawa zaworu, czy w takim przypadku pompa cyrkulacyjna spełni swoje zadanie, teraz widzę że tak.
Z minusów takiego rozwiązania jak na schemacie, to chyba tylko szybsze wychładzanie zasobnika poprzez pracującą pompę cyrkulacyjną ze względu na konieczność zmieszania z chłodniejszą wodą z dolnej części zasobnika. W przypadku wykorzystania dedykowanego króćca cyrkulacji mieszamy wodę o zbliżonej temperaturze. Tak przynajmniej to widzę. 

Opublikowano

@gmaj22 wystarczyło zajrzeć do instrukcji zaworu. Wszystko na tacy :-D Chyba Afriso uaktualniło schemat, obecnie jest taki z wykorzystaniem króćca cyrkulacji. 

result.jpg

Opublikowano

To fakt.... Niemniej 4 szt dodatkowych zaworów zwrotnych bez zmian :)

Opublikowano

Kasa musi się zgadzać :-D

Opublikowano

czy przypadkiem w obiegu kocioł-sprzęgło nie powinien gdzieś znaleźć się zawór zwrotny?

Opublikowano

Nikt, nic? 

Opublikowano (edytowane)

Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, potrzeba schematu instalacji o którą pytasz.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

w poście nr #9  przedstawiony jest schemat o którym rozmawiamy

Opublikowano (edytowane)

do kotła producent dołącza zestaw jak niżej, którego zamontowanie jest warunkiem ważności gwarancji. Akurat w miejscu które wskazałeś nie da się go upchnąć bez przerabiania gotowca tzn. powyżej jest odprowadzenie spalin które ogranicza przestrzeń . Nie można go zamontować chociażby na powrocie ze sprzęgła, a przed zaworem termostatycznym trójdrogowym np. pomiędzy 10-11 wg poniższego zdjęcia?

184.png

Edytowane przez pwl07