Rafał78 Opublikowano 3 Grudnia 2019 #1 Opublikowano 3 Grudnia 2019 Witam, Bardzo proszę o doradzenie jak obecnie najlepiej poprowadzić instalację CO z piwnicy. Dom parterowy całe podpiwniczenie. Kocioł Eko z podajnikiem. sześć grzejników + wymiennik CWU. Planuję poprowadzić miedzią od kotła do wymiennika i do rozdzielacza umieszczonego w piwnicy. Od rozdzielacza do każdego z grzejników pex-em. Czy rozdzielacz może być umieszczony taki sposób jak na rysunku. Proszę o inne alternatywne sposoby poprowadzenia instalacji po piwnicy. pozdrawiam Rafał
Rafał78 Opublikowano 6 Grudnia 2019 Autor #2 Opublikowano 6 Grudnia 2019 Bardzo proszę o doradzenie czy powyższy układ rozdzielacza w piwnicy spełni swoje zadanie czy lepiej inny sposób rozprowadzenia ?
sambor Opublikowano 7 Grudnia 2019 #3 Opublikowano 7 Grudnia 2019 7 godzin temu, Rafał78 napisał: czy powyższy układ rozdzielacza w piwnicy spełni swoje zadanie Spełni, dlaczego miałby nie spełnić. Potrzebne są tylko odpowietrzniki ręczne na każdym z grzejników.
Rafał78 Opublikowano 7 Grudnia 2019 Autor #4 Opublikowano 7 Grudnia 2019 sambor Mówisz o odpowietrznikach ręcznych montowanych standardowo w każdym z grzejników ? Czy miałbyś jakąś inną propozycję rozprowadzenia tej instalacji ?
Rafał78 Opublikowano 13 Grudnia 2019 Autor #5 Opublikowano 13 Grudnia 2019 A co sądzicie o rozprowadzeniu instalacji CO z piwnicy pod stropem i do grzejników PP zgrzewany. Czy miedź jest jednak najlepsza.
Rafał78 Opublikowano 13 Grudnia 2019 Autor #6 Opublikowano 13 Grudnia 2019 Jako alternatywa dla PEX na rozdzielaczu
Rafał78 Opublikowano 13 Grudnia 2019 Autor #8 Opublikowano 13 Grudnia 2019 Sambor czekam na fachową pomoc.
sambor Opublikowano 13 Grudnia 2019 #9 Opublikowano 13 Grudnia 2019 Gdzie tu potrzebujesz pomocy - z tego co widzę to na papierze ładnie wychodzi, może tylko obieg kotłowy zaw 4-D zrobić na pompie lub grubszą rurą, ale pewnie Cu28 + zaw 4-D 1" wystarczy A instalację rozprowadź wg możliwości finansowych i posiadanych grzejników - jak z bocznym zasilaniem to pex niepraktyczny, jak dolne zasianie o pex lepszy od PP Miedź zawsze dobra tylko droga.
Rafał78 Opublikowano 14 Grudnia 2019 Autor #10 Opublikowano 14 Grudnia 2019 Sambor ja mam w moim domu zawór 3d i dodatkowo obieg kotłowy z pompą. Do pompy dodatkowy sterownik tech pobierający temp z czujnika podłączonego do powrotu. Czy twoim rozwiązaniem z 3d + dodatkowy obieg kotłowy czy zawór 4 d będzie lepszy. Jak ten zawór 4 d zrobić na pompie ? Jak sterować tą pompą ?
sambor Opublikowano 14 Grudnia 2019 #11 Opublikowano 14 Grudnia 2019 Jak to wykonać - poczytaj na forum, od tego ono jest, a sterowanie to możesz zrobić tak jak u siebie albo ze sterownika kotła - niektóre mają opcję pompa kotłowa.
gmaj22 Opublikowano 14 Grudnia 2019 #12 Opublikowano 14 Grudnia 2019 Godzinę temu, Rafał78 napisał: Sambor ja mam w moim domu zawór 3d i dodatkowo obieg kotłowy z pompą. Do pompy dodatkowy sterownik tech pobierający temp z czujnika podłączonego do powrotu. Czy twoim rozwiązaniem z 3d + dodatkowy obieg kotłowy czy zawór 4 d będzie lepszy. Jak ten zawór 4 d zrobić na pompie ? Jak sterować tą pompą ? To po co chcesz zmieniać na 4D?? Ten wariant, który masz lepiej spełni swoją rolę, tylko Sterownik zaworu 3D i czujnik zaworu mają wpływać na działanie mieszacza i pompy CO a nie pompy powrotu. Pokaż ten sterownik i jak masz podłączony 3D, żeby niepotrzebnie nie błądzić.
Rafał78 Opublikowano 14 Grudnia 2019 Autor #13 Opublikowano 14 Grudnia 2019 U siebie mam jak piszę i tego nie zmieniam. Chodzi mi o zupełnie nową instalację w domu parterowym podpiwniczonym.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.