Jarotl Opublikowano 2 Grudnia 2019 #1 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Witam! Wiem, że tematy instalacji z kotłem zasypowym były już tutaj poruszane wielokrotnie ale chciałbym troszkę inaczej dzisiaj temat poruszyć. Posiadam piec na pellet Viessman easypell 20, za piecem jest zawór czterodrożny, przed zaworem pompka CWU no a za zaworem pompka CO, grzejąca małą podłogówkę i grzejniki. Dom ma powierzchnię użytkową 130m2. Poziom spalania w tym piecu jaki posiadam jest dla mnie katastrofalny (przez 11 miesięcy spaliłem 6 ton pelletu) zbliżam sie do wyczarpania możliwości dlaczego to spalanie jest takie duże. W zwiazku z czym rozważam zmianę źródła ogrzewania na piec zasypowy MPM DS + bufor 1000l, większy zestaw mi do kotłowni nie wejdzie. Powiedzcie mi czy takie rozwiązanie zapewni mi jakąkolwiek ekonomię? Posiadam zbiornik CWU 150 l, więc bufor tylko na wodę. Możecie mi jeszcze napisać jak sensownie akie rozwiązanie podłączyć i jaki sterownik bym potrzebował, żeby tym wszystkim sensownie sterował? Posiadam naczynie zbiorcze 35l, czyli ono też byłoby do wymiany, aktualnie do pieca mam system który zabezpiecza przed przegrzaniem, więc on by pozostał. W ogóle czy to się opłaca?
Gość berthold61 Opublikowano 2 Grudnia 2019 #2 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Prosto w oczy powiem ci że to strzał w kolano a dlaczego ano dlatego że kocioł 4,5 tys bufor i graty drugie tyle i masz 9 tys a za 7,5 tys masz porządny kocioł podajnikowy na ekogroszek np skamp-pv 13-ka z dobrym palnikiem ,zasypiesz raz na dwa tygodnie i zapominasz a drewno jak masz to je sprzedaj bo udupcony bedziesz jak koń po westernie , cięcie rżniecie,przenoszenie ,suszenie , daremne to .
Jarotl Opublikowano 2 Grudnia 2019 Autor #3 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Rozumiem, ale to jest piec na ekogroszek. Jak wygląda grzanie wody latem? Jakie zużycie moznaby uznać za średnie dla tego pieca?
Gość Visitor1230 Opublikowano 2 Grudnia 2019 #4 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Czy ten dom ma jakies ocieplenie?
Jarotl Opublikowano 2 Grudnia 2019 Autor #5 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Dom jest wybudowany w zeszłym roku. ściany ocieplone styropianem a na dachu wełna.
Gość Visitor1230 Opublikowano 2 Grudnia 2019 #6 Opublikowano 2 Grudnia 2019 No tak o wszystko trzeba pytac pojedynczo. A ile tego styropianu?
Jarotl Opublikowano 2 Grudnia 2019 Autor #7 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Dom nie jest mój, nie byłem przy budowie. Ale mam aki zapis, że ściany 15cm i dach 15 ale tam jest cyba więcej włożone, bo miedzy krokwiami jest 15cm do kalenicy i jest jeszcze między piętrem a stryszkiem 15 cm włożone. Tutaj link do strony http://cieplowlasciwie.pl/wynik/5bnf
Gość Visitor1230 Opublikowano 2 Grudnia 2019 #8 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Przy takim zapotrzebowaniu powinienes na zime spalic 4-4-5 tony max. Pytynie jak prowadzony jest kociol. Na jakich histerezach temp zadanej. Jak wtedy kociol czesto sie odpala. Czy instalacja posiada jakies mieszacze. Czy jest to podpiete pod sterowanie pogodowe, pokojowe. Takie szczegoly maja zasadnicze znaczenie. EDIT: czy sa jakies obnizenia nocne
Jarotl Opublikowano 2 Grudnia 2019 Autor #9 Opublikowano 2 Grudnia 2019 ok, juz odpowiadam. Instalacja podłączona jest bezpośrednio pod zawór 4d, w tym momencie sterowany ręcznie, bo pod viessmana niby bezpośrednio nie da sie podlączyć. Piecem steruje sterownik w pokoju (włacz/wyłącz) Na dzień mam 21,5 stopnia (wiadomo regulatro pokojowy ma plus minus 0,25). Nie ma wpięte sterowania pogodowego. Pompa załącza się przy 60C. No i taka temperatura jaka jest na piecu idzie na grzejniki. Sterownik w piecu jest dośc ubogi w opcje. Ja do pełnego roku palenia jeszcze pewnie tonę puszczę z dymem.
Gość Visitor1230 Opublikowano 2 Grudnia 2019 #10 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Kociol nalezy sprobowac prpwadzic na duzej histerezie. Tj zadana 70 z histereza w dol 15 a w cieplejszych okresach 20 stopni. Niestety brak tu silownika mieszacza i sterowania pogodowego. Trzeba by tu zainwestowac w autonomiczny sterownik pogodowy mieszacza i silownik. Do tego sterownik pokojowy z histereza 0,1 stopnia i zrezygnowac z obnizen nocnych. Mialem zestaw Techa 431N z jakims RSem tez Techa ST 280 przy starym ekogroszkowcu. Spalanie spadlo mi bardzo wyraznie. Zestaw taki steruje mieszaczem pogodowo wedlug ustawionej krzyej grzewczej. Sterownik pokojowy dawal sygnal dogrzania. Wtedy mieszacz jekki sie przymykal i obnizal obieg o zadane kilka stopni. W przypadku sygnalu o potrzebie dogrzania zawor znowu sie otwieral do temp zadanej na obieg w danej chwilo przez pogodowke. I wsztystko sie to dzialo juz przy spadku/ przekroczeniu zadanej o 0,1 stopnia. Uklad z silownikiem zawsze daje temperature na obieg wyliczona. Bez wzgledu na to czy na kotle jest 60 czy 70. I najlepiej zrezygnowac z obnizen nocnych. Z reguly to co kociol zaoszczedzi w nocy nadrobi z nawiazka w dzien. A grzac intensywniej trzeba w nocy a nie w dzien. Taka zasada stalego, zbilansowanego grzania zapewni komfort i koszt do tego adekwatny. A kociol bedzie produkowal tylko tyle ciepla ile wynosi strata budynku. Zawsze porownuje to do plynnej i szarpanej jazdy samochodem. Wiadomo kiedy znacznie wiecej spali. Jezeli instalacja ma duza pojemnosc wodna trzeba by zastosowac zasade stalej pracy pompki.
szelest Opublikowano 2 Grudnia 2019 #11 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Spaliłeś 6 ton przez 11 miesięcy,trochę dużo. Sterowanie masz włącz- wyłącz kocioł stygnie i musi najpierw nagrzać siebie ,a następnie instalację.Każde niepotrzebne odpalenie generuje niepotrzebne koszty.Ekonomiczne grzanie polega na stałym dostarczaniu czynnika grzewczego o zmiennej temperaturze potrzebnego do utrzymania komfortu cieplnego w pomieszczeniu.Zachował bym kocioł i dołożył bufor 750-1000L.
Gość Visitor1230 Opublikowano 2 Grudnia 2019 #12 Opublikowano 2 Grudnia 2019 3 minuty temu, szelest napisał: .Zachował bym kocioł i dołożył bufor 750-1000L. Rozwiazanie pczywiscie nie tanie w zakupie. Ale jak najbardziej ekonomiczne w uzytkowaniu. Pomimo to, za buforem powinien byc mieszacz z pogodowka. Pytanie jeszcze takie czy ten kociol obsluguje bufor. Edit. Zwlaczcza przy 22 kW. Po co taki potwor na taki dom. 22 kW na pelnej mocy 24h/dobe spali jakies 120kg pelletu.
Gość Opublikowano 2 Grudnia 2019 #13 Opublikowano 2 Grudnia 2019 @Jarotl Po co kupowałeś drugi kocioł pelletowy i to tak duży jak z poprzednim miałeś takie same problemy? Przecież już Ci doradzano przy starym kotle byś wpakował coś mniejszego a zrobiłeś po swojemu.
Gość Visitor1230 Opublikowano 2 Grudnia 2019 #14 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Po drugie kociol tez niespecjalny sam w sobie. A cena nieadekwatna do tego co oferuje.
Jarotl Opublikowano 2 Grudnia 2019 Autor #15 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Kolego Visitor1230, czyli proponujesz, żeby regulaor pogodowy nie działał w sposób włącz/wyłącz? Przy takim ułożeniu w kotłowni nie mam miejsca na bufor. Mój zawór 4d ma siłownik (afriso) ale nie jest on teraz nigdzie podłączony. Czujnik też mam na ścianie ale nie da sie go w tym momencie podłączyć do sterownika w piecu bo nie ma takiego wejścia. Jamjestcichy, dom nie jest mój, miałem jeden piec duży, powiedzieli mi że wymienia na mniejszy o mocy 15kw a przyjechał 20kw. Jedyne co mogłem zrobić to nie przyjmowanie tego
Gość Visitor1230 Opublikowano 2 Grudnia 2019 #16 Opublikowano 2 Grudnia 2019 5 minut temu, Jarotl napisał: żeby regulaor pogodowy nie działał w sposób włącz/wyłącz? Chyba pokojowy. I powinien on tak dzialac na chwile obecna.
Jarotl Opublikowano 2 Grudnia 2019 Autor #17 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Masz rację pokojowy, i on tak teraz działa i faktycznie grzejniki się wychłodzą i jak temperaura zejdzie poniżej zadanej na regulatorze to piec się załączy. No ale to nic nie zmienia w moim spalaniu. Przy starym piecu metal facha 25 kw miałem pogodówke i sterowanie zaworem 4d z poziomu sterownika w piecu, spalanie było praktycznie takie samo. Lipa straszna.
Gość berthold61 Opublikowano 2 Grudnia 2019 #18 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Wyłącz ta całą automatykę w cholerę ustaw recznie na taką pemperaturę jaka ci odpowiada i niech idzie całą dobe cały rok bez wyłaczeń bo ciągłe starty i nagrzewanie od nowa to strata w komin idzie . mnie na wieksza powierzchnię i dom poniemiecki idzie 2 tony ekogrocha ale grzeję non stop i to chodzi między 3 a 5 max 6,5 kw w mrozy .
Jarotl Opublikowano 2 Grudnia 2019 Autor #19 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Czyli pracować tylko na histerezie kotła? Bez regulatora pokojowego? Bo piec wiadomo i tak się będzie włączał i wyłączał.
SlawekOrfi Opublikowano 2 Grudnia 2019 #20 Opublikowano 2 Grudnia 2019 A może dokupić sterownik który obsługuje zawor 4d i założyć siłownik do zaworu. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
mikkei Opublikowano 2 Grudnia 2019 #21 Opublikowano 2 Grudnia 2019 7 godzin temu, Jarotl napisał: . W zwiazku z czym rozważam zmianę źródła ogrzewania na piec zasypowy MPM DS + bufor 1000l, Witam, jako użytkownik pieca mpm' ds wyrażę swoje skromne zdanie. - jeżeli chodzi o ekonomikę inne piece nie maja szans z piecem Mpm. mój kupiłem rok temu- na wakacjach 2018 - teraz bedzie 2 zima jak palę. Jeśli chodzi o koszty: przez całą zimę spaliłem 1.2t wegla w cenie 680/t (słaby wegiel granulacja orzech II - moc 22mj - kopalnia Sobieski) całośc za wegiel wyszla mnie ok. 820zł + oczywiście spalałem swoje drewno (darmowe) - proporcje takie że weglem z drewnem 50%/50 paliłem niecałe 6 miesiący - od końca października do końca marca. (okresy przejściowe październik i kwiecień tylko drewno - ale to przepalanie czasami 1 raz na 2 dni) , realnie naprawde opału czyli drewna i wegla na mpm idzie połowa tego co w piecu GS Zebca. Oczywiscie mpm jak wszystko ma swoje wady - najwieksza to obsługowość - ja np nie mam bufora wiec muszę doglądać - 1 raz na ok 3-4h drewno jak sie pali drewno z odrobina wegla - taka kanapka starcza na ok 6h - a jak spalasz w 100% wegiel to można i zasypać komorę do pełna i pali sie 24h bez tykania. Kolego @Jarotl ja nie chcę nikogo na siłę zachęcać do kupna tego pieca - ale naprawdę jest tani w eksploatacji a w domu jest ciepełko - naprawde teraz mam wygrzany dom i temperatury pomieszczen po 25. - domownicy to lubią i można biegać w szortach. A w kwestii humorytycznej powiem że niedawno w innym temacie opisałem, że rok temu gdy szukałem nowego pieca i rozważałem sporo opcji - mój szwagier który jest hydraulikiem powiedział mi coś takiego że na mój dom - w przypadku gdy zmieniłbym piec na peletowy - musze sie liczyć z żużyciem peletu ok 5-6 ton. to niektóry tutaj mnie wyzywali że konfabuluję ... a ty piszesz jak jest z zużyciem peletu i jakie to są koszta.. no i ty piszesz o nowym domu a moj to technologia z lat 90 wiec wiadomo jak z stratami ciepła. Myslę ze kocioł petetowy który masz to dobra alternatywa na okresy przejsciowe - ew na zachowywanie stałej temp w domu - można go zostawić w kotłowwni jako ogrzewanie alternatywne. Ale koszty widzisz jakie są teraz.
Jarotl Opublikowano 2 Grudnia 2019 Autor #22 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Nie posiadam piwnicy, kotłownia jest jaka jest i nie zmieszczą się dwa piece. Ogólnie jestem już zdesperowany szukaniem oszczędności. Ja wszystko rozumiem, że piec duży (ale niby moduluje) ale mam znajomych co palą peletem i zużywają go mniej a ja mam rachunki na poziomie pieca olejowego mojego teścia, z tym że dom ma on większy. O piecu zasypowym pomyślałem bo mam dostęp do drewna i ogólnie kiedyś w innym domu paliłem drewnem to wydaje mi się że taniej by to wyszło. Chcąć uniknąć chodzenia do pieca chciałbym kupić bufor, żeby jakąś odrobinę luksusu zaznać. Boję się tylko, że takie palenie drewnem będzie uciążliwe bo częściej drewno będzie trzeba przywozić, że popiół, że rozpalanie. Ogólnie same niewiadome.
carinus Opublikowano 2 Grudnia 2019 #23 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Szybciej i taniej wyjdzie jak opanujesz sterowanie obecnym kotłem.Koledzy dobrze doradzali żeby zmienić tryb pracy z cyklicznego na ciągły.Daj sobie spokój z drewnem w zasypowcu który fabrycznie nie jest przystosowany do tego paliwa.Musiałbyś wydać sporą sumę żeby cały zestaw kotła z buforem zamontować od zera.Ogarnij to co masz,jak próba się nie powiedzie to możesz szukać wtedy innego rozwiązania.
colover Opublikowano 2 Grudnia 2019 #24 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Jak chcesz palić drewnem to lepiej kocioł HG.Bo w dolniak będzie Ci się drewno zawieszać. Masz wtedy najtańszą wersję ogrzewania. Ale IMO to bez sensu. Weź ogarnij to co masz. Przecież to Twoje spalanie jest absurdalnie wysokie.
Gość Opublikowano 2 Grudnia 2019 #25 Opublikowano 2 Grudnia 2019 @Jarotl Nawet nie bierz pod uwagę zasypowca i nie czytaj o cudownym spalaniu bo chyba drewna nie masz darmowego? Czasem raczej też nie dysponujesz byś cały dzień siedział w temacie o kotle mpm? Sam poczytaj co dla Ciebie jest najlepsze-niech nikt inny za Ciebie nie decyduje:)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.