gregoro85 Opublikowano 1 Grudnia 2019 #1 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Witam Na forum jestem nowy, ale już trochę tematu liznąłem dzięki forumowiczom :) Wciąż jednak szukam dobrych porad. Teraz postaram się lepiej opisać moją sytuację. Interesuje mnie ogrzewanie peletem. Sytuacja: - Do ogrzania ok 240m - z zapasem. - Sama podłogówka - dom będzie ocieplony styropianem 20cm. - w przyszłości fotowoltaika. Już posiadam: - Bufor 1500l - Boiler na ciepłą wodę 500l Problem: 1. Jaki kocioł? 2. Jakiej mocy. 3. Jaki osprzęt? (sprzęgło hydrauliczne, zawory trzy cztero drożne, lambda, regulator ciągu, co ewentualnie powinno się znaleźć w takiej instalacji?) z góry dziękuję za pomoc :)
Gość Visitor1230 Opublikowano 1 Grudnia 2019 #2 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Witaj na forum http://cieplowlasciwie.pl/ Wejdz tutaj niecodzienny kalkulator, ktory da ci wynik pogladowy na kotlownie i ogrzewanie jako takie. Do bufora moc nie musi byc dopasowana. Musi byc tylko wysoka. Super ocieploony dom nie gra tu roli. Spokojnie mozna by tu wstawic 24 kW. Co do wyboru producenta. Wystarczy rozejrzec sie po forum i przekonac sie jak szerokie jest spektrum problemow. Nasi he.... wiadacy producenci wciskaja pseudoprodukty. Ladnie pomalowane, niedopracowane. Mali poczuli krew i pakuja do wszystkich swoich smieciuchowych wymienikow palniki pelletowe bez opamietania, glowy, i inwestycji zeby zaoferowac produkt dobry. Jezeli chcesz kolego produkt dopracowany, dzialajacy kup cos ze stajni wloskiej albo dunskiej. Kociol Edilkamin Laguna P24. Kociol dziala jak gazowiec. Czyli wlacz - wylacz. Czyszczenie kotla raz, dwa ryzy w roku. Popiol raz na dwa- trzy miesiace do wyniesienia. Obsluguje bufor. Nasi producenci chwala sie systemami kontroli spalania Fuzzy logic II. W przeciwienstwie do systemu Leonardo w Edilkaminie to lata 60-te XX wieku. Drugim typem bylby tu dunski RTB. Nie wiem co prawda czy te kotly obsluguja Bufor. Wymagaja jednak wiecej ustawien. Maja za to rewelacyjna platforme internetowa. Skontaktuj sie na forum z kolega @Puławiak. Zajmuje sie tym profesjonalnie. Na temat instalacji nie bede sie wypowiadal bo to nie moja domena. Ale dac instalacje zwlaszcza podlogowa do zrobienia " Januszowi " wiadomo z czym sie wiaze.
gregoro85 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Autor #3 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Laguna, zaczynam czytać o tym kotle między czasie dowiedziałem się również o Black Star i RTB. Może kolega @pospisz mógłby coś doradzic w temacie BS?
gregoro85 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Autor #4 Opublikowano 1 Grudnia 2019 W dniu 26.11.2019 o 23:00, pospisz napisał: Tak Bs16 fumus zsyp do zbiornika z zewnątrz budynku Laguna, zaczynam czytać o tym kotle między czasie dowiedziałem się również o Black Star i RTB. Może kolega @pospisz mógłby coś doradzic w temacie BS?
pospisz Opublikowano 1 Grudnia 2019 #5 Opublikowano 1 Grudnia 2019 W instalacji z buforem kocioł jest sprawa drugorzędną, ma grzać. Musisz sobie zadać pytanie ile czasu jesteś w stanie poświęcić na obsługę kotla.Czy odpopielanie jest priorytetem. Mimo wszystko tutaj bym postawił na lagune i bufor jako duże sprzęgło.
gregoro85 Opublikowano 3 Grudnia 2019 Autor #6 Opublikowano 3 Grudnia 2019 W dniu 1.12.2019 o 18:31, pospisz napisał: W instalacji z buforem kocioł jest sprawa drugorzędną, ma grzać. Czyli z jak najwyższą sprawnością. A czy w systemie Leonardo istnieje możliwość ręcznych ustawień pomijając te automatyczne jak np. Podawanie pelletu, powietrze itp? I czy można zakupić sam piec z palnikiem ale bez zasobnika pelletowego?
Benton661 Opublikowano 3 Grudnia 2019 #7 Opublikowano 3 Grudnia 2019 Skoro Leonardo w Lagunie wyręcza Cię z nastaw prawidłowego doboru dawki paliwowo-powietrznej i robi to bardzo dobrze to po co chcesz zawracać Wisłę kijem? A zasobnik jest wbudowany w kocioł, więc trzeba się z tym pogodzić Poza tym, kupowanie drogich kotłów, z tak dobrą modulacją typu Laguna, BS, czy RTB do współpracy z buforem to przerost formy nad treścią. Najlepsza opcja do bufora to Biawar Pellux 100 20kw
gregoro85 Opublikowano 3 Grudnia 2019 Autor #8 Opublikowano 3 Grudnia 2019 Zastanawiam się tylko czy istnieje taka możliwość w końcu to tylko urządzenie ze sztywnym oprogramowaniem. Szkoda że zasobnik to mus :/ Dzięki :)
pospisz Opublikowano 3 Grudnia 2019 #9 Opublikowano 3 Grudnia 2019 Zgadzam się z kol. Benton w tej chwili promocja pellux 100 20 kw i zasobnikiem 300l z estyma za 10.900 ale tylko do piątku.
pospisz Opublikowano 3 Grudnia 2019 #11 Opublikowano 3 Grudnia 2019 Wyprzedaż kotłów nic nie poradzę PS. Po drugie ma grzać bufor.
Gość Visitor1230 Opublikowano 3 Grudnia 2019 #12 Opublikowano 3 Grudnia 2019 W porownaniu do Pluma, Estyma to niestety inna liga. Tez bym tego nie bral.
Benton661 Opublikowano 3 Grudnia 2019 #13 Opublikowano 3 Grudnia 2019 9 minut temu, pospisz napisał: PS. Po drugie ma grzać bufor. W sumie racja. Co prawda nie znam dobrze sterownika Estymy, ale cena bardzo dobra na tej wyprzedaży. W porównaniu do cen niektórych naszych producentów i ich pożal się Boże produktów, warte rozważenia..
pospisz Opublikowano 3 Grudnia 2019 #14 Opublikowano 3 Grudnia 2019 To są kotły ze Szwecji a oni wola estymę.
gregoro85 Opublikowano 3 Grudnia 2019 Autor #15 Opublikowano 3 Grudnia 2019 No i teraz muszę ogarnąć co to Estymą i Plum ... A tak w ogóle to gdzie ta wyprzedaż?
Benton661 Opublikowano 3 Grudnia 2019 #16 Opublikowano 3 Grudnia 2019 To są kotły produkowane w Polsce na licencji szwedzkiej
pospisz Opublikowano 3 Grudnia 2019 #17 Opublikowano 3 Grudnia 2019 Przygotowane do dystrybucji w Szwecji i wyprzedawane przed końcem roku dlatego do piątku bo zanim dojdzie do klienta będą święta..
gregoro85 Opublikowano 3 Grudnia 2019 Autor #18 Opublikowano 3 Grudnia 2019 Godzinę temu, pospisz napisał: w tej chwili promocja pellux 100 20 kw i zasobnikiem 300l z estyma za 10.900 ale tylko do piątku. Panowie a jakiś link do tych promocji można prosić?
gregoro85 Opublikowano 3 Grudnia 2019 Autor #20 Opublikowano 3 Grudnia 2019 1 minutę temu, pospisz napisał: Dzwon do producenta Dzięki :)
gregoro85 Opublikowano 3 Grudnia 2019 Autor #21 Opublikowano 3 Grudnia 2019 A jeszcze jedna opcja do rozważenia. Skoro pellux 200 ma pojemność 190l to można przyjąć że z buforem 1500l będzie w sumie tworzył bufor 1690l?
sambor Opublikowano 3 Grudnia 2019 #22 Opublikowano 3 Grudnia 2019 Dla mnie to jest trochę ( mocno) chybiony pomysł, a robiłem kilka podobnych instalacji , a kilka pomagałem wykonać. Ale powodzenia w realizacji
gregoro85 Opublikowano 3 Grudnia 2019 Autor #23 Opublikowano 3 Grudnia 2019 33 minuty temu, sambor napisał: Dla mnie to jest trochę ( mocno) chybiony pomysł, a robiłem kilka podobnych instalacji Jak zatem mogłaby wyglądać taka instalacja z buforem 1500l?
sambor Opublikowano 3 Grudnia 2019 #24 Opublikowano 3 Grudnia 2019 Na pewno nie z takim buforem i na dodatek dobrym kotłem np Biawarem.
DzonyZerg Opublikowano 22 Grudnia 2019 #25 Opublikowano 22 Grudnia 2019 Możesz powiedzieć jaki jest w tym problem? Będę miał 800l i mysle czy nie szarpać się na combi na Kipi.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.