Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Podłogówka nie wiem czy działa poprawnie

tomekgtx

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie Mam problem z podłogówka w jednym obiegu który idzie do pokoju..niby wszędzie działa dobrze a tam wydaje mi się że słabo i nie wiem w czym problem..w pokoju mam panele i duże otwory w podkładzie porobione..zaczne od tego że zamykalem resztę obwodów i podnosilem temperaturę na piecu dawałem najwyższy bieg na pompie i po kilku godzinach żadnej reakcji ciężko ma się temperatura o 1 stopień podnieść..jak to sprawdzić czy jest ok czy działa może trzeba grzejniki założyć do paneli.. Dodam że dom nowy a jakiś grzyb już wychodzi masakra dajcie jakąś dobrą radę.. 

Opublikowano

Nie w domu jest tylko podłogówka na dole jest 8 obwodów i 4 sterowniki i wydaje mi się że jakoś kiepsko w tym pokoju działa to ogrzewanie może to być przez panele w reszcie domu na dole płytki.. 

Opublikowano

Człowieku ile masz lat ?

Jak nie potrafisz opisać  instalacji poprawnie to chociaż wysil sie i zrób zdjęcia , 

Podaj jakieś dane jaki masz kocioł , jak  jest wykonana podłogówka , jakie rozdzielacze , czy są grupy mieszające , itp itd 

Co ma znaczyć podniosłem temp. na piecu ?   

Dziury w podkładzie , powstaje luka powietrzna , powietrze to izolator .

Opublikowano

Jakie jest przepływ na tej pętli co niby nie grzeje i jaka jest temp zasilania ?

Opublikowano

Co ile masz rury ? przy takim przepływie powinno być wszystko w porządku.

Nie wiem jak masz ustawionego tego Salusa , ale  dla próby ściągnij siłownik z tej pętli i puść ta pętlę na stałe ,  

Opublikowano

Sprawdz trzpień  dolnego zaworu , wciśnij go czymś twardym  on ma skok jakies 2mm , powinien lekko  pracować , i swobodnie powrócić bez oporów 

Opublikowano

Masz kociol tekla draco, rozumiem na ekogroszek? Mowisz, ze nie masz mieszaczy, a jakis zawor 3d lub 4d?  To jaka puszczasz temp na ten rozdzielacz? 

Opublikowano

Która to konkretnie pętla słabiej grzeje? Pierwsza od lewej?

Opublikowano

Panowie a czy przypadkiem kolega nie ma zbyt dużego oporu po stronie wykończenia podłogi ?? Jak dał podkład z dziurami to już mamy 0,097 m2K/W do tego panel może mieć nawet drugie tyle, jak pętla rozłożona jak pod gres no to niestety ale pomieszczenie będzie niedogrzane. Panel powinna być najlepiej dobrana  o oporze 0,066 i podkład najlepiej kwarcowy 0,01 m2K/W 

Opublikowano

I co dalej słabo grzeje, jak dajesz 32 stopnie to tam powinno być gorąco,nawet przy panelach, 

Opublikowano

Odkreciles ten siłownik i puściłes ta pętle na ciągle grzanie, 

Opublikowano

A napewno masz  dobrze dołączony siłownik  mam na myśli czy termostat z tego pokoju zamyka akurat 4 siłownik, bo może jest coś pomylone w podłączeniu na listwie 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Koledzy niby wszystko ok a powrót chyba zbliżony do wejścia a w pokoju temperatura 21.5 a tyle to w domu cały czas..juz tam wilgoć znać bo zona wietrzyła masakra co robić 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.