Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy pomiędzy 22:00 a 6:00 całkowicie wyłączasz kocioł, czy też masz nisko ustawioną temperaturę nocną, do której nie zdąży wychłodzić się dom i dlatego nie włącza się kocioł.

U siebie obniżam w nocy o temperaturę o 0,5C w domu i w nocy kocioł też włącza się. Jak miałem tak ja ty to za bardzo wychładzało się do rana i chyba wtedy kocioł więcej mi palił gazu.

Opublikowano

Obniżone mam na 20,widac na wykresie  rano jak się włączył o 6 to do 8:40  pracował żeby osiągnąć temperaturę ustawiona na sterowniku pokojowym , później jest tylko dogrzewanie o histerezę 0,2 co zajmuje ok 40-50 min, podniosłem kiedyś na noc o 0,5 stopnia mniej niż temp dzienna  i dużej różnicy w spalaniu gazu nie było, za to więcej załączeń kotła. Jak będą mrozy wtedy oczywiście temp nocna podniosę  bo będzie za dużo do nadgonienia

Opublikowano

Mam moduły Sonoffa z czujnikami  ( powrót, zasilenie, temp zewn i pokojowa) w aplikacji bądź na stronie Supla org  mam na bieżąco podgląd pracy kotła i temp, wszystko się zapisuje w historii, teraz np. wiem ile razy załączył się na dobę i jak pracował

Opublikowano

Czytając forum w wielu tematach pisze, żeby osiągnąć  bardzo dobry komfort cieplny ustawić tak krzywa grzewcza aby kocioł włączał się jak najmniej a najlepiej jakby pracował stale na niską parametrze .Zmieniłem zasilenie na zakres temperatury podłogowej, ( wcześniej szło na stałe 40*) a teraz ustawiłem dosyć niska krzywa ,chcąc uzyskać mniej załączeń kotła i dłuższa prace przy odpaleniu. A stała się rzecz odwrotna, (  wcześniej około 10 załączeń kotła na dobę ) a po zmianie miałem 15 załączeń .Ponadto również temp zasilenia zanim sterownik pokojowy wyłączył kocioł i tak doszła w okolice 40*,.Nie wiem czy dobrze myślę, może jest tak ze przy niższej temp która ustali pogodowa, kocioł szybciej ja osiąga i szybciej tez powrót robi się cieplejszy i zbliża się do zasilenia, i podbija go w górę? Mam 2 pomysły : 1. Zmniejszyć deltę T  i wtedy może będzie dłużej pracował na  niższym zasilenie niż 40* według krzywej. 2.Sprawdzac  temp stałe zasilenia np 39,38,37ł po parę dni, i obserwować przy jakiej temperaturze będzie jak najmniej załączeń kotła i według tej temperatury ustawić krzywa? 3.Zmienic nachylenie krzywej?  Moze macie jakies inne pomysły?

Opublikowano (edytowane)
W dniu 28.11.2020 o 20:59, piotrr1984 napisał:

Mam moduły Sonoffa z czujnikami  ( powrót, zasilenie, temp zewn i pokojowa) w aplikacji bądź na stronie Supla org  mam na bieżąco podgląd pracy kotła i temp, wszystko się zapisuje w historii, teraz np. wiem ile razy załączył się na dobę i jak pracował

Możesz kolego napisać jakie to moduły?

Masz może jakieś orientacyjne zużycie w tym roku (wrzesień,październik), chciałbym porównać.

Edytowane przez tommyp2
Opublikowano
Godzinę temu, piotrr1984 napisał:

Zmienic nachylenie krzywej? 

Którą masz teraz krzywą?

Opublikowano
7 godzin temu, piotrr1984 napisał:

Zmieniłem zasilenie na zakres temperatury podłogowej, ( wcześniej szło na stałe 40*) a teraz ustawiłem dosyć niska krzywa ,chcąc uzyskać mniej załączeń kotła i dłuższa prace przy odpaleniu. A stała się rzecz odwrotna, (  wcześniej około 10 załączeń kotła na dobę ) a po zmianie miałem 15 załączeń .

Zobacz czy Ci czasem nie przekracza już zadanej temperatury i wtedy wchodzi w L3. Ale 15 załączeń na dobę to mało.

Opublikowano
9 godzin temu, Jozefg1 napisał:

Którą masz teraz krzywą?

Przy krzywej 2,5 właczył sie 10 razy na dobe, natomiast przy krzywej 1,5  właczył sie 15 razy na dobe przy podobnej temperaturze zewnetrznej

2 godziny temu, teres napisał:

Zobacz czy Ci czasem nie przekracza już zadanej temperatury i wtedy wchodzi w L3. Ale 15 załączeń na dobę to mało.

Nie przechodzi w L3 gdyż podniosłem histerezę palnika z fabrycznych 5 na 10,,Dzis chłodniej cały dzień mróz -2 , miałem tylko 8 załączeń

Opublikowano

U siebie mam krzywą 1.9- ogrzewanie mam mieszane (parter grzejniki przeliczone na 55/50 + podłogówka) + piętro tylko grzejniki . Piec włącza się kilkanaście  razy w ciągu  doby  i pracuje po kilka minut. Temp. w domu to ok. 21.5 -22.0 stopnia.  ( na sterowniku pieca mam ustawioną temp w dzień na 20,8 stopnia) .Podłogówka ciągnie na przepływach ok 1l/min i jak zauważyłem im był większy przepływ  czyli np. 2,5 to podłoga była zimniejsza.Wg projektu w pętlach powinno być 0,6 l/min  a ja mam tylko trochę więcej. W zeszłym sezonie miałem w nocy czyli od 23.00 do 5:30 ustawioną temperaturę 18.00 teraz zmieniłem na 19.00 i ma to plus . Podłoga zanim zdąży się  wychłodzić  to już zaczyna płynąć ciepła woda z pieca i szybciej  osiąga nominalną temperaturę.Piec Gold 25 pracuje na ustawieniach grzejnikowych    i aktualnie piec dogrzewa  wodę do ok 52 stopni.

Opublikowano
W dniu 28.11.2020 o 20:59, piotrr1984 napisał:

Napisz coś więcej o tym module tj. 1. oznaczenie i gdzie kupić; 2 szczegóły montażu; 3. co ściągnąć (zapewne jakieś sterowniki), 4.  czy może pracować z innymi kotłami gazowymi

Opublikowano

Moduły o których tu mowa to  sonoff basic - moduł wifi , w standardzie współpracuje z aplikacją e-Welink i nie obsługuje czujników temperatury. Można kupić taki moduł z wgranym alternatywnym oprogramowaniem , albo wgrać samemu i po odpowiednich przeróbkach dołożyć czujnik - czujniki temperatury.

Moduł z oprogramowaniem supla może współpracować z dowolnym kotłem gazowym ( sterowanie ) który ma zaciski do współpracy ze zwykłym termostatem pokojowym zwierno/rozwiernym.

Więcej szczegółów pisać na PW

Opublikowano
W dniu 11.12.2020 o 13:09, fza napisał:

Napisz coś więcej o tym module tj. 1. oznaczenie i gdzie kupić; 2 szczegóły montażu; 3. co ściągnąć (zapewne jakieś sterowniki), 4.  czy może pracować z innymi kotłami gazowymi

Ten zestaw u Piotra jest zrobiony przez @besix

Opublikowano

Witam kolegów.

Mam pytanie co do pieca Termet. Czy ma on wewnątrz filtr zanieczyszczeń przed pompą czy trzeba dokładać zewnętrzny? Obecnie pomiędzy piecem a sprzęgłem nie mam żadnego filtra, a za sprzęgłem są 3 pompy z filtrami i tymczasowo podpięty piec zasypowy. 

Pozdrawiam

Opublikowano

Na powrocie do kotła bezwzględnie musi być filtr,a producent zaleca zastosowanie filtroodmulacza magnetycznego. Dużo tańszy od pompy lub wymiennika które chroni;)

• Zgadzam się 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Tak wyglądały temperatury (pokojowa, zewnętrzna, zasilenie i powrotu) w trakcie ostatnich mrozów. Tak  jak wspominałem już wcześniej przy temp.40* na zasileniu i zewnętrznej 0*  kocioł dogrzewał i termostat pokojowy wyłączał ok 12 razy na dobę, wiec czekałem na mrozy aby moc zobaczyć przy jakiej temperaturze zewnętrznej będzie chodził non stop utrzymując temperaturę pokojowa ;-) I o dziwo 40* dało rade utrzymać zakres temperatury 22.8-23,2  sterownik pokojowy nie rozłączył grzania. Leczz 18 .01   o 5 rano zauważyłem ze temp pokojowa spadła na 22,7 i zasilenie 38-39( nie wiem czemu?) wiec poniosłem troszkę krzywa grzewcza na zasilenie poszło 42-43*  i dało rade .Natomiast zużycie gazu w tych dniach wyniosło 17.01-7,34m3   , 18.01-7,80m3,  19.01 -- 7,93m3

wykres mrozy.png

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Sezon 2019/2020:              954m3             10714kWh            1935,92zł

Sezon 2020/2021:              908m2            10229kWh            1717,78 zł   

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Sezon 2021/2022:          811m3         9120kWh        2133,08zł