Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem ciekaw czy ktoś pali ekogroszku z prywatnej kopalni w Bytomiu. Chodzi o Eko Plus, chyba też występuje pod nazwą diament.

Proszę o opinię czy warto... Choćby w porównaniu z czarną perłą. Mnie już to dużo powie.

Opublikowano

Zacząłem ten temat ponieważ w mojej okolicy można go kupić za 850zl/tona. 26-28MJ. Sprzedawca pokazał mi certyfikat. Popiół z tego co pamiętam 4-10%. 

Proszę o Wasze opinie

Opublikowano

Powiem tak

850 zeta / 28 mj = 30 zeta za mj

Czeski 560 /20 mj = 28 zeta za mj

Popiolu w czeskim jest maks 16 kg na 140 kg zasypu czyli ponad 10 %

Spala sie na maczke

Jesli kolega ma dobrze dobrany kocioł do powierzchni to pewnie ma sens kupic ten drozszy ja mam kociol 2 razy za duzy wiec pale jak najslabszym weglem

W zeszlym roku palilem czarna perla do spolki z czeskim w tym stabek plus czeski ale ta perla byla lepsza stabek

Chcialem kupic w tym roku ten wegiel, do kopalni jest ode mnie 5 km ale ceny maja z kosmosu

Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Kocioł mam ok. 15KW, 120m2 nie wiecej. Cz perła była dobra w temperaturach +8-10 w górę przez całą dobę. Teraz już wyjąłem szufladę na popiół bo klinowała się i łopatką wyjmuję popiół i spieki. Miałem tak ustawiony kocioł na czarnej perle że przez dwa tygodnie było ok i nagle wracam z pracy a tu komunikat że "nie może osiągnąć temperatury" wtedy 57stopni. Teraz trzymam 55 i czekam na inny opał. Na pewno się pochwalę.

Ps.

Sporo tego żużlu u Ciebie musi się zbierać

Opublikowano (edytowane)

Tak teraz myślę.... To mogli mi powiedzieć w sklepie "kup pan dwa razy większy piec i byle co go zagrzeje".

Chyba nie tędy droga... Za dużo by gadać

Edytowane przez ShekinStevens
Opublikowano

Tak to wyglada961dd302efd933b6cc0288a20955fb0d.jpg

Opublikowano (edytowane)

Co ogrzewasz tym kotłem, powierzchnia. Ile węgla spalasz? Jakiego węgla?

Jak było ciepło(od 15 października) to dmuchawa chodziła na 22%, teraz chodzi na 45% żeby temperatura na kotle chciała się podnieść na cz.p.

Opublikowano

220 m2

Moc kotla 11 kw

Wegiel czeski/ stabek/ pellet z slonecznika wczesniej zamiast stabka czarna perla

Proporcje
2/1/1

Spalanie

Kociol hef eko plus 25 kw 130 litrow wody
730611da9cd4bb8560a8be8863277250.jpg

Opublikowano

Sprawdz czy nie masz zapchanych dysz albo kanalu

Mialem taki problem wczesniej

Nadmuch mam ustawiony na 40 % dla mocy maksymalnej

Opublikowano

Sprawdzę jutro. Ale czyscilem kocioł tydzień temu. Ale zauważyłem jak wygarnialem żużle z palnika podczas pracy że nagle zaczęło lepiej dmuchać. Nie mam czasu pilnować dysz itp. Tani węgiel i jakość też taka, na lato ;)

Jestem ciekaw w jaki sposob mieszasz te opały żeby było w miarę jednorodnie

Opublikowano

Lopatka i 6 kibelkow po farbie 10 l

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Ekoplus z prywatnej kopalni w Bytomiu jest ok. U mnie w porównaniu do pieklorza, czarnej perły i karlika wypadł najlepiej. Węgiel kupiony w autoryzowanym punkcie PGG.

Parametry przy których go spałam: 5s/145s/20%. Temperatura podajnika od 35-38stopni. Temperatura zadana 61stopni.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Wracając do tematu. Węgiel "wróbel" z kopalni eko plus Bytom jest ok. Kupiłem u autoryzowanego sprzedawcy w workach jutowych. Kupują luzem i workują na miejscu. Przy zakupie dostałem certyfikat i rachunek.

U mnie sprawdza się lepiej od pieklorza, karlika, czarnej perły.

Opublikowano

Sie ma a gdzie go zamawiales ile jest popiolu ???