1mps Opublikowano 11 Stycznia 2021 #51 Opublikowano 11 Stycznia 2021 No to super, wreszcie chwila spokoju, i jak mówią najstarsi górale do następnego razu. Pozdrawiam. Cytuj
Paulik Opublikowano 12 Stycznia 2021 #52 Opublikowano 12 Stycznia 2021 (edytowane) Konik a podawania jakie masz, 4/13?, ile +/- spala ci na dobę? Jak piec pracuje? Edytowane 12 Stycznia 2021 przez Paulik Cytuj
konik983 Opublikowano 19 Stycznia 2021 Autor #53 Opublikowano 19 Stycznia 2021 (edytowane) Paulik, podawania mam 4-13. Piec pracuje równo, często przebija temperaturę i przechodzi w nadzór. Dopiero przy obecnych mrozach nie przechodził praktycznie w ogóle w nadzór. Od 15 stycznia do dziś czyli w największe mrozy spaliłem 31kg na dobe. Temperatura zadana na zaworze 4 drogowym sięgała 52 stopni (tyle szlo na grzejniki) , w domu 23* utrzymywane cały czas. Wydaje mi się, ze jak na 26kW i duzy palnik ekoenergii spalanie jest przyzwoite. Węgiel ladnie się dopalal z małymi spiekami kruszącymi się w dłoni. Sadzy brak, w całym kotle biały pył. Po 2 tygodniach czyściłem półki, był na nich drobny szary pył i to wszystko więc spalanie przebiega prawidłowo. Podstawą są czyste otwory i nacięcia w koronie, wtedy nadmuch pracuje prawidłowo. Edytowane 19 Stycznia 2021 przez konik983 Cytuj
karolis Opublikowano 15 Lutego 2021 #54 Opublikowano 15 Lutego 2021 Mam Prosbe do Pana odnosnie ustawienia pieca mam takze 26KW mieszkanie okolo 250 metrow do grzania,Okna wymieniane okolo 15 lat dom czesciowo ocieplony od wewwnatrz sifity i sciany zewnetrzne , wiec kiedys palil mniej , piec mam 4 lata , Obecnie pale ecogroszkiem KGM 29 KJ jest dobry bo trzyma temperature ale bardzo mocno sie spieka , mam ustawione na 55° C na piecu dmuchawa 33% szybkosci czas podawania 9 sekund przerwa w podawania 50 sekund pompa rotacyjna rozprowadza cieplo po grzejnikach 16 grzejnikow wszystko jest na miedzi grzejniki maja moze z 20 lat-i bojler 150 litrowy , jesli chodzi o zuzycie 30 do 35 kg dziennie co mi sie wydaje troche za duzo w pokoju gdzie TV i kuchni temperatura ustawiona na 22 do 23° , prosze o korekte co by mozna zmenic by bylo optymalnie Cytuj
Zibekxxx Opublikowano 15 Lutego 2021 #55 Opublikowano 15 Lutego 2021 Odpowiedz do kolegi karolis. Jeżeli mogę coś poradzić to przedewszystkim zmniejsz nadmuch i ewentualnie skruć cykle podawania i przerwy. Ja mam 4s.podawanie 30s.przerwa 23%dmuchawa wegiel ogień ultra 29mgj. Mi to się sprawdza jak narazie.spieki głównie mogą być za sprawą zbyt dużego wiatru. Cytuj
karolis Opublikowano 16 Lutego 2021 #56 Opublikowano 16 Lutego 2021 Dziekuje za podpowiedz, wiec wyczyscilem Piec kompletnie nawet slimak tez wymontowalem i wygrzebalem cale wiaderko mialu i piasku skrocilem teraz na 40 sekund nadmuch ustawilem chyba za wysoko 31 % przerwe i podawanie 6sekund i juz widze ze jest lepiej gdyz nie mam tyle spiekow, sprubuje twojed dane doklane wstawic do mojego kotla zobaczymy co bedzie, , jesli chodzi o ten ecogroszek jego nazwa to Ogien ultra gdzie go kupujesz . Cytuj
Zibekxxx Opublikowano 16 Lutego 2021 #57 Opublikowano 16 Lutego 2021 Ja kupuję przez Internet wypisujesz w goglach ogien ultra i wchodzisz na ich stronę tylko musisz zrobić od razu przelew z konta ale nie ma obaw firma rzetelna towar przychodzi kurierem pod adres dostawy w ciagu 3 do 5 dni zobaczysz jak ze spiekami będzie ale podejrzewam że jeszcze będziesz musiał zejść z wiatrem niżej. Cytuj
Kusy94 Opublikowano 12 Stycznia 2022 #58 Opublikowano 12 Stycznia 2022 A jak obliczyć na jakiej mocy aktualnie pracuje piec? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi