Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wysoka temperatura podajnika defro 15 kw

kosmos

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W zeszłym roku miałem problem z temperaturą podajnika w kotle defro.

Komputer wyrzucił błąd uszkodzony czujnik obrotów wentylatora, więc zadzwoniłem do defro, zamówiłem, wymieniłem ale  niewiele to pomogło bo temperatura podajnika dalej wysoko 55-60.

podzielę się jak go rozwiązać; 

1 - wyczyścić Komin i sprawdzić drożność czopucha 

2 - usunąć z retory resztki popiołu (ja pomogłem sobie przy pomocy odkurzacza)

3 - ważne wyczyścić kanały dolotowe powietrza w retorze 

Teraz temp. podajnika na najniższej mocy 25% wacha się w przedziale 30-42 stopnie czyli tyle co w kotłowni.

To podstawowe czynności konserwacyjne jakie powinniśmy wykonywać

Opublikowano

Dopiszę jeszcze:

4/ odkręcić dmuchawę i wyczyścić kanały powietrzne od jego strony

5/ sprawdzić drożność tzw. "dosuszania" zasobnika

6/ w zależności od tego, jaki podajnik, sprawdzić otwory przeciwdymne - to już wymaga najczęściej wyciągnięcia i rozebrania podajnika

Opublikowano

Mi dość sporo pyłów zbiera się w rurze między czopuchem a kominem. Pierwszy raz jak rozebrałem to miałem połowę rury zawalone. Pozatym warto czyścić czujnik temperatury spalin (jeśli ma się PID). Przynajmniej raz w roku warto skuć nagar, który zbiera się na koronie retorty i na kolanie.

Wysłane z mojego TA-1021 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Na marginesie: cała rura od wylotu z kotła do komina to CZOPUCH :) Jeśli jest pozioma i prowadzona z niewielkim spadkiem do kotła, zalega w niej pył/sadza. 

Dlatego wskazane jest, aby  załamania w pionie były pod kątem co najmniej 45 stopni. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.