WojtuNie Opublikowano 29 Listopada 2019 #126 Opublikowano 29 Listopada 2019 Jak dla mnie to ta instalacja jest do przerobienia, a za to co jest bym nie zapłacił. Sprzęgło powinno mieć dwa komplety wyjść, albo zrobiony rozdział na wylocie, jeżeli ma odpowiednio duże króćce. Ta pmpa chyba na grzejniki nie może być na tej rurze zasilającej grupę mieszającą, ani przed ani za nią.
teres Opublikowano 29 Listopada 2019 #127 Opublikowano 29 Listopada 2019 Może być za nią, nawet musi być za nią.
Elber Opublikowano 6 Grudnia 2019 Autor #128 Opublikowano 6 Grudnia 2019 @teresA możesz opisać coś więcej dlaczego musi ?
WojtuNie Opublikowano 6 Grudnia 2019 #129 Opublikowano 6 Grudnia 2019 To może ja napiszę dlaczego nie może być przed. Dlatego, że wtedy w jednym obwodzie będziesz mieć dwie pompy pracujące w szeregu, a układ mieszający jest "samowystarczalny" i dodatkowa pompa będzie mu po prostu przeszkadzać co będzie skutkować ciągłym kręceniem zaworem 3D. Przy spełnionych warunkach można ją zamontować za odejściem na grupę mieszającą, ale wyjście ze sprzęgła i ten odcinek rury musi mieć odpowiednią średnicę aby zapewnić dostatek wody zarówno dla grupy mieszającej jak i pompy na grzejniki, żeby nie było sytuacji że pompy muszą walczyć między sobą o wodę. Dlatego lepiej przesadzić z wielkością sprzęgła i średnicach króćców niż dać za małe. Chcąc zrobić dobrze i na wymiar trzeba by wszystko wyliczyć.
Elber Opublikowano 6 Grudnia 2019 Autor #130 Opublikowano 6 Grudnia 2019 Tak tak, dlaczego nie może być przed to ja rozumiem :) Tu mi chodziło tylko o argumenty dlaczego nie można zrobić rozdziału na wylocie ze sprzęgła na 2 rury i na jednej zostawić tą grupę z mieszaczem, a drugą (na niej umieścić tą pompę która teraz jest za sprzęgłem od razu) podejść do tej rurki z grzejnikami w czerwonej otulinie.
WojtuNie Opublikowano 6 Grudnia 2019 #131 Opublikowano 6 Grudnia 2019 Nie no można, a nawet powinno się zrobić na wyjściu ze sprzęgła rozdział na 2 i podłączyć osobno pompy. Tak sugerowałem wcześniej.
Elber Opublikowano 6 Grudnia 2019 Autor #132 Opublikowano 6 Grudnia 2019 Tak, tylko @teres ma inne zdanie i chciałbym aby to jakoś uargumentować z powodu trudności komunikacyjnych z moim instalatorem.
KubaSko Opublikowano 6 Grudnia 2019 #133 Opublikowano 6 Grudnia 2019 Chodzi ci o to zeby na wyjsciu ze sprzęgla dac trójnik i na jednym odejsciu dac grupę a na drugie dac pompę na grzejniki? Bo jesli tak chcesz, to jak najbardziej tak mozesz zrobic a wręcz wypada tak zrobić :)
teres Opublikowano 6 Grudnia 2019 #134 Opublikowano 6 Grudnia 2019 Godzinę temu, Elber napisał: Tak, tylko @teres ma inne zdanie i chciałbym aby to jakoś uargumentować z powodu trudności komunikacyjnych z moim instalatorem. Źle mnie zrozumiałeś, ma być podział na trójniku i każda pompa osobno sobie ciągnie ile chce. U Ciebie chodziło mi o to, że najpierw masz odejście na mieszacz (do góry) i dalej prosto powinna być pompa na grzejniki.
Elber Opublikowano 6 Grudnia 2019 Autor #135 Opublikowano 6 Grudnia 2019 Ok, to którą opcje lepiej zastosować? Opcja 1 - za zaworem kulowym, a przed pompą dajemy trójnik i ciągniemy nową rurkę i na niej ta pompa (i zawór skośny z filtrem) i to połączone z pionem grzejników (czerwona) i tam gdzie na czarno pomalowałem to zaślepiamy lub Opcja 2 - przenosimy tylko pompę (i zawór skośny z filtrem) za trójnik gdzie idzie zasilanie w górę na podłogówkę ? Czy ma to jakieś konkretne znaczenie / konsekwencje ?
WojtuNie Opublikowano 6 Grudnia 2019 #137 Opublikowano 6 Grudnia 2019 Ja bym zrobił wg opcji 1, tylko trojnik przed zaworem i od niego dwa osobne zawory na poszczególne obwody, żeby było niezależne. Wtedy będzie najmniejsze prawdopodobieństwo zakłóceń.
KubaSko Opublikowano 6 Grudnia 2019 #138 Opublikowano 6 Grudnia 2019 Jakie mogą być zakłócenia w przypadku równoległej pracy pomp ?
sambor Opublikowano 6 Grudnia 2019 #139 Opublikowano 6 Grudnia 2019 3 godziny temu, Elber napisał: Ok, to którą opcje lepiej zastosować? Jak zaznaczyłeś na fot to widać że można obie - która jest łatwiejsza dla wykonawczy. Ja robiłbym wg 2 wersji - tam można dowolnie PEX odbiorów przesunąć w prawo. Tylko niech majster pamięta o zaw zwrotnym za pompa CO.
WojtuNie Opublikowano 6 Grudnia 2019 #140 Opublikowano 6 Grudnia 2019 22 minuty temu, KubaSko napisał: Jakie mogą być zakłócenia w przypadku równoległej pracy pomp ? Na 99,99 %żadne, ale w tym konkretnym przypadku może to mieć miejsce ze względu na średnicę tej rury od sprzęgła. Napisałem jak ja bym to zrobił, bo się nie znam i wolę dmuchać na zimne.
KubaSko Opublikowano 6 Grudnia 2019 #141 Opublikowano 6 Grudnia 2019 eeeee no ze zdjęcia widać że to rura 28, dom jednorodzinny spokojnie "udźwignie" :)
Elber Opublikowano 7 Grudnia 2019 Autor #142 Opublikowano 7 Grudnia 2019 Ok dzięki , a czy nad pompą dać zawór zwrotny na zasilaniu?
sambor Opublikowano 7 Grudnia 2019 #143 Opublikowano 7 Grudnia 2019 Daj, i skończ tę brazylijską telenowelę - nic się nie dzieje a w sumie ( razem z priv) grubo ponad 170 postów
Elber Opublikowano 10 Grudnia 2019 Autor #144 Opublikowano 10 Grudnia 2019 :) Ok, jest przerobione, zostało tylko dołożyć naczynie na powrocie ze sprzęgła, ale tak wczoraj wieczorem patrzę i wydaje mi się że sprzęgło jest na odwrót (o 180 stopni w poziomie) zamontowane ... czy to coś robi ??
WojtuNie Opublikowano 10 Grudnia 2019 #145 Opublikowano 10 Grudnia 2019 No faktycznie powinno być odwrotnie. Ale nie wiem jak duży to ma wpływ na pracę. Ale pewnie jakiś ma, że producent tak go wykonał..
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.