Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kocioł grzeje do zadanej temp wody w obiegu, jak są zamknięte głowice na grzejnikach i podłogówka mało bierze to czujnik temp w kotle wyłączy kocioł bez czujnika temp z pomieszczenia.

Opublikowano (edytowane)

ok , jutro zamawiam , w tygodniu postaram się skręcić .

Poproszę na priv nr . konta - jak obiecałem to za poradę się odwdzięczę :-)

Tak tylko dla mojej wiedzy , temp. na termostacie musi być zawyżona ,aby to czujnik na kotle wyłączył kocioł .Jeśli będzie np. 20 stopni , to znów nie dojrzeje grzejników ?

Mam rozumieć ze głowicami na grzejnikach mogę regulować tem. grzejników ?

Edytowane przez mazilo
Opublikowano (edytowane)
W dniu 5.11.2020 o 19:47, mazilo napisał:

Mam rozumieć ze głowicami na grzejnikach mogę regulować tem. grzejników ?

Pomieszczeń , a nie grzejników , chyba że nasz długie zasłony i zasłaniają grzejnik z głowicą

Edytowane przez mironw
Opublikowano

Temat  śmieszny ale nie do końca , czytam gdzie tylko się da i nadal nie wiem . 

Odpowietrzanie podłogówki z pompa ma odbyć się przy udziale pompy obiegowej czy bez . Fakt - większość art. mówi , ze z pompą.

1.Zamykam zawór zasilający i powrotny na podłączeniu rozdzielacza .

2.Zakręcam głowice przy grzejnikach 

3.Odkręcam automatyczne zawory odpowietrzające na obu belkach.

4.Podłączam zasilanie wody z kranu pod zawór spustowy przy zasilaniu ( tam gdzie rotametry   )

5. Podłączam waż pod zawór spustowy z belką  powrotną  ( bez rotametrów )

6. Wszystkie rotametry odkręcam na maksa .

7.Wszystkie zawory przy powrocie zakręcam prócz ostatniej pętli 

8.Uruchamiam pompę obiegowa na maksa ?????

9.Puszczam wodę .

Woda przelewa się przez pętle do momentu aż przestanie wydobywać się powietrze z węża powrotnego . Dla ułatwienia , wąż  można umieścić w naczyniu, aby było widać czy z pętli przestały lecieć pecherzyki powietrza .

Po odpowietrzaniu pętli ,zakręcamy zawór na pętli powrotnej i postępujemy analogicznie przy ciągłym otwarciu wszystkich rotametrów .

Po odpowietrzeniu całego układu zakręcamy automatyczne odpowietrzniki przy obu  belkach , następnie odkręcam głowice na maksa przy grzejnikach i odpowietrzam je zaworkami na grzejnikach .

Rotametry  ustawiam na przepływ 1,5 . Odkręcam zasilanie i powrót przy rozdzielaczu ,uruchamiam pompę obiegową.

Opublikowano

Tak jak piszesz, tylko bez punktu 8, pompa ma stać, z nią może być trochę kłopotu, ale może da sie to zrobić.

Do takiej czynności ( odpowietrzanie pętli) należy odciąć rozdzielacz zaworami przed rozdzielaczem.

Przepływy w pętlach ustawiasz podczas pracy pompy- pompa nie pracuje, przepływ= zero! 

• Lubię to 1
Opublikowano

O!

Robi się!

Ta dolna wersja będzie lepsza dla mnie, ale hydraulicznie się nie różnią.

Sprawdź tylko zaw zwrotny - czy jest strzałka na ZZ w stronę kotła 

Oczywiście brak podłączeń do PEX-a

Opublikowano (edytowane)

jasne  ze się robi :-) Chce temat zakończyć i podziękować :-) jak obiecałem .

Niestety muszę poczekać ponieważ rozdzilacz przyszedł niekompletny :-( - brak zaworów odpowietrzajaco spustowych i uszczelka pod zegarem uszkodzona .

Redukcje pod pex z 1”na 1/2” może być ?

i jeszcze czysto teoretycznie ,która pompa jest nowsza ?

68FCBF0D-E925-416A-BD47-2ABABD1E2981.thumb.jpeg.1af208426f69c5b525bff987ca8aba8b.jpeg2F4E20AB-7AD7-4AC1-A5D2-27B2A8298491.thumb.jpeg.42c1c4a09bee46aa563379ff35edc5f4.jpeg

Edytowane przez mazilo
Opublikowano
Godzinę temu, sambor napisał:

Sprawdź tylko zaw zwrotny - czy jest strzałka na ZZ w stronę kotła 

narazie jest do góry więc trzeba obrucić  w dół

Opublikowano

sambor - gdzieś doczytałem ( twoja opinia ) „...powinno zamontować się zawór odpowietrzający automatyczny na zasilaniu i ręczny lub automatyczny zakręcony na powrocie ...”

Mam rozumieć ,ze aby było idealnie to najlepiej tak to wykonać ?

Po całym odpowietrzeniu ogrzewani zawór na zasilaniu ma być cały czas aktywny zawór a na powrocie zamknięty ?

Opublikowano

Z pompami jeszcze nie wiem co się dzieje , ale wysłali mi inna pampę niż w opisie ( może to nowszy model - nie  wiem ), inne odpowietrzniki i uszkodzoną uszczelkę przy termometrze . 

Jesli wszystko może być to skręcę w sobotę .

Opublikowano
W dniu 10.11.2020 o 14:04, mazilo napisał:

Redukcje pod pex z 1”na 1/2” może być ?

o jakim pex-ie mówisz bo chyba nie do zasilania rozdzielacza