janek4321 Opublikowano 31 Lipca 2019 #1 Opublikowano 31 Lipca 2019 Dzien dobry niebawem będę robić podłogówkę a domu 120m2 i zastanawiam się czy rotametry są potrzebne? W sumie to jest element który możne się zepsuć. Więc po co komplikować system? Czy nie wystarczy na początku wyregulować system np za pomocą termometra przykładanego do każdej z pętli, lub na 'czuja' i niech to Sobie hula...? Uznaję zasadę że im prościej tym lepiej. Pozdrawiam J.
Gość Digitrax Opublikowano 31 Lipca 2019 #2 Opublikowano 31 Lipca 2019 Tak są potrzebne do poprawnej pracy podłogówki poprzez wyregulowanie jej przepływów. Nie kombinuj tylko zrób to zgodnie ze sztuką.
janek4321 Opublikowano 31 Lipca 2019 Autor #3 Opublikowano 31 Lipca 2019 Czytam że to może się psuć cieknąć itd. Nie chodzi mi o oszczędności bo ceny rozdzielaczy są takie same. Przecież mogę raz ustawić taki rozdzielacz i spokój. Rozdzielaczy będę miał dwa, jeden na parter drugi na piętro. Pętli 4 i 5, każda po około 80m bieżących. Do poprawnej pracy Rozdzielacz potrzebny nie jest Przecież...
Gość Digitrax Opublikowano 31 Lipca 2019 #4 Opublikowano 31 Lipca 2019 Noworodki też umierają ... W jaki sposób chcesz wyrównać przepływy w pętlach by np w każdej było po 1,5 litra na minutę ? Bez rotametrów to się nie uda.
Gonzo19 Opublikowano 31 Lipca 2019 #5 Opublikowano 31 Lipca 2019 mam wrazenie, ze to ten sam gosc co na FM o niku Janekk1234 i te same śpiewki https://forum.muratordom.pl/showthread.php?129585-PODŁOGÓWKA-samemu-jak-uniknąć-błędów&p=7814883&viewfull=1#post7814883
janek4321 Opublikowano 31 Lipca 2019 Autor #6 Opublikowano 31 Lipca 2019 A czemu mają być równe przepływ? Nie o przepływy chodzi tylko o to aby w danym pomieszczeniu było ciepło. W pierwszym tygodniu pracy układu skręcę wszystkie na 80% a potem jak któryś pokój będzie zimny to odkręcę. Można też zmierzyć temp powrotu danej pętli i wtedy regulować.
KubaSko Opublikowano 31 Lipca 2019 #7 Opublikowano 31 Lipca 2019 Zrob jak piszesz, nie dawaj rozdzielacza z rotametrami. Takiej odpowiedzi oczekujesz taką masz. "Polak to jest baran i trzeba go strzyc" jak powiedział kiedys handlarz samochodami odnosnie cofania liczników.
janek4321 Opublikowano 31 Lipca 2019 Autor #8 Opublikowano 31 Lipca 2019 Ależ przykład kolega przytoczył. Jak kulą w płot.
Gość Digitrax Opublikowano 1 Sierpnia 2019 #9 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 A co tu udowadniać ? Tak samo jakbyś pytał dlaczego auto do stabilnej jazdy musi mieć minimum 4 koła bo ty byś to chciał zrobić na 3. Na nic Tobie nasze rady bo z góry obrałeś swoja wizję, więc nikt nie będzie się wysilać i udowadniać, że białe jest białe a czarne czarne.
marwol Opublikowano 1 Sierpnia 2019 #10 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 W pierwszym tygodniu pracy układu skręcę wszystkie na 80% a potem jak któryś pokój będzie zimny to odkręcę. Można też zmierzyć temp powrotu danej pętli i wtedy regulować. Czym pętle skrecisz?Czym wyregulujesz po zmierzeniu temp powrotu danej pętli? I teraz pomyśl. Wszędzie masz ciepło, a w pokoju u dziecka zimno. Bez rotametrow jak wszystko podgonisz to u bąbelka masz wreszcie ciepło, ale w pozostałych pomieszczeniach bardzo ciepło. W sypialni ukrop, ze spac sie nie da. Jak rozwiazesz ten problem bez rotametrow? Rotametry dają Ci możliwość regulacji każdego pomieszczenia osobno, bez wpływu na pozostałe. I tak, psują się jak wiele innych rzeczy. Ale koszt i czas wymiany jest symboliczny
janek4321 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Autor #11 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 9 godzin temu, marwol napisał: Czym pętle skrecisz? Czym wyregulujesz po zmierzeniu temp powrotu danej pętli Rotametry dają Ci możliwość regulacji każdego pomieszczenia osobno, bez wpływu na pozostałe. Przecież zawory będą tak czy inaczej. Rotametr to wskaźnik. Będzie zimno to zwiększe przepływ.
Gonzo19 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 #12 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Rotametr to nie tylko wskaźnik, ale nie ważne, zrób bez rotametrow tak jak chcesz a później opisz swoje boje. Bez sensu ta dyskusja, o ile można tak nazwać ten temat.
janek4321 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Autor #13 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 To jaką funkcje ma jeszcze rotametr oprócz wskazującej?
janek4321 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Autor #15 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 To dla mnie nowość dotąd myślałem że Funkcję regulacyjną ma zawór którym kręcąc zmieniam średnicę przepływu. Rotametr z kolei jest wskaźnikiem.
Gonzo19 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 #16 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 1 godzinę temu, janek4321 napisał: To jaką funkcje ma jeszcze rotametr oprócz wskazującej? a po co Ci to wiedzieć, średnio inteligentny juz dawno przeczytałby z 1000 stron na ten temat w internecie i się dowiedział, Tobie to nie potrzeba, myśl sobie dalej tak jak myślisz.
sambor Opublikowano 1 Sierpnia 2019 #17 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Zawory mają funkcję odcinania, ponadto ich charakterystyki przepływu są nieliniowe. Do regulacji służą rotametry.
Gonzo19 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 #18 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 @sambor, nie tłumacz mu, on na wszystkich forach tą sama śpiewkę nadaje. pewnie tak zrobił i teraz na silę szuka potwierdzenia swojej teorii.
janek4321 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Autor #19 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 O proszę nawet takie sprzedają. Mam ubaw widząc jakie poruszenie można zrobić chcąc kupić sobie taki rozdzielacz BEZ NIEZBĘDNYCH ROTAMETRÓW https://pex.pl/p/241/6003/rozdzielacz-mosiezny-standard-imbus-10-obwodow-rozdzielacze-grzejnikowe-na-kluczyk-rozdzielacze.html
Gonzo19 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 #20 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 te akurat sa do grzejników, ale dla ciebie mogą być do wszystkiego, nawet kran możesz sobie z nich zrobić pod prysznicem do sterowania dyszami. ja mam takie do grzejników właśnie, bo do podłogówki się nie nadają ty nawet nie umiesz przeczytac w jakim dziale je znalazłeś, ale podpowiem rozdzielacze grzejnikowe na kluczyk
marwol Opublikowano 1 Sierpnia 2019 #21 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 To dla mnie nowość dotąd myślałem że Funkcję regulacyjną ma zawór którym kręcąc zmieniam średnicę przepływu. Rotametr z kolei jest wskaźnikiem. A pokręć rotametrem to zobaczysz co się stanie. Magia Panie
marwol Opublikowano 1 Sierpnia 2019 #22 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 O proszę nawet takie sprzedają. Mam ubaw widząc jakie poruszenie można zrobić chcąc kupić sobie taki rozdzielacz BEZ NIEZBĘDNYCH ROTAMETRÓW https://pex.pl/p/241/6003/rozdzielacz-mosiezny-standard-imbus-10-obwodow-rozdzielacze-grzejnikowe-na-kluczyk-rozdzielacze.htmlZdanie klucz dla Ciebie z opisu powyżej : Możliwość niezależnego sterowania każdej pętliJak to osiągnąć? Spytaj producenta :)
Gonzo19 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 #23 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 5 minut temu, marwol napisał: Godzinę temu, janek4321 napisał: To dla mnie nowość dotąd myślałem że Funkcję regulacyjną ma zawór którym kręcąc zmieniam średnicę przepływu. Rotametr z kolei jest wskaźnikiem. A pokręć rotametrem to zobaczysz co się stanie. Magia Panie on nie potrafi, bo nie wie jak go odblokować :D
janek4321 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Autor #24 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 48 minut temu, Gonzo19 napisał: te akurat sa do grzejników, ale dla ciebie mogą być do wszystkiego, nawet kran możesz sobie z nich zrobić pod prysznicem do sterowania dyszami. ja mam takie do grzejników właśnie, bo do podłogówki się nie nadają ty nawet nie umiesz przeczytac w jakim dziale je znalazłeś, ale podpowiem rozdzielacze grzejnikowe na kluczyk Te akurat nie są do grzejnikow tylko do ogrzewania plaszczyznowego m.in. Podłogowego
janek4321 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Autor #25 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 22 minuty temu, marwol napisał: Zdanie klucz dla Ciebie z opisu powyżej : Możliwość niezależnego sterowania każdej pętli Jak to osiągnąć? Spytaj producenta :) I dokładnie to będę w stanie osiągnąć takim prostym rozdzielaczem z zaworami grzejnikowymi z dlawikiem. Układ który będzie niezawodnym. A nie jakieś plastikowe gooowno tzn. Rotametr.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.