SONY23 Opublikowano 19 Lipca 2019 #26 Opublikowano 19 Lipca 2019 Może jednak decyzja o wywaleniu szybra była zbyt pochopna ? Wygląda na to, że w jednym przypadku na dziesięc może być on jednak użyteczny...
Gość Opublikowano 19 Lipca 2019 #27 Opublikowano 19 Lipca 2019 @SONY23 Być może,ale chyba gdzieś go schowałem. I tak przydałby się szyber taki na ząbki a nie tak jak tamten był na sprężynkę. Dokładnie tak wyglądał
Duck Opublikowano 19 Lipca 2019 #28 Opublikowano 19 Lipca 2019 Rozumiem, że próbujesz rozwiązać dwie sprawy, eliminować możliwe, na tą chwilę na szczęście epizodyczne, fuknięcia i zwiększyć sprawność spalania a bijesz z się z myślami czym w tym celu zaryzykować, RCK czy przepustnicą, jedno działa automatycznie przy drugim musisz sobie odpowiedzieć na pytanie kogo obarczysz obsługą. W trakcie kolejnych faz procesu spalania ta osoba będzie musiała na bieżąco reagować, będzie uziemiona przy kotle, chyba, że znajdziesz to optymalne położenie przesłony zapewniające dobre warunki dla całego cyklu spalania zasypu. Wygląda, że trzeba będzie wykonać trochę prób jak skorelować działanie klapki i przepustnicy, w moim rozwiązaniu przesłona zamyka się stopniowo i dopiero wówczas gdy klapka PP już nie pracuje i najpierw otwiera się przepustnica do ok. 40 - 50% a dopiero po kilku sekundach może zadziałać klapka. Trzeba uważać, żeby przy mocno przysłoniętej przepustnicy nie podnosić klapki PP
mikkei Opublikowano 20 Lipca 2019 #29 Opublikowano 20 Lipca 2019 Ten RCK może to i bedzie tutaj dobre rozwiązanianie . Najtanszy 80mm od darco to koszt 150zł - jc jak sie nie sprawdzi zawsze możesz odsprzedać na olx. Moim zdaniem lepsze to niż te szybry razem wzięte.
deFuz Opublikowano 20 Lipca 2019 #30 Opublikowano 20 Lipca 2019 Też miałem problemy z dużym ciągiem kominowym i postanowiłem zamontować RCK, wybrałem darco 150mm, co okazało się trafnym rozwiązaniem, pali się spokojniej, stabilniej, a RCK otwiera się tylko wtedy kiedy powinien. Przed montażem rck ściana przez która przebiega komin zawsze była dość nagrzana, teraz jest ledwo ciepła.
Gość Opublikowano 20 Lipca 2019 #31 Opublikowano 20 Lipca 2019 @mikkei No masz rację tylko nie spotkałem nikogo kto by go używał w mieszkaniu i mógłby coś powiedzieć na ten temat-np czy klapka stuka itp. @deFuz Kocioł w piwnicy pewnie?
deFuz Opublikowano 20 Lipca 2019 #32 Opublikowano 20 Lipca 2019 Zgadza się, kocioł jest w piwnicy, ale klapka rzeczywiście wydaje dźwięki, przy mocniejszym podmuchu, bądź jak klapka tylko na chwile się uchyli i zaraz całkowicie zamknie, bywa że słychać stukniecie
Gość Opublikowano 20 Lipca 2019 #33 Opublikowano 20 Lipca 2019 @deFuz Czyli ciąg dobry,ale noce nieprzespane:)
mikkei Opublikowano 20 Lipca 2019 #34 Opublikowano 20 Lipca 2019 Jc zawsze można podkleić coś na taśmie 2 stronnej aby nie obijała blacha od blachy- Zreszta można całośc zakryć jakąś szafką czy czymś aby tłumiło hałas i aby tego nie widać. Możliwości jest masa.
Gość Opublikowano 20 Lipca 2019 #35 Opublikowano 20 Lipca 2019 @mikkei Miałem tak obklejony miarkownik kepas i było słychać stuki na tyle,że tacie przeszkadzało-poprosiłem producenta o wolniejszą reakcję przymykania,więc problem rozwiązany. Zakryć tego nie mogę bo to by było zaraz za kotłem,ale nie byłoby widoczne. Ogólnie wolałbym pójść w ten zawirowywacz/szyber tym bardziej,że myślę nad ogrzewaniem mieszkania w dzień kotłem a w nocy klimą,ale to czas pokaże,więc musiałby pamiętać o zamykaniu rck.
mikkei Opublikowano 20 Lipca 2019 #36 Opublikowano 20 Lipca 2019 47 minut temu, Jamjestcichy napisał: miarkownik kepas i było słychać stuk Ja mam pokój nad kotłownią i to po przekątnej i czasami słychać jak działa gdy temp a miarkownik próbuje działać. RCK w porównaniu do tego to jak v12 mercedesa do warkotu malucha.
Gość Opublikowano 20 Lipca 2019 #37 Opublikowano 20 Lipca 2019 @mikkei Dobrze to czytać :) Tak jak pisałem,producent ma mi poprawić miarkownik. A jak duży masz komin? Zauważyłeś zmiany w stałopalności itp po zastosowaniu rck?
deFuz Opublikowano 24 Lipca 2019 #38 Opublikowano 24 Lipca 2019 W dniu 20.07.2019 o 18:41, Jamjestcichy napisał: @deFuz Czyli ciąg dobry,ale noce nieprzespane:) Nie no bez przesady :) jedyne pomieszczenie w którym słyszę klapkę RCK jest kuchnia która się znajduje zaraz nad kotłownia :) ale nie jest to jakieś uciążliwe ani bardzo głośne, jak dobrze się wsłucham to coś tam słychać :)
mikkei Opublikowano 15 Sierpnia 2019 #40 Opublikowano 15 Sierpnia 2019 https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/24412-regulator-ciągu-kominowego-za-i-przeciw/
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.