Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kostrzewa TBL Compact 16 kW - moje boje z tym kotłem...

tomek1979b

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, tomek1979b napisał:

Proszę o podpowiedź czy tak powinien chodzić kocioł w trybie auto. 

U mnie w trybie Automatycznym kocioł grzeje tylko siebie, zadana jest 55C, podbija do 60C i się wyłącza bez względu na to, że temperatura zadana CWU nie została jeszcze osiągnięta (dalej pracuje tylko pompka) i tak samo przy grzejnikach w trybie ZIMA. O co chodzi??

Gdy kocioł osiągnie zadaną widać zamiast ustawionej 55C - 7C ale odpali się znowu dopiero jeżeli np. CWU spadnie znowu o histerezę zadanej. 

Dzisiaj w domu mieliśmy 21C, chciałem odpalić kocioł i ustawiłem 23C i zmieniłem z LATO na ZIMA. Regulator odpalił ale zamiast zacząć rozpalanie to ruszyła pompa od CO. Temperatura na kotle z 56C spadła na 48C i dalej spadała. Na wyświetlaczu wyświetlana zadana 7C...

Kolego tomek1979b@ masz tam niezły bajzel w tych nastawach , nie ogarniam o co w tym chodzi , czy masz jakieś sterowanie pogodowe  temperaturą kotła włączone czy co , radzę ci poczytaj na spokojnie instrukcję sterownika oraz termostatu pokojowego jeśli posiadasz , tak ze zrozumieniem  , na pewno nie tak to powinno być .

Opublikowano

Jest termostat pokojowy. Ten co podłączał powiedział że w trybie auto sie nie da jak chce grzać na grzejniki bo się kocioł wyłącza zanim złapie temp na nich i zmienił na ciągły. Tylko po co mi ciągły latem do CWU... dobrze że znam kod serwisowy to sobie na LATO zmieniłem.

Opublikowano

Nie no fajny instalator, większych głupot nie słyszałem. Dobrze że ten serwis do Ciebie przyjedzie.

Opublikowano

Nie, ale nie będę mówił tego głośno żeby kolegi nie zmartwić.

Opublikowano

Koledzy, zmieniłem dawkę startową z 60g na 40g i od 3 odpaleń nie było alarmu. Płomień również pojawia się nie po 6-7 min jak już się odpalał tylko po 4. Ale co zwykły użytkownik tych kotłów może zrobić w takiej sytuacji, skoro ta opcja jest w ustawieniach serwisowych do których kod zna tylko serwisant...

Opublikowano

Mój autoryzowany jak na dzień dobry zablokował mu się pellet w rurze to od razu z palnika powywalal różne rzeczy. A wystarczyło rurę wyprostować. Oczywiście wszytko pomontowalem z powrotem i do dziś chula bez zajakniecia. 

Edit, tylko nie zdrac że znasz kod bo Ci zmienią 

Opublikowano

O to mi chodzi z tą pracą w trybie auto jest coś nie tak. Jest termostat pokojowy. Jest czujnik na CWU. I teraz temperatura w bojlerze spadła poniżej zadanej. Kociołek się fajnie odpalił, ale dobił do swojej zadanej 55C pociągnął jeszcze do 60C jak w instrukcji o pracy w trybie auto i się wygasił!. Jasne do 50C na CWU dociągnie i tak bo przez godzinę pompka jeszcze pracuje, ale to chyba nie o to chodzi..

20190716_194555_resized.jpg.c716ac6508cff0594661c4eae3c855ab.jpg20190716_194602_resized.jpg.a2ff96e85f2bf1969ed0cb30eafef622.jpg

Opublikowano

Pewnie masz pracę z FL. To tak działa. Ja wyłączyłem u siebie FL o przeszedłem na ustawienia ręczne 

Opublikowano

Tak jest na FL, ale to chyba tylko chodzi że moduluje płynnie mocą zamiast 3 sztywnych nastaw - FL chyba nie ma wpływu na tryb auto i wygaszanie kotła przed dogrzaniem CWU lub CO.

Opublikowano

Gucio a nie moduluje mocą, hajcuje na maxa a jak dojdzie do zadanej to wtedy zaczyna modulowac do tych zadana plus 5 stopni. Masz dużą różnicę zadanej kocioł -cwu. Ustaw cwu na 55st to wtedy się nie wyłączy 

Opublikowano

Dobrze, to teraz tak. W domu 19C. Ustawiam na termostacie pokojowym 23C. Kocioł się odpala i chodzi z jakąś godzinę zanim się nagrzeje i grzejniki. W domu podniosła się temperatura może do 20C i kocioł się wyłączył ponieważ osiągnął 60C. Próbował się odpalić po 30 min. jak temperatura na nim spadła do 50 (histereza 5). Tak to powinno wyglądać z FL?? 

Gość Trener40
Opublikowano
Godzinę temu, tomek1979b napisał:

Dobrze, to teraz tak. W domu 19C. Ustawiam na termostacie pokojowym 23C. Kocioł się odpala i chodzi z jakąś godzinę zanim się nagrzeje i grzejniki. W domu podniosła się temperatura może do 20C i kocioł się wyłączył ponieważ osiągnął 60C. Próbował się odpalić po 30 min. jak temperatura na nim spadła do 50 (histereza 5). Tak to powinno wyglądać z FL?? 

Jeżeli w domu  nie została osiągnięta zadana temp, a kocioł swoją temp  osiągnął, to powinie zejść z mocą i "prykać sobie" tak długo aż nie zostanie osiągnięta temp w domu. 

Masz tam coś namieszne w ustawianiach.... 

Opublikowano

A jak nawet zacznie "prykac" a temp dalej rośnie bo np.pompka od co ma za małą wydajność? 

Nie ma co dyskutować bo nawet nie wiadomo jaki jest schemat tej instalacji 

Opublikowano

Instalacja prosta podstawowa wręcz, z zaworem 3D+siłownik i pompą kotłową na powrocie. Same grzejniki. Pompka grundfos alpha1L - daje radę na 1 biegu. Nie chcesz nie dyskutuj. 

Gość Trener40
Opublikowano
6 minut temu, Gonzo19 napisał:

A jak nawet zacznie "prykac" a temp dalej rośnie bo np.pompka od co ma za małą wydajność? 

To by temp kotła doszła do krytycznej ( czyli przegrzanie kotla i przymusowe wygaszanie ), a nie do 60 st. 

Opublikowano
1 godzinę temu, tomek1979b napisał:

to teraz tak. W domu 19C

Przepraszam ze nie na temat ,ale pozwolę sobie zapytać ,w jakiej częsci kraju pan mieszka ? skoro  panuja tam tak ekstremalnie niskie temp zewnetrzne ,że dom wychładza się do 19 stopni ? u mnie w lubelskim odkąd ustąpiły upały ,temp w domu jak dotąd nie spadła poniżej 23,5 stopnia dom oczywiście wietrzony ,za dnia okna otwarte ...stąd moje zdziwienie i pytanie jakim cudem u kogoś w domu temp spadła do 19 stu stopni ? ...u mnie pierwsze uruchomienie kotła odbywa się zwykle we wrzesniu lub pażdzierniku gdy  temp zewnętrzne spadają poniżej 10 stopni ,a  w domu temp zaczyna zblizać sie do ok  20,5 -   21 stopni .A tak juz apropo tematu ,to ustawianie temp zadanej kotła ,na poziomie zalecanej dla paleciaków temp.powrotu 55 stopni ,to jakieś nieporozumienie i znecanie się nad kotłem ...to ile wtedy jest na powrocie ?

Opublikowano
Przepraszam ze nie na temat ,ale pozwolę sobie zapytać ,w jakiej częsci kraju pan mieszka ? skoro  panuja tam tak ekstremalnie niskie temp zewnetrzne ,że dom wychładza się do 19 stopni ? u mnie w lubelskim odkąd ustąpiły upały ,temp w domu jak dotąd nie spadła poniżej 23,5 stopnia dom oczywiście wietrzony ,za dnia okna otwarte ...stąd moje zdziwienie i pytanie jakim cudem u kogoś w domu temp spadła do 19 stu stopni ? ...u mnie pierwsze uruchomienie kotła odbywa się zwykle we wrzesniu lub pażdzierniku gdy  temp w domu spadnie poniżej   21 stopni ...do 19 nigdy nie udalo mi sie wychlodzić .....

To wyobraź sobie ze ja mam 20 a w upały miałem 23.
Zgadnij dlaczego
Opublikowano
10 minut temu, marekrokit napisał:

Przepraszam ze nie na temat ,ale pozwolę sobie zapytać ,w jakiej częsci kraju pan mieszka ? skoro  panuja tam tak ekstremalnie niskie temp zewnetrzne ,że dom wychładza się do 19 stopni ? u mnie w lubelskim odkąd ustąpiły upały ,temp w domu jak dotąd nie spadła poniżej 23,5 stopnia dom oczywiście wietrzony ,za dnia okna otwarte ...stąd moje zdziwienie i pytanie jakim cudem u kogoś w domu temp spadła do 19 stu stopni ? ...u mnie pierwsze uruchomienie kotła odbywa się zwykle we wrzesniu lub pażdzierniku gdy  temp zewnętrzne spadają poniżej 10 stopni ,a  w domu temp zaczyna zblizać sie do ok  20,5 -   21 stopni .A tak juz apropo tematu ,to ustawianie temp zadanej kotła ,na poziomie zalecanej dla paleciaków temp.powrotu 55 stopni ,to jakieś nieporozumienie i znecanie się nad kotłem ...to ile wtedy jest na powrocie ?

Panie Mądraliński nie wszyscy mieszkają w nowych ocieplonych domach. Temperatury przez tydzień poniżej 10C w lipcu spadały.

Gość Trener40
Opublikowano
6 godzin temu, tomek1979b napisał:

Dzisiaj w domu mieliśmy 21C, chciałem odpalić kocioł i ustawiłem 23C i zmieniłem z LATO na ZIMA. Regulator odpalił ale zamiast zacząć rozpalanie to ruszyła pompa od CO. Temperatura na kotle z 56C spadła na 48C i dalej spadała. Na wyświetlaczu wyświetlana zadana 7C...

Kolego Tomku... A sprawdź parametr " start pomp", bo pewnie jest nisko ustawiona. Kocioł powinien się załączyć przy takiej temp jakiej wlasnie jest ustawiony ten parametr. 

P. S. 

7 st, jaką pokazuje sterownik, to temp przy jakiej zalączy się kocioł jeżeli by takową osiągnął ( takie zabezpieczenie przed zamarznięciem) 

..., i tak jak kolega powyżej pisał... Czytaj, czytaj i jeszcze raz czytaj instrukcje.  

Wydaje mi się, że niepotrzebnie siejesz zamęt, bo sam duzo nie rozumiesz, a my razem z Toba brniemy w to wszystko. 

Opublikowano
3 godziny temu, tomek1979b napisał:

20190716_194555_resized.jpg.c716ac6508cff0594661c4eae3c855ab.jpg20190716_194602_resized.jpg.a2ff96e85f2bf1969ed0cb30eafef622.jpg

Jeśli chcesz,żeby wygasił od temperatury CWU to trzeba zwiększyć temperaturę zadaną na kotle.

Albo wcześniej palnik  musiałby schodzić z mocą.Ale na FL idzie z pełną mocą i dopiero gdy dojdzie do zadanej zaczyna modulować.Słaby odbiór nie jest w stanie wyhamować kotła na tyle by sobie pyrkał,aż czujnik CWU da sygnał do wygaszenia.

U mnie czujnik CWU wygasza kocioł przy 45 a na kotle przy zadanej 70 jest w momencie wygaszenia 57.

Palnik ustawiłem tak,że do 50 stopni idzie z mocą 12KW,a od 50 schodzi do 8KW.A gdyby jeszcze przeciągnął to od 65 schodzi na 5KW.

Wygaszenie palnika od czujnika CWU tylko w trybie lato.

Opublikowano

Widzę, że kolega @g69 mnie ubiegł :-)

Kolego Tomaszu, wyłącz tryb Fl do grzania CWU, skoro nie wiesz, jak to funkcjonuje. Temperatura zadana kotła na 70, histereza kotła na 15. Start pomp od 50. Histerezy dla trzech poziomów mocy podobnie, jak przedstawił to kolega w poprzednim poście

Pytanie tylko jak zdefiniowane są u Ciebie te 3 progi mocy palnika.

Proponuję dla mocy 100% ustawić 15kw, dla mocy 50% 11kw, histereza 10 , dla 30% 5kw, histereza 5

Jeśli sterownik pozwala na ustawienie wybiegu pompy CWU po dojściu do zadanej, to też warto z tego skorzystać

Zakładam, że wydajność podajnika , nadmuchy i kaloryczność paliwa ustalone są prawidłowo

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.