Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Naczynie przeponowe cwu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

tu masz zdjęcia FlowJet'a firmy Reflex opisany przez @emigrant  post #164

Edytowane przez Gonzo19
Opublikowano

a myślisz, ze to jest jakieś drogie? to sa zwykłe naczynia, tylko specjalnie dedykowane do cwu , FlowJeta nie musisz kupować, trójnik jest w komplecie

Opublikowano (edytowane)

no to prościej się nie da, po drodze na rurze zasilania zimnej wody do bojlera wstawiasz tylko trójnik i po wszystkim. naczynie przykręcasz do tego trójnika. A jak chcesz mieć możliwość odłączania zbiornika w celu np. wymiany, konserwacji itp. to w trójnik wkręcasz Flowjeta a do Flowjeta zbiornik. Wstawiałem zdjęcie wcześniej ale masz jeszcze raz z opisemDSCN0225.thumb.jpg.eaabb65b2143386af625621097e3bfc7.jpg

Jak chcesz więcej zdjęć, to dopiero w przyszłym tygodniu zrobię, będą po ukończeniu całej działającej instalacji

Edytowane przez Gonzo19
Opublikowano (edytowane)

@Gonzo19

Czyli u Ciebie jest naczynie przepływowe,tak wnioskuję.

Ja jedynie znajdę miejsce (może) na naczynie ze stojącą wodą.

Bardzo Wam dziękuję.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

tak, mam naczynie przepływowe, a miejsce na takie znajdziesz wszędzie w kotłowni. zobacz jak u mnie idzie zimna i ciepła woda użytkowa. niebieski zimna, czerwony ciepłaDSCN0236.thumb.JPG.bde042d6c7011e75362251fcaa07f159.JPG

Opublikowano

@Gonzo19

Tak,tylko że wszystko już mam porobione a między bojlerem a ścianami jest też niewiele miejsca i tak myślę wrzucić naczynie na strych bo znajduje się on zaraz nad bojlerem.

Opublikowano

jak na strychu nie ma ujemnych temperatur to może być, ale mogą być trudności w obsłudze.

Opublikowano

@Gonzo19

Hmm,w jakiej obsłudze:)

Na strychu mam nw dobrze zabezpieczone i zimę przetrwało pod kołderką z wełny. Na czujniku wskazywało w najzimniejsze dni jakieś 10°C,więc ok.

Opublikowano

nie wiem, zakładam, ze czasami coś trzeba przy nim zrobić, a co? diabli wiedzą.

Opublikowano

To nie jest zabezpieczenie bojlera przed zbyt dużym wzrostem ciśnienia, to tak jakbyś patykiem przez okno hamował samochód.

To jest po to aby woda podczas zamykania nie tłukła w instalację- taki tłumik hałasu.

• 2 lata później...
Opublikowano

Jak zatem winno być zamontowane naczynie przeponowe do CWU. Ja obecnie mam do dołu. Widzę, że sporo schematów, gdzie naczynie jest skierowane do góry.

Jak zatem jest prawidłowo ?