Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Vaillant VC 206/5-5 czy VC 256/5-7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Planuję w tym roku remont kotłowni. Stary piec zasypowy chcę zastąpić kotłem gazowym kondensacyjnym. Tak jak w temacie rozważam montaż któregoś z tych dwóch modeli wraz z zasobnikiem 120l.  Mam pytanie do znawców kotłów VAILLANT.  Czy warto zainwestować w dużo droższy model VC 256/5-7 ?  Czy rzeczywiście jest różnica w jakości wykonania, kosztach eksploatracji, a wyższą cenę zakupu zrekompensuje  mniejsze zużyciu gazu?

Warunki techniczne: powierzchnia 120 m2 , dom z lat 70 nieocieplony, ale będzie 10 cm styropianu, do tej pory zużywałem ok 3,5 tony węgla więc z tymi stratami ciepła nie jest aż tak żle, układ grzewczy stary grawitacyjny ale zmienię instalację na miedzianą.

Który kocioł wybrać?

Opublikowano

W cenie tego kotła masz tanszy termet lub junkers. Instalacja grzejnikowa = lepszy nie potrzebny niz w/w.

5.7kw w vailancie moze byc za dużo i kociol bedzie sie czesto wylaczal.

Co do ocieplenia, wazniejszy jest strop.

Opublikowano

Wybrałem markę VAILLANT ze względu na dostępność serwisu. Natomiast co do mocy kotła to:

VAILLANT VC  ecoTEC 206/5-5 ma zakres mocy 4,2-21,7 kW

VAILLANT VC ecoTEC exclusive 256/5-7 zakres mocy 1,9-21,6 kW

Ze względu na szerszy zakres modulacji ten drugi wydaje się oszczędniejszy. Ale czy ze względu na dużo wyższą cenę zakupu i podane przeze mnie warunki jest lepszym rozwiązaniem?

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam, pytanie do slaw111, jaki w końcu wybrałeś piec. Jestem ciekawy bo mam ten sam problem. Wybieram między vc 146 a vc exclusive 256/5-7. Różnica w cenie 3tys. W cenie exclusive mam 3 pakiety i lepszy zasobnik 150l wersja 6M jest on lepiej izolowany. Pytanie czy warto zapłacić tą różnicę. Aha, trzy pakiety czyli colormatic 700, moduł internetowy vr 920 i szacht. W vc 146 jest zasobnik 150l wersja 6B, colormatic 700 i szacht.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam, mam od grudnia 2017 ecoTEC exclusive 256 w domu, chciałem zamontować coś dobrego , nie taniego. Niestety już dwa razy uszkodził mi się czujnik CO błąd F55, przyczyna nie znana , instalator rozkłada ręce, raz wymiana na gwarancji raz poza. Myśle że nie wybrał bym kolejny raz tego modelu. Gaz tankowany u najlepszego dostawcy , nie oszczędzane na przeglądach a i tak to samo. 
Wychodzi na to że spalone dwa zbiorniki gazu i czujnik muszę wymieniać .

Opublikowano
Godzinę temu, mrcichy napisał:

Niestety już dwa razy uszkodził mi się czujnik CO błąd F55, przyczyna nie znana , instalator rozkłada ręce, raz wymiana na gwarancji raz poza

Temat znany wszystkim, szerzej jest omawiany np tu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1877510.html

Po prostu błąd konstrukcyjny tego czujnika i miejsca jego montażu.

• 1 rok później...
Opublikowano
W dniu 19.04.2020 o 07:46, mrcichy napisał:

Witam, mam od grudnia 2017 ecoTEC exclusive 256 w domu, chciałem zamontować coś dobrego , nie taniego. Niestety już dwa razy uszkodził mi się czujnik CO błąd F55, przyczyna nie znana , instalator rozkłada ręce, raz wymiana na gwarancji raz poza. Myśle że nie wybrał bym kolejny raz tego modelu. Gaz tankowany u najlepszego dostawcy , nie oszczędzane na przeglądach a i tak to samo. 
Wychodzi na to że spalone dwa zbiorniki gazu i czujnik muszę wymieniać .

Też mam exclusive 256 i właśnie wyskoczył mi błąd F.55. Kocioł nie ma nawet roku. Piszesz że raz wymienili Ci czujnik na gwarancji a raz poza. Dlaczego poza? Nie uznali tego na gwarancji czy już minęła?