Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No tak trzeba dużo cierpliwości do tych ustawień i czasu. Ale mam nadzieję ze w rezultacie uzyskać taki popiół jak ty :-) poprzedni Eko groszek miałem jeszcze mocniejszy 30 J. 

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

PanowiePanowie pomocy !! Już osiwiałam a za chwilę wyłysieje...Mam piec Stalmarka eko Vegas 18kw z PIDem. Mam teraz ustawione na pompy rownolegle. Szaleje mi wentylator podczas trybu pracy pomimo, że mu zmieniłam w serwisowych (oczywiście po konsultacjach z serwisem)...Tak wygląda moje menu serwisowe:

min wentylator roboczy na 19

max wentylator roboczy na 32.

Minimalna praca podajnika mam 8 sek a maks 12 sek

Min przerwa podajnika 25 sek a maks przerwa podajnika 38.

Jak wchodzi w tryb nadzoru i mu zaglądam to na retorcie mam lekką zapadnie...a nie kopczyk. Podczas "odpoczynku " mam ustawione podawanie 10 sek co 5min. przy współczynniku nadmuchu na -5 .Ekogroszek (eko clasic 24). Coś mam chyba nie tak ustawione podczas trybu pracy...Aaaaa i jeszcze zauważyłam, że rządzi się swoimi prawami gdy ma grzać wodę (tak wentylator szalał przy priorytet bojlera, że wydmuchał sobie prawie wszystko z retorty). Tak jakby nie reagował na jakiekolwiek ustawienia... Dlatego Pan z serwisu zasugerował zmianę na pompy rownolegle... Idzie oszaleć !! Jak tak dalej będzie to się chyba wyprowadzę do bloku.... Poradzicie coś, proszę ))) Pozdr Marta

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

witaj marta przeczytałem twój post bo posiadam ten sam kocioł co ty i palę w nim drugi sezon będąc teraz zadowolonym z tego kotła.Miałem w tamtym sezonie bliźniaczy problem ale teraz to opanowałem.Przedewszystkim zrezygnowałem z palenia w PID,palę w ustawieniach ręcznych i teraz jest ok.pale weglem ogień premium 26mj.moje ustawienia to podawanie5s.,przerwa 30s.dmuchawa 25procent,w piecu czyściutko brak spieków ,podtrzymanie to 1s.podawanie 2min.przerwa i umnie się to sprawdza niskie spalanie i czysto w kotle.I jeszcze jedno otwarta klapka cały czas na wentylatorze żeby dostawał cały czas powietrze podczas czówania ,kopczyk jest 2-3cm.nad retortą i jest ok.

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

Co masz na myśli pisząc otwarta klapka? U dziadka jest kociol 14kW i ma dmuchawę z hallotronem z tym malym wiatraczkiem, co tam mozna otworzyć i w jaki sposób? 

Edytowane przez TIMON120777
niepotrzebny cytat poprzedniego posta
Opublikowano

Chodzi mi o tą klapke właśnie koło tego wiatraczka czyli halotronu to jest taka sruba fi 10 z dwoma nakretkami i to jest ta klapka ja mam te dwie nakrętki wykrecone do końca żeby przeciwwaga ich powodowala jak przestanie dmuchać wentylator to wtedy ta klapka się nie zamyka i przez to powietrze dostaje się na retorte i niema efektu kopcenia i sadzowania w kotle jak jest w podtrzymaniu. 

• 5 miesięcy temu...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

I pewnie nie miał racji bo opał był suchy na bank.😜 Tylko zawartość siarki pewnie "minimalna" tak koło 1%

Opublikowano

Ziarno prawdy w tym jest, bo znajomek 2 kamienice dalej zakładał Stalmarka w czasie, gdy ja Defro - u niego zasobnik już zgnity (farba odpadła płatami w 2 sezonie), u mnie nawet lakier w środku jeszcze nie zmatowiał. Węgiel ten sam, u nas Jowisz rządzi na dzielni :-), więc do suchego węgla trochę brakuje. 

Opublikowano

Ja mam zupełnie inne doświadczenie. Sąsiad odpalił Defro, po dwóch sezonach łomot na podwórku i spawanie dziur w zasobniku plus wymiana ślimaka. Mój Stalmark super stan do chili obecnej 5 sezon- chodzi na okrągło zima lato a też nie zawsze opał był suchy. Zasobnik w stalmarku blacha 3 mm gruba a u innych producentów ?

Problem rozwiązałem już w 1 sezonie doprowadzając powietrze do zbiornika, pisałem i tym parę lat temu. A wracając do sąsiada też mu to proponowałem ale był mądrzejszy razem z Defro - utratą gwarancji i takie tam bzdety.  Po spawaniu zbiornika założył tzw dosuszanie. Teraz praktycznie wszyscy producenci stosują to rozwiązanie wymyślając górnolotne nazwy oczywiście nie za darmo. 

Opublikowano

Przecież Defro miał dosuszanie w standardzie. Grubość mogę Ci zmierzyć jesienią, ale chyba też 3. Ja wziąłem Defro dla porządnego reduktora z automatycznym rewersem i 3 lat gwary na sterownik, jak na razie po pierwszym zgrzycie z serwisem od marca zeszłego roku wszystko śmiga bez dotykania - tylko węgiel, popiół co tydzień lub 2 i przetarcie wymiennika co 2-3 miesiące, więc jest znacznie lepiej, niż planowałem.

Opublikowano

Może i miał w standardzie tylko od kiedy, na pewno 4 czy 5 lat temu nie miał ani Defro ani Stalmark i o tym pisałem. I żeby nie było, nie mam nic przeciwko Defro chociaż fabryka z mojego regionu, a jednak wybrałem Stalmarka  a o powodach nie będę się rozpisywał bo każdy ma swoje wymagania. Sterownik, reduktor, palnik, zasobnik i wiele innych. W każdym bądź razie nie narzekam i również jestem zadowolony jak ty z Defro.

Opublikowano

W sumie kto od kogo zrzyna, bo te kotły w wielu przypadkach mają elementy identyczne?