rafalnix Opublikowano 3 Marca 2019 Autor #26 Opublikowano 3 Marca 2019 No tak trzeba dużo cierpliwości do tych ustawień i czasu. Ale mam nadzieję ze w rezultacie uzyskać taki popiół jak ty :-) poprzedni Eko groszek miałem jeszcze mocniejszy 30 J. Cytuj
Marian86 Opublikowano 4 Marca 2019 #27 Opublikowano 4 Marca 2019 Hey mati 1987 czy moglbys podac swoje ustawienia na pid chcialbym je sprawdzic jak bedzie u mnie Cytuj
MartaR Opublikowano 11 Listopada 2019 #28 Opublikowano 11 Listopada 2019 PanowiePanowie pomocy !! Już osiwiałam a za chwilę wyłysieje...Mam piec Stalmarka eko Vegas 18kw z PIDem. Mam teraz ustawione na pompy rownolegle. Szaleje mi wentylator podczas trybu pracy pomimo, że mu zmieniłam w serwisowych (oczywiście po konsultacjach z serwisem)...Tak wygląda moje menu serwisowe: min wentylator roboczy na 19 max wentylator roboczy na 32. Minimalna praca podajnika mam 8 sek a maks 12 sek Min przerwa podajnika 25 sek a maks przerwa podajnika 38. Jak wchodzi w tryb nadzoru i mu zaglądam to na retorcie mam lekką zapadnie...a nie kopczyk. Podczas "odpoczynku " mam ustawione podawanie 10 sek co 5min. przy współczynniku nadmuchu na -5 .Ekogroszek (eko clasic 24). Coś mam chyba nie tak ustawione podczas trybu pracy...Aaaaa i jeszcze zauważyłam, że rządzi się swoimi prawami gdy ma grzać wodę (tak wentylator szalał przy priorytet bojlera, że wydmuchał sobie prawie wszystko z retorty). Tak jakby nie reagował na jakiekolwiek ustawienia... Dlatego Pan z serwisu zasugerował zmianę na pompy rownolegle... Idzie oszaleć !! Jak tak dalej będzie to się chyba wyprowadzę do bloku.... Poradzicie coś, proszę ))) Pozdr Marta Cytuj
Zibekxxx Opublikowano 23 Grudnia 2019 #29 Opublikowano 23 Grudnia 2019 witaj marta przeczytałem twój post bo posiadam ten sam kocioł co ty i palę w nim drugi sezon będąc teraz zadowolonym z tego kotła.Miałem w tamtym sezonie bliźniaczy problem ale teraz to opanowałem.Przedewszystkim zrezygnowałem z palenia w PID,palę w ustawieniach ręcznych i teraz jest ok.pale weglem ogień premium 26mj.moje ustawienia to podawanie5s.,przerwa 30s.dmuchawa 25procent,w piecu czyściutko brak spieków ,podtrzymanie to 1s.podawanie 2min.przerwa i umnie się to sprawdza niskie spalanie i czysto w kotle.I jeszcze jedno otwarta klapka cały czas na wentylatorze żeby dostawał cały czas powietrze podczas czówania ,kopczyk jest 2-3cm.nad retortą i jest ok. Cytuj
konik983 Opublikowano 12 Grudnia 2020 #30 Opublikowano 12 Grudnia 2020 (edytowane) Co masz na myśli pisząc otwarta klapka? U dziadka jest kociol 14kW i ma dmuchawę z hallotronem z tym malym wiatraczkiem, co tam mozna otworzyć i w jaki sposób? Edytowane 12 Grudnia 2020 przez TIMON120777 niepotrzebny cytat poprzedniego posta Cytuj
Zibekxxx Opublikowano 13 Grudnia 2020 #31 Opublikowano 13 Grudnia 2020 Chodzi mi o tą klapke właśnie koło tego wiatraczka czyli halotronu to jest taka sruba fi 10 z dwoma nakretkami i to jest ta klapka ja mam te dwie nakrętki wykrecone do końca żeby przeciwwaga ich powodowala jak przestanie dmuchać wentylator to wtedy ta klapka się nie zamyka i przez to powietrze dostaje się na retorte i niema efektu kopcenia i sadzowania w kotle jak jest w podtrzymaniu. Cytuj
Awe82 Opublikowano 26 Maja 2021 #32 Opublikowano 26 Maja 2021 Witam. Pytanie do użytkowników stalmarka eko vegas. Jestem przed zakupem kotła warto w niego inwestować czy szukać coś innego. Pozdrawiam Cytuj
slakwi Opublikowano 2 Sierpnia 2021 #33 Opublikowano 2 Sierpnia 2021 mam piec stalmarka od dwóch sezonów. straszne dziadostwo. zasobnik zgnił po dwóch sezonach a producent twierdzi że to przez mokry opał. nie polecam firmy. Cytuj
1mps Opublikowano 2 Sierpnia 2021 #34 Opublikowano 2 Sierpnia 2021 I pewnie nie miał racji bo opał był suchy na bank.😜 Tylko zawartość siarki pewnie "minimalna" tak koło 1% Cytuj
HarryH Opublikowano 2 Sierpnia 2021 #35 Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Ziarno prawdy w tym jest, bo znajomek 2 kamienice dalej zakładał Stalmarka w czasie, gdy ja Defro - u niego zasobnik już zgnity (farba odpadła płatami w 2 sezonie), u mnie nawet lakier w środku jeszcze nie zmatowiał. Węgiel ten sam, u nas Jowisz rządzi na dzielni :-), więc do suchego węgla trochę brakuje. Cytuj
1mps Opublikowano 2 Sierpnia 2021 #36 Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Ja mam zupełnie inne doświadczenie. Sąsiad odpalił Defro, po dwóch sezonach łomot na podwórku i spawanie dziur w zasobniku plus wymiana ślimaka. Mój Stalmark super stan do chili obecnej 5 sezon- chodzi na okrągło zima lato a też nie zawsze opał był suchy. Zasobnik w stalmarku blacha 3 mm gruba a u innych producentów ? Problem rozwiązałem już w 1 sezonie doprowadzając powietrze do zbiornika, pisałem i tym parę lat temu. A wracając do sąsiada też mu to proponowałem ale był mądrzejszy razem z Defro - utratą gwarancji i takie tam bzdety. Po spawaniu zbiornika założył tzw dosuszanie. Teraz praktycznie wszyscy producenci stosują to rozwiązanie wymyślając górnolotne nazwy oczywiście nie za darmo. Cytuj
HarryH Opublikowano 2 Sierpnia 2021 #37 Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Przecież Defro miał dosuszanie w standardzie. Grubość mogę Ci zmierzyć jesienią, ale chyba też 3. Ja wziąłem Defro dla porządnego reduktora z automatycznym rewersem i 3 lat gwary na sterownik, jak na razie po pierwszym zgrzycie z serwisem od marca zeszłego roku wszystko śmiga bez dotykania - tylko węgiel, popiół co tydzień lub 2 i przetarcie wymiennika co 2-3 miesiące, więc jest znacznie lepiej, niż planowałem. Cytuj
1mps Opublikowano 2 Sierpnia 2021 #38 Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Może i miał w standardzie tylko od kiedy, na pewno 4 czy 5 lat temu nie miał ani Defro ani Stalmark i o tym pisałem. I żeby nie było, nie mam nic przeciwko Defro chociaż fabryka z mojego regionu, a jednak wybrałem Stalmarka a o powodach nie będę się rozpisywał bo każdy ma swoje wymagania. Sterownik, reduktor, palnik, zasobnik i wiele innych. W każdym bądź razie nie narzekam i również jestem zadowolony jak ty z Defro. Cytuj
HarryH Opublikowano 2 Sierpnia 2021 #39 Opublikowano 2 Sierpnia 2021 W sumie kto od kogo zrzyna, bo te kotły w wielu przypadkach mają elementy identyczne? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
🛠 Szukasz kotła na paliwo stałe?
Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu
Porównaj ofertyDołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.