Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pompa na obieg kotłowy

lynx6664

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

Muszę dokupić pompę na krótki obieg kotłowy ( problem z temperaturą powrotu przez super działający zawór 4D z siłownikiem). Jaka pompę polecacie i jakie montowaliście u siebie? pompa obiegowa czy cyrkulacyjna lepsza? jakiej firmy?

Opublikowano

Nie podałeś jaki to piec. Ja dla Pellet 14kW na powrocie z 4D wstawiłem wilo Yonos Pico 2.0 25/1-4. Pompa pracuje z najmniejszym stałym przepływem. Pobiera 3 -4 Wat.

Opublikowano
7 minut temu, wit21 napisał:

Yonos Pico 2.0 25/1-4. Pompa pracuje z najmniejszym stałym przepływem. Pobiera 3 -4 Wat.

Czyli w jakiej pozycji jest nastawione pokrętło pompy ?

Opublikowano

Ogrzewanie podłogowe Stała różnica ciśnień (Δp-c):

image.png.cba90147b0fc58ff14cfec820c584fea.png

Opublikowano

Ale ta pompa pracuje jako kotłowa nie CO. Dopytuję, bo mam taką pompę u siebie i właściwie nie wiem która pozycja byłaby najlepsza. Oczywiście mam na myśli pompę na powrocie 4D.

p1.jpg

Opublikowano

Tu nie ma opcji najlepsza pozycja - tu jest opcja odpowiednia temp na powrocie - tak ustawiasz aby było na powrocie 55C lub mniej wg twego uznania.

Wiele zależy od zaw 4-D, rur, kotła i innych el instalacji oraz temp na kotle

Opublikowano
21 godzin temu, sambor napisał:

Taka jak kolega pisze wystarczy, najlepiej z regulacją płynną wydajności.

Pompa cyrkulacyjna CW sie do tego nie nadaje.

Czy są inne przeciwwskazania poza wydajnością pompy cyrkulacyjnej CWU? Pytam, bo niejednokrotnie sugerowałem zastosowanie takiej jako pompy kotłowej. Zwłaszcza jeśli do utrzymania temperatury powrotu wystarczy "przewalić" 300-500 l/h?

Temperatura pracy do 95 C. 

Faktem jest, że cenowo i pod względem apetytu na prąd obie pompy (tzn. Pico i cyrkulacyjna Grundfos czy LFP Erga) wychodzą podobnie :) 

Opublikowano
18 minut temu, gmaj22 napisał:

Czy są inne przeciwwskazania poza wydajnością pompy cyrkulacyjnej CWU?

Np minimalne ciśnienie napływu.

To że sugerujesz coś bez sprawdzenia to nie zbyt dobrze świadczy o polecającym takie rozwiązania.

ponadto gwarancja a takie zastosowanie pompy ulega utracie, gdyż pompa jest dopuszczona tylko do instalacji czystej wody użytkowej.

Ponadto ciężko robić takie podłączenie z rury np 1" na  rurę 1/2" 

Opublikowano

Rzeczywiście nie sprawdziłem tego ciśnienia napływu.... Np. dla pompy LFP Erga przy 75 C wynosi 0,5 m H2O.

Podłączenie już to w tym przypadku sprawa najprostsza, zwłaszcza jeśli obieg kotłowy jest np. na rurze Cu22 :)

Faktem jest, że polecam głównie Wilo Yonos Pico starszego typu z płynną regulacją przepływu. Cyrkulacyjna Erga to opcja B, również ze względu na siedmiozakresową regulację, choć skokową.

Od dziś polecam już tylko opcję A :)

Opublikowano

"Ale ta pompa pracuje jako kotłowa nie CO. Dopytuję, bo mam taką pompę u siebie i właściwie nie wiem która pozycja byłaby najlepsza. Oczywiście mam na myśli pompę na powrocie 4D."

Ta POMPA pracuje jako "kotłowa" na powrocie  4D. Na I biegu mam ten sam efekt temperatury na powrocie ale pobiera więcej mocy. Co prawda to tylko kilka Wat ale ....

Przy najmniejszym możliwym ustawieniu prędkości "grzejnikowej" - temperatura na pworocie nie była stabilna.

p1.jpg

Opublikowano

Ja mam 4 pompy i wszystkie 4 to IBO Nova. Są to pompy elektroniczne i wszystkie chodzą w trybie Auto i pobierają koło 5-15W każda, wszędzie jest ciepło.
Pompa 25/60 podlogowka za mieszaczem
Pompa CWU 25/40
Pompa grzejniki 25/40
Pompa kotlowa 25/40

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.