Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kilka pytań nt. ogrzewania podłogowego

Chemik21

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To z izolacją już nic nie zrobisz,

Co do temp pracy to pisałem już 2x w tym temacie że im niższa temp grzania wody to  tym większa sprawność - czyli spalanie musi spaść,  jedynym problemem może być układ 2 pomp w szeregu, ale docelowo powinno być sprzęgło.

Najwięcej paliwa wychodzi jak podłogówka jest wyłączana i następnie kocioł musi "gonić " temperaturę.

Dlatego podstawową zasadą podłogówki jest mało wyłączeń kotła i praca na małej mocy.

Może dodatkowo spróbuj  zmniejszyć moc kotła np do 9kW ( 50%)

Opublikowano

Ok znalazłem, na co wpłynie takie obniżenie mocy? 

Mam teraz takie wnioski z tego obniżenia temp na kotle a więc zadałem na kotle temp. 34 st. Kocioł załącza się podgrzewa wodę do temp 40 paru stopni po czym wyłącza palnik, pompa że tak napisze wypycha ta podgtzana wodę na układ i tu mam zagwozdke temp. Z 40 stopni spada dość szybko do 28 i zanim kocioł ponownie włączy palnik to pompa pcha ta wodę o temp 28 st. Rozumiem że lepiej by było jakby kocioł pracował dłużej tak aby pompa wypchala jak największą ilość odpowiednio ciepłej wody na układ, więc czy ta sytuacja jest spowodowana tym że mam nieodpowiedni kocioł? 

Opublikowano

Ustawiłem na min. Tj. 20% mocy (nie wpłynie to na pogorszenie podgrzewania cwu?) 

Narazie kocioł podgrzewa wodę do ok 45 st. Po czym wyłącza palnik i utrzymuje wodę w kotle o temp 27 28 st. Po czym po kilku minutach znów podgrzewa i tak w kółko ehh, pompa na 3 biegu temp. Na kotle zadania 36 zawór 3d otwarty max

Będę obserwował kocioł przec cały dzień, spalanie sprawdzam raz dziennie o stałej godzinie póki co wychodziło 8-10 m3. 

Opublikowano

W kotłach kondensacyjnych grzanie CW jest zawsze nastawiane fabrycznie na 100% mocy i tego nie można zmienić

Masz już instrukcję to zmniejsz prędkość pompy w kotle - tak o połowę.

Opublikowano

Ok to ta kwestia rozwiązana, co do obecnego stanu na kotle to ehh w kółko to samo temp na poziomie 26 28 st. Utrzymuje się kilka minut następnie  kocioł podgrzeje do 45 max (to podgrzanie trwa raptem 30 sekund) i wyłącza palnik i tak w kółko, na chłopski rozum to przez większość czasu pompa pcha ta wodę o temp 26 28 st. Więc niby jak ta podłogówką ma się nagrzewac :( 

Opublikowano

Tak ten moduł jest odpowiedzialny za sterowanie kotłem i może powodować te objawy które masz obecnie.

Ale sam moduł jest sterowany listwą, więc jak z listwy nic nie wyjdzie to i moduł będzie bezczynny - możesz tą listwę od zasilania wyłączyć i sprawdzić jak będzie kocioł pracował.

Opublikowano

Wg mnie to kocioł powinien pracować 15-30 min a następnie przerwa.

Co do regulacji biegu pompy w kotle to niestety wg instrukcji jest ona ustawiona na sztywno i nic tam nie zmienisz.

Opublikowano

Tak o pompie w kotle wiem jedynie z czujnikiem zew. Można zmienić wartość, dołączyłem narazie moduł pl06 nie chciałem całej listwy bo zapewne wtedy wszystkie elektrozawory ktore są w nią wpiete by się zamknely

Opublikowano

Zawory są( powinny być ) sterowane czujnikami ( termostatami ) pokojowymi i jak termostaty dasz na max temp to listwa praktycznie nie będzie miała wpływu na kocioł.

Opublikowano

A jak dałeś termostaty na 30C, siłowniki się otworzyły? To może trochą potrwać - bo nie wiem jaką masz zwłokę ustawioną na listwie.

Opublikowano

Tak wszystkie siłowniki są otwarte dlatego nie odłączam zasilania z listwy bo pod nią sapodlaczone siłowniki, odłączyłem ten moduł na listwie pl06 i wtedy kocioł przestał grzać wodę co i podejrzewam że wyłączył też pompę w kotle bo przepływ na rotametrach spadł do 0 (druga pompa za 3d chodziła cały czas) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.