Skocz do zawartości
IGNOROWANY

PODLOGÓWKA NIE GRZEJE W CAŁYM DOMU

NIDAS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WITAM,

MAM PROBLEM Z OGRZANIEM WSZYSTKICH POMIESZCZEŃ. MAM 9 OBWODÓW I W SUMIE Z OGRZANIEM ŁAZIENKI NAJDALEJ ODDALONEJ ZAWSZE BYŁ PROBLEM A TERAZ I PRZEDPOKÓJ NIEDOGRZANY. OGRZEWANIE JEST MIESZANE I GRZEJNIKI GRZEJĄ DOBRZE NA NIE JEST ZAMONTOWANA OSOBNA POMPA. JAK ZAKRĘCE WSZYSTKIE ZAWORY I ZOSTAWIE ODKRĘCONY TYLKO NA ŁAZIENKĘ LUB TYLKO NA PRZEDPOKÓJ TO WTEDY PODŁOGA GRZEJE. MAM POMPĘ LFP 25/6. MAM WRAŻENIE ŻE PO TYCH 8 LATACH TROCHĘ OSŁABŁA I NIE DAJE RADY. SITKO CZYSTE NA FILTRZE. ZAUWAŻYŁEM TEŻ ŻE PO WYŁĄCZENIU POMPY Z ZAWORU ODPOWIETRZAJĄCEGO PO ODKRĘCENIU CIĄGLE SPUSZCZAM POWIETRZE TAK OK 1SEK. CZY TO MOŻE BYĆ POWODEM I OBJAWEM ZAPOWIETRZENIA UKŁADU. Z GÓRY DZIĘKI ZA POMOC.

Opublikowano

Jednym z powodów notorycznego zapowietrzania się podłogówki może być odkręcony odpowietrznik automatyczny na belce powrotnej.Często problemem słabo grzejącego OP są zbyt małe średnice rur do rozdzielaczy i nie jesteśmy w stanie uzyskać odpowiednich przepływów na poszczególnych pętlach.

Jaki kocioł to napędza?Jest jakiś zawór 3D obniżający temp.na OP?

Docelowo przydałby się schemat instalacji ewentualnie zdjęcia

Opublikowano

Najlepiej stosować ręczne odpowietrzniki na belkach rozdzielaczy.

Przyczyn niedogrzania może być kilka począwszy od już wspomnianych zbyt małych średnic rur poprzez np.zbyt mały zawór 3D,za mała pompa,zbyt długie obiegi,nieprawidłowy  rozstaw rur w pętli itd

Opublikowano

Zaworu 3d nie mam, obiegi do 70 m, rozstaw 15cm, A może regulacja pompy  na tej śrubie od czoła jest nie taka ustawiona jest na godz 12 ona reguluje wydajność tak?

Opublikowano

Jak masz grzejniki i podłogówkę to musisz mieć coś co obniża temp.na podłogówkę bo nie może iść ta sama temp na podłogę co na grzejniki.Może zdjęcia w obrębie kotła i rozdzielaczy?

Rozdzielacze od podłogówki powinny mieć przepływomierze.

Trudno coś doradzić jak nie wiadomo z czego się składa instalacja,jaki kocioł,jak to wszystko jest pospinane

Opublikowano

A jak u ciebie z płukanie podlogowki bo podlogowka lubi się z czasem zamulać. Znam takie przypadki.

Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.