Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Temperatury

Judka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Mam problem z piecem Degro Smart 5 A mianowicie chodzi mi o to że temp.zadana kotła to 65 stopni A bieżąca ma 52 i nie chce wzrastać za to na zaworze żądana  jest 40 stopni A bieżąca dochodzi do 56 stopni i zawór mi się nie otwiera ani nie zamyka.Prosze pomóżcie bo było dobrze A teraz wszystko zgłupialo i nie wiem co jest przyczyną.

Opublikowano

Zrób mu twardy reset. Tyle przy tych info można doradzić. Jak wstanie i się odpali, a te dziwne objawy nie ustąpią, to jeszcze instrukcja w rękę i powrót do ustawień fabrycznych. Docelowo instalatora lub serwis zamawiaj. Możesz jeszcze rzucić okiem, czy gdzieś się czujnik nie odpiął.

Opublikowano

Tak defro. Dzięki wielkie już go resetowalam i tyle się poprawilo że temp.kotla jest żądaną 65 bieżąca też 65.Temp.zaworu żądaną jest 40 A bieżąca 55 stopni .Piec mimo wszystko dalej nie wchodzi w stan czuwania A zawór jak stanal  na otwarciu 5 %Tak stoi do dziś.Dzis sobota to raczej ani serwis ani instalator nie przyjadą do niego.

Opublikowano

Czyli teraz idze zbyt wysoka temp. na mieszkanie? Przyjmuję, że czas otwierania zaworu jest dobrze wpisany więc proponuję kalibrację zaworu.

Menu - menu instalatora - ustawienia zaworów - zawór wbudowany - i tam szukać "kalibracja zaworu" - aktywować i poczekać. Zawór wykona kalibrację.

No chyba, że nie ma odbioru ciepła z piecyka bo np. są pozamykane głowice termostatyczna lub wyłącza się pompa. Zawór przymyka się do minimalnego otwarcia (właśnie 5%) i tak będzie stał.

Opublikowano

Tam się zawór kalibruje przy każdym wyłączeniu stera. Tu by się przydała fotka instalacji, bo na ślepo to będziemy dziesiątki zbędnych pytań zadawali. Nie wiadomy np., czy mowa o zaworze trójdrożnym czy czterodrożnym? Podłogówka, czy grzejniki? Gdzie przypięty czujnik zaworu? Czy w ogóle jest siłownik?

Wiem, że sobota, ale telefon chyba instalator odbierze. On najlepiej zna swoje dzieło i może szybko przyczynę namierzyć.

Ustawienia to osobny temat i dla nowicjusza będzie trudny do kontrolowania online. Tak mi się wydaje. Trzeba sprawdzić jaki rodzaj zaworu masz zaprogramowany (podłogowy, grzejnikowy), jeśli to 3D, to czy prawidłowy kierunek otwierania (prawo, lewo), jaką ustawiono temperaturę max (przy niej zawór zamknie się całkowicie), skok jednostkowy, czas próbkowania itd.

Pytanie też jak długo było dobrze i co się wydarzyło, że nagle jest źle? 

Opublikowano

Dziękuję za podpowiedz. Zrobiłam kalibracje i wszystko wróciło do normy....Wielka ulga.Mam jeszcze jedno pytanko jak to jest że spalaniem U was....?bo po przeliczeniu u mnie to spala mi ok 21 worków po 15 kg na tydzień.czy to nie jest za dużo? 

Opublikowano

Witam a jaką powierzchnię domu nim ogrzewasz i jakie obiegi grzewcze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.