tomekspodlasu Opublikowano 19 Grudnia 2018 #1 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2018 Witam Wszystkich forumowiczőw. Jetsem tu nowy.Interesuje mine wszystko co związane jest z kotłem mpm ds pracującym z buforem ciepła ale opalanym wyłącznie drewnem liściastym. Chciałbym kotłem 14 kw ogrzewać dobrze ocieplony dom 150m2 z instalacją grzejnikową.Komin ceramiczny 20 cm o wysokości 8m.Jeśli to nie wypali zastosuję piec peletowy.Interesuje mnie drewno ponieważ mieszkam na wsi i przyjemnie jest samemu przygotować opał.Pytanie tylko czy spalanie drewna i obsługa takiej instalacji też będzie przyjemnością? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gredy Opublikowano 19 Grudnia 2018 #2 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2018 Panie, masz. Ponad 400 stron do lektury. ;) Od siebie. Zamów od producenta środkowe drzwiczki z klapką miarkownika. TYLKO DO PALENIA DREWNEM, lub małą donieszką węgla . Najlepiej palić na stałych szczelinach. Ale wiadomo jak jest, jak nikogo nie ma w domu, warto się jakoś zabezpieczać. Ja na dolnych dżwiczkach mam stałą szczelinę ok 5-7mm na środkowych ok 1cm. Jak wyjeżdżam podpinam miarkownik pod środkowe drzwiczki z klapką miarkownika. Ustawiome mam tak, że jak kocioł osiąga ok 90° Miarkownik się zamyka. Pompka obiegowa między buforem a kotłem, załącza się przy 80° do tego czasu, ładuje się grawitacyjnie. Jak nie chcesz drzwiczek z dodatkową klapką pod miarkownik, zasłoñ przynajmnjej jeden rząd ruszt, blachą czy czymkolwiek co nie spłonie. Do takiego komina, raczej wyjmij zaworowacze z pomiędzy wymienników. Do reszty ustawień raczej musisz dojść sam, sporo zależy czym palisz i jaką ma wilgotność ;) Bierz do serca uwagi Maronki, drewna chyba najwięcej z nas wszystkich spalił w mpm_ie. :D Ps. Dopiero doczytałem że jesteś przed kupnem. Więc czytaj, udanej lektury :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
todi Opublikowano 19 Grudnia 2018 #3 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2018 MPM to dobry jest ale do przeróbek,a na pewno palenie w nim nie jest przyjemnością . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikesz62 Opublikowano 20 Grudnia 2018 #4 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2018 Taki kociołek do drewna i pelletu ,bardzo ciekawe rozwiązanie techniczne ,warto się nad nim pochylić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikkei Opublikowano 20 Grudnia 2018 #5 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2018 18 godzin temu, todi napisał: MPM to dobry jest ale do przeróbek,a na pewno palenie w nim nie jest przyjemnością . skąd wiesz jak go nie masz..... Atmos nie jest złym kotłem ale jak sie ma darmowe drewno to plusuje - ale Wady atmosa są min. 3 : 1. Jest 2 x droższy do mpm'a 2. nie spalisz w nim wegla kamiennego 3. Obowiązkowo atmos musi być spiety z bufrem bo ten piec aby rozpoczeła sie pirozliza musi chodzić na 100% swojej mocy wtedy musisz jakoś odbierać tę moc inaczej zagotujesz wode w kaloryferach. Z buforem robi sie 3x drozszy. Tak btw jeżeli masz kasę to bierz kocioł na pelet , bo wygrywa z ekogroszkiem w jednym - nie syfi i tego paliwa nigdy nie zabronią sprzedawać choć z roku na rok może być drożej. Jednak nie mając opcji gazu pelet bije ekogroszek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
user2018 Opublikowano 20 Grudnia 2018 #6 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2018 Z tym 2x droższy to chyba lekka przesada. A z pelletem to radziłbym uważać, prąd idzie mocno do góry, więc ceny pelletu też mogą bardzo ostro pójść w górę + wzrastający popyt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
todi Opublikowano 20 Grudnia 2018 #7 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2018 3 godziny temu, mikkei napisał: skąd wiesz jak go nie masz..... Atmos nie jest złym kotłem ale jak sie ma darmowe drewno to plusuje - ale Wady atmosa są min. 3 : 1. Jest 2 x droższy do mpm'a 2. nie spalisz w nim wegla kamiennego 3. Obowiązkowo atmos musi być spiety z bufrem bo ten piec aby rozpoczeła sie pirozliza musi chodzić na 100% swojej mocy wtedy musisz jakoś odbierać tę moc inaczej zagotujesz wode w kaloryferach. Z buforem robi sie 3x drozszy. Tak btw jeżeli masz kasę to bierz kocioł na pelet , bo wygrywa z ekogroszkiem w jednym - nie syfi i tego paliwa nigdy nie zabronią sprzedawać choć z roku na rok może być drożej. Jednak nie mając opcji gazu pelet bije ekogroszek. Mpm miałem i wytrzymałem z nim jeden sezon, szwagier wytrzymał dwa i kupił takiego atmosa. 1.ale trzy razy lepszy. 2.brunatny jest tanszy 3.szwagier nie ma bufora i jakoś mu nie gotuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekspodlasu Opublikowano 20 Grudnia 2018 Autor #8 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2018 Ciężko ogarnąć te 430 stron o kotle mpm.Różne paliwa, różne instalacje i ogrom przeróbek.Opinie są podzielone.Według nowych przepisów ten zasypowy kocioł posiada jako nieliczny klasę 5, jest produktem polskim w rozsądnej cenie I jego duża komora zasypowa pozwala spalać drewno - paliwo które ma więcej zalet niż wad.Jest surowcem odnawialnym, łatwo dostępnym, jeśli trochę popracujemy przy nim potrafi być niedrogim,nie zostawia uciążliwego popiołu, cały sezon pozostaje na zewnątrz i dlatego można zgromadzić jego większą ilość.Montowane obecnie kotły zasypowe newet te 5 klasy muszą być podpięte pod bufor a to teoretycznie pozwala na stworzenie instalacji wydajnej i niskoobsługowej. Jak z gąszczu informacji o mpm stworzyć podstawowe wytyczne ktòre pozwolą wygodnie jarać w nim drewnem, bez kopcenia na kotłownię, ekonomicznie i efektywnie.Jaką dobrać moc kotła do komina żeby mieć dobry ciąg a jednocześnie efektywnie, bezpiecznie ładować bufor i grzać dom.Jak duży powinien być bufor w zależności od instalacji(podłogówka lub grzejniki) aby wygodnie gospodarować ciepłem.Jak osiągnąć wysoką stałopalnošć na dobrym drewnie(8 godzin w pracy)aby po powrocie w zimne dni znowu nie rozpalać itp..Jeśli jest ktoś zadowolony ze swojej kotłowni opartej na MPM -BUFORZE I DREWNIE to proszę się pochwalić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
user2018 Opublikowano 20 Grudnia 2018 #9 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2018 http://cieplowlasciwie.pl/ Pod tym linkiem wyliczysz sobie zapotrzebowanie na ciepło i tez orientacyjnie jaki bufor byś potrzebował, oczywiście w przybliżeniu. Z tego co czytałem to jak masz bufor to kocioł możesz brac nawet dużo większy, wtedy możesz ładować więcej naraz i szybciej też bufor ładować. Chociaż jeżeli masz swoje drzewo i nie musisz kupować i nie masz zamiaru palić czymś innym, to jak najbardziej warto zainteresować się kotłami zgazowującymi, z mojej lektury tematów o MPM, to jest to dobry kocioł, który spali wszystko, jednak wiadomo, że jeżeli spala wszystko to należy iść na pewne kompromisy i dedykowane pod konkretne paliwo urządzenie będzie lepsze, ale kosztem uniwersalności, nie mozna mieć wszystkiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikkei Opublikowano 20 Grudnia 2018 #10 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2018 tomekspodlasu - Jc chetnie odpowiedziałbym ci na każde zagadnienie -ale nie tu - wklej twój 2 post , do tematu MPMa aby nie robić bałaganu na forum i nie dublować tematów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.