lmfaoo Opublikowano 4 Grudnia 2018 #1 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2018 Witam szanowne grono. Chciałem spytać o poprawność wykonanej instalacji przez hydraulika. Do rzeczy; dom nowo wybudowany, Dół 90m2 podłogówka + Drabinka w łazience, góra 70m2 + drabinka w łazience. Dom dość dobrze ocieplony. Kocioł to Defro bio slim 10kw, bojler płaszczyznowy 140L, na dole sekcja podłogówki z pompą wilo i zaworem mieszajacym 8 sekcji, na górze to samo tylko 6 sekcji. Sekcje po max 75m długości. Pale w nim od dwóch tygodni, dom jest świeżo wybudowany, ale piec pali mi wydaje się duże ilości paliwa ( 30+ KG na dobę ) Pracuje w PID. Druga sprawa jest tego typu że na powrocie mam niską temp, waha się od 20 do max 40 stopni ale rzadko osiąga te 40. Instalacja wygląda Następująco. Wyjście z pieca, odejście do naczynka otwartego które jest na poddaszu, później zawór 4D z siłownikiem; z zaworu 4D odejście na podłogówkę, zaraz za nim pompa CO, drugie odejście na bojler i pompa CWU no i trzecie powrót. Powrót z podłogówek wraca na doł kotła zaraz przed samym powrotem do kotła. Grzejniki podpięte pod rozdzielacz podłogówki. Temperatura zadana CO 65 stopni, piec się dogrzewa w około godzine i gaśnie niestety na jakieś 20minut i ponownie cała procedura rozpalania. Zawór 4D jak osiąga temperature zadaną ( 50stopni ) zamyka się i podłogówka po jakimś czasie przestaje grzać, bo pompa CO zwalnia ( pobiera 2-3W ( temperatura załączenia pomp 50stopni ) a pompy z podłogówki mam spięte w jedno zasilanie z pompą CO która steruje piec) Czy to wszystko ma tak wyglądać? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
odpowietrznik Opublikowano 4 Grudnia 2018 #2 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2018 Dołożyć pompę na powrocie z 4D do kotła.Przydałby się schemat bo coś tu nie tak albo zdjęcia.Powrót z podłogówek wraca do kotła?powroty z podłogówek powinny wracać do zaw.4D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechumb Opublikowano 4 Grudnia 2018 #3 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2018 Z opisu wynika że pompy od podłogówki pracują szeregowo z pompą co. Wszystko wyjaśnił by jakiś schemat. Sterowanie pompą co to zły pomysł.Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lmfaoo Opublikowano 4 Grudnia 2018 Autor #4 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2018 56 minut temu, odpowietrznik napisał: Dołożyć pompę na powrocie z 4D do kotła.Przydałby się schemat bo coś tu nie tak albo zdjęcia.Powrót z podłogówek wraca do kotła?powroty z podłogówek powinny wracać do zaw.4D Kurcze, nie wyobrazam sobie jak by to miało wygladac, zeby wpiąc powrót przed zaworem 4D. Zamieszczam orientacjny schemat mojej instalacji. Tak, pompy podlogowe pracuja szeregowo z pompą CO. Gdzie mozna je podłączć zeby sterować nimi oddzielnie? Mam sterownik APC 3 Adaptive Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
odpowietrznik Opublikowano 4 Grudnia 2018 #5 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2018 Coś masz zamieszane(a może sam zamieszałeś z tym schematem?)Tak z pewnością nie może być.Jak masz te grupy pompowe na zaworach Afriso ATM to pompa za 4D jest zbyteczna.Na schemacie zostały pominięte filtry osadnikowe które powinny być przed każdą z pomp i zawory odcinajace. A tak na marginesie to bym nie robił na zaworach 3D termostatycznych z ręczną regulacją temp.Tylko na zaworze 3D z siłownikiem,sterowanie pogodowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lmfaoo Opublikowano 4 Grudnia 2018 Autor #6 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2018 Witaj, dziękuję za odpowiedź. Zawory Odcinające i osadnikowe są oczywiście, lecz ich nie rysowałem, natomiast reszta jest dokładnie tak jak narysowałem. Jeśli chodzi o grupę pompową to mam dokładnie te : https://allegro.pl/rozdzielacz-6-z-grupa-pompowa-wilo-do-podlogowki-i6415125417.html Czyli instalacja do przerobienia, tak jak teraz jest być nie może? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechumb Opublikowano 4 Grudnia 2018 #7 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2018 Jak masz tak jak narysowales to pogratulować temu co to robil. Teraz to zawezwij go i pokaż schemat co wstawił odpowietrznik i tak niech zrobi. Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lmfaoo Opublikowano 4 Grudnia 2018 Autor #8 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2018 Dziękuje serdecznie za odpowiedzi, na pewno się do nich zastosuje, jutro dzwonię do hydraulika. Zrobiłem foto jak mam u siebie zamontowany zawór 4D żeby mieć pewność że dobrze rozumiem schemat. -Wejście z prawej strony to zasilanie z kotła -Wejście od góry to zasilanie podłogówki i zaraz za zaworem pompa CO -Wejście po lewej stronie to "wyjście" na bojler i zaraz za nim pompa CWU -Wejście od dołu to powrót do kotła, na samym dole jest do niego trójnik i wraca woda z podłogówek a na samym jej końcu woda z bojlera. Czyli "wyrzucam" wyjście na bojler, wstawiam trójnik na zasilaniu z pieca i za nim pompa CWU do bojlera a w wejście "po" bojlerze wpinam powroty z podłogówek? Mam jeszcze tylko jedną kwestię, jeżeli kolega wyżej zasugerował że pompa CO jest w tym przypadku zbędna ( Mam zawór Afriso ATM 366 w rozdzielaczach ) to czy mogę tą pompę zastosować na powrót według schematu kolegi "odpowietrznik". Czy w takim przypadku tą pompę pozostawić podłączoną do pieca jako pompa CO czy inna, oraz czy pompy z rozdzielaczy podłaczyć gdzieś pod piec czy na stałe do prądu? Dzięki raz jeszcze za podpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmaj22 Opublikowano 4 Grudnia 2018 #9 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2018 7 godzin temu, lmfaoo napisał: później zawór 4D z siłownikiem; z zaworu 4D odejście na podłogówkę, zaraz za nim pompa CO, drugie odejście na bojler i pompa CWU no i trzecie powrót. Powrót z podłogówek wraca na doł kotła zaraz przed samym powrotem do kotła. To na 100 % jest żle. PS: Dopiero pózniej zobaczyłem szkic: jednym słowem: KATASTROFA!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
odpowietrznik Opublikowano 4 Grudnia 2018 #10 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2018 Tam są pewnie jeszcze inne "kwiatki" pierwszy to za małe zawory 3D jeżeli chodzi o Kvs (tylko 1,6) pewnie i ze średnicą rur do rozdzielaczy szału nie ma.W końcu nie wiadomo czy ten 4D jest prawidłowo ustawiony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechumb Opublikowano 4 Grudnia 2018 #11 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2018 Możesz ją wykorzystac. Ja mam 25/40 na powrocie na pierwszym biegu.Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lmfaoo Opublikowano 4 Grudnia 2018 Autor #12 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2018 4 minuty temu, odpowietrznik napisał: Tam są pewnie jeszcze inne "kwiatki" pierwszy to za małe zawory 3D jeżeli chodzi o Kvs (tylko 1,6) pewnie i ze średnicą rur do rozdzielaczy szału nie ma.W końcu nie wiadomo czy ten 4D jest prawidłowo ustawiony Zawory były w komplecie z całą rozdzielnią którą kupowałem :( Średnica rur do rozdzielaczy to 32mm. W jakim sensie zawór jest nie prawidłowo ustawiony? Przez pierwszy tydzień był bez siłownika i mimo skierowania całego zasilania teoretycznie w powrót temperatura i tak nie przekraczała 40stopni powrotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
odpowietrznik Opublikowano 4 Grudnia 2018 #13 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2018 Nie mówię że jest nieprawidłowo ustawiony tylko że nie wiadomo czy prawidłowo (przy takim wykonawcy)ze zdjęcia trudno wywnioskować.Musi być odpowiednio ustawione zawieradło zaworu w pozycji wyjściowej do założenia siłownika i jeszcze siłownik powinien zamykać i otwierać w odpowiednią stronę. A że zawory były w komplecie to tak nie można podchodzić do tematu.Zawór powinien być dobrany do danej instalacji.Nie ma uniwersalnych zaworów 3D że będzie on pasował zarówno do 80m2 podłogi jak i do 200m2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lmfaoo Opublikowano 4 Grudnia 2018 Autor #14 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2018 Rozumiem. Wydaje mi się na mój chłopski rozum że siłownik dobrze steruje jak by zadaną temperaturą. A mówię to na podstawie że temperatura zadana np. na rozdzielaczu na dole ma zadane 32 stopnie, a jeżeli obecna temperatura jest niższa to zawór się otwiera, jeżeli się wyrównuje to zawór zaczyna się zamykać, jak przekracza zadaną wartość zawór jest zamknięty ( otwarcie 0% ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmaj22 Opublikowano 5 Grudnia 2018 #15 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2018 Tam jest w ogóle żle zamontowany. Co za pomysł, żeby pompy ciągnęły z dwóch sąsiednich króćców? Z czego żadna nie jest pompą krótkiego obiegu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lmfaoo Opublikowano 5 Grudnia 2018 Autor #16 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2018 Raz jeszcze dzięki za podpowiedzi, wszystko przekazałem hydraulikowi i jestem wstępnie umówiony na przyszłą środę na poprawki. Dumał trochę nad tym wszystkim ale mówi że zrobi. Skoro pompę CO przeniosę na powrót do pieca, pompa CWU będzie na swoim miejscu to jak najlepiej wysterować pompy podłogowe? Podpiąć je na stałe do prądu, czy idzie to jakoś sterować piecem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmaj22 Opublikowano 6 Grudnia 2018 #17 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 Przeczytaj uważnie, zrobisz jak zechcesz. Mieszacz 4D zostaw na podłogówkę, co przy odpowiednio wyższej temperaturze na kotle pozwoli utrzymać temp. powrotu na odpowiednim poziomie. Siłownik na mieszacz i sterowanie pogodowe dla zaworu. Pompa CWU moze zasilać również drabinki w łazienkach. Dobre w chłodniejsze wieczory latem czy do suszenia ręczników. Nie musisz wtedy "odpalać" podłogi. Dodatkowo może chronic powrót. Zestaw mieszający przy rozdzielaczu sprzedasz na allegro. Musisz tylko doprowadzic przewód czujnika zaworu do rozdzielacza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.